Mszyca
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
W zeszłym roku miałem sporą plagę mszyc. Prawdopodobnie jest to spowodowane dużą ilością czarnego bzu który rośnie u sąsiadów (gałęzie są tam aż czarne gdy mszyce go zaatakują). W tym roku chciałbym się jakoś przed tym zabezpieczyć. Czy ktoś z was wie w jaki sposób? Może robić opryski profilaktycznie? Tylko jeśli tak to kiedy?
W zeszłym roku miałem sporą plagę mszyc. Prawdopodobnie jest to spowodowane dużą ilością czarnego bzu który rośnie u sąsiadów (gałęzie są tam aż czarne gdy mszyce go zaatakują). W tym roku chciałbym się jakoś przed tym zabezpieczyć. Czy ktoś z was wie w jaki sposób? Może robić opryski profilaktycznie? Tylko jeśli tak to kiedy?
-
- 50p
- Od: 1 cze 2010, o 14:34
- Kontakt:
Re: opryski na mszyce
Polecam Mospilan na mszycę która już wystąpiła, profilaktycznie można zastosować olej parafinowy (treol, promanal tylko trzeba doczytać o warunkach jego stosowania) ale nie wszędzie on się sprawdzi.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Re: opryski na mszyce
Czytałem też, że warto sadzić w pobliżu miętę. Ktoś może to potwierdzić? Dużo tej mięty trzeba posadzić?
Re: Chore róże na pniu - mączniak + skoczek + może jeszcze coś?
skorpion, to wygląda na jaja mszycy.
Re: Zwalczanie mszyc
A czy robiąc opryski mydłem ogrodniczym/potasowym (o zapachu czosnku) lub gnojówką z pokrzyw nie odstraszamy/zabijamy biedronek zlotookow i innych pozytecznych owadów?
-
- 100p
- Od: 7 mar 2016, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mszyce
Witam. Wiecie jak skutecznie pozbyć sie mszyc? (opryski z gnojówki z pokrzyw i preparaty gotowe ze sklepu nie działają)
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi". Albert Einstein.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Mszyce
Karate jest dobry, prawie na wszystkie owady.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mszyca zwalczanie
Ja na ozdobne się nie szczypę tylko z Confidorem wjeżdżam. Spokój na kilka tygodni!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Dziś znalazłam takie coś przy przerywaniu marchewki. Sprawdziłam potem na pietruszce i koperku - też jest. Na 99% jestem pewna, że to jaja mszyc. Po wyrwaniu korzeni są przyczepione takie małe, białe jakby jajeczka. Na dorosłe osobniki z powodzeniem stosuję wodę z mlekiem, ale tu nie wiem co zrobić. Wyrwać to wszystko? Zalać czymś? Pomóżcie, proszę!

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Już na poprzedniej stronie napisałem:
Według Progr. Ochr. Roś. najbardziej byłby Proteusz 110 OD.
Najpierw chcemy mieć mszyce, siejąc gęsto, a teraz odwrotnie, przerywając marchew zapraszamy połyśnicę zapachem wyrwanej marchwi.Lepiej siać marchew rzadziej i nie w cieniu, a wtedy bardziej można uniknąć mszyc, Także w pobliżu drzewa takie jak topole ,brzozy też sprzyjają mszycom.
Według Progr. Ochr. Roś. najbardziej byłby Proteusz 110 OD.
pozdrawiam Ludwik
Ekopom - wiem, za gęsto posiana, ale to mój pierwszy rok jakichkolwiek warzywnych upraw i zwyczajnie nie wiedziałam 
A jakieś naturalne metody? Nie używam chemii w ogrodzie.

A jakieś naturalne metody? Nie używam chemii w ogrodzie.
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
Walka z wiatrakami często ale próbuj - wyciąg z mniszka , wyciąg z pokrzywy , wyciąg z czosnku (wyciągi zrobisz najszybciej) gnojówka z pokrzywy , roztwór mleka , podobno coca-cola , po prostu strumień wody i ściągąnie palcami ( nie wiem jaka duża uprawa bo przy dużej to bez sensu)) .Według mnie uprawa współrzędna jest skuteczną profilaktyką bo mszyce są zawsze gdzieś ale w warzywniku nie miewam a sieję i sadzę misz-masz współrzędny.
W sieci dokładne proporcje znajdziesz na pewno.A najlepsze biedronki !
W sieci dokładne proporcje znajdziesz na pewno.A najlepsze biedronki !
Hm, może nie mam dokładnie uprawy współrzędnej, ale coś podobnego, bo warzywa mam wysadzone w podwyższonych skrzyniach i w jednej (tej z mszycami) mam marchew, pietruszkę, szpinak, sałatę, koperek, boćwinę i szczypiorek 
Chyba udało mi się pozbyć tego robactwa - przerzedziłam mocno rośliny, usunęłam te jajeczka z ziemi, polałam wodą z mlekiem, a te rośliny, które zostały dodatkowo jeszcze spryskałam (też wodą z mlekiem). Na razie nie widzę nowych jajek i chyba będę co jakiś czas profilaktycznie pryskać.
A za rok na pewno zrobię pokrzywę, tyle dobrego się o niej naczytałam

Chyba udało mi się pozbyć tego robactwa - przerzedziłam mocno rośliny, usunęłam te jajeczka z ziemi, polałam wodą z mlekiem, a te rośliny, które zostały dodatkowo jeszcze spryskałam (też wodą z mlekiem). Na razie nie widzę nowych jajek i chyba będę co jakiś czas profilaktycznie pryskać.
A za rok na pewno zrobię pokrzywę, tyle dobrego się o niej naczytałam

Re: Mszyca na śliwie
A czy liście na których jest już czarny osad usuwać bezwzględnie czy można je czymś spryskac? Jedną śliwe Valjevke ostro zaatakowały mszyce do tego stopnia że na niektórych młodych galazkach liście są małe i pozwijane. Czy usuwać te gałązki również?