Róże w donicach

Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże w donicach

Post »

Alegoria, oj kusisz, kusisz. Jak tylko mój M wykończy nawierzchnię balkonu, to kupię. I będę wszystkim w wątku różanym głowę zawracać, prosząc o porady. Póki co na balkonie - tarasie jest czarna warstwa izolacyjna i na takiej to roślin lepiej nie trzymać. Moje domowe roślinki wystawiam od czasu do czasu. Na stałe, to chyba tylko na parapet zewnętrzny. Życzę obfitego i długiego kwitnienia. :D
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

alegoria pisze:...Pashmina...Jest to moja najbardziej upragniona róża. Na fotce jej największy pąk, który mam nadzieję wkrótce zamieni się w kwiat.
Róża rośnie na balkonie, w donicy. Jest jedną z moich tegorocznych pięciu róż. ;:180
;:433 dla Pashminy..., ;:65 na kwiat w pelnym rozkwicie, chociaz zdaje sobie sprawe, ze to jeszcze nie "moja".
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-al-ia

Post »

alexio, to jeszcze nie Twoja (bo jej nie lubisz :;230 ), ale ta dla Ciebie ma już prawie 1/4 rozwiniętego kwiatu. :D Na razie nie bardzo przypomina właściwy kwiat, chociaż przekonałam się już jaki z Ciebie znawca. Pewnie gdybym pokazała Ci tylko pąk, to od razu byś zgadła (tak, jak to było z Minervą) i byłoby po niespodziance... ;:202

Sama jestem ciekawa jak mi to wyjdzie z Pashminą, czy uda mi się pokazać jej kwiaty... :)
Jeanette
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 maja 2016, o 22:18

Post »

Wreszcie...

Herkules
Obrazek

Heidetraum
Obrazek

Obrazek
x-al-ia

Post »

Jeanette, wspaniale zakwitły Twoje róże w donicach. Patrząc na ich kwiaty, można powiedzieć, że absolutnie nie ustępują wyglądem tym, które rosną w gruncie, na rabatach. :)
Jeanette
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję, też mam nadzieję, że nie ustępują :lol:
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Heidetraum i inne okrywowe pięknie rosną w donicach i bardzo obficie kwitną, moje też całe w pąkach. A Herkules - piękna.
Jeanette
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Żałuję tylko, że Heidetraum ma takie maleńkie kwiatuszki, ale coś za coś :) W odróżnieniu od Herkulesa okazała się totalnie niewrażliwa na pasożyty.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, moje zaatakowały przędziorki, ale generalnie to wytrzymałe różyczki, w ilości kwitnących pączków ich siła i piękno :wink:
matmos
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 wrz 2012, o 11:44

Post »

A to moje 2 balkonowe róże, posadzone w tym roku:

Baronessa: zamówiona z Floribundy na początku maja - przyjechała piękna sadzonka. Wcześniej miałem opory przed zamawianiem przez internet - od teraz róże będę kupować tylko w ten sposób - ogromny wybór, sadzonki ładniejsze niz w jakimkolwiek sklepie ogrodniczym.
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek

Rosenfee: kupiona w kwietniu, jako dość marna sadzonka w doniczce - podejrzewam, że przezimowana w centrum ogrodniczym. Maj był dość chłodny, balkon mam od zachodu, raczej cienisty, słońce pojawia się około 14/15 i po 18 chowa sie za sąsiednim blokiem. Długo trwało zanim zaczęła wypuszczać gałązki, ale do teraz pokazały sie nawet 2 pączki - szczerze wątpiłem czy zakwitnie, a jeśli już to obstawiałem koniec lata :D Nie mogę się doczekać, aż rozkwitną.
Obrazek

Oby tylko udało mi się je przezimować.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne i zdrowe :D
x-al-ia

Post »

matmos, rzeczywiście bardzo ładna jest u Ciebie Baronesse. :) Mnie również kusi ta róża...
Podobnie jak Ty, mam parę róż na balkonie w donicach i dwie zamawiałam także we Floribundzie. Na początku byłam bardzo zawiedziona różami, które otrzymałam w przesyłce, bo jedna przyjechała z mszycami, a druga bardzo słabo zaczęła się rozwijać. Ktoś tu napisałam na FO, że róże z tej szkółki nawet jak czasami przychodziły gorsze jakościowo, to i tak dość szybko się regenerowały. Podbudowana tym stwierdzeniem, czekałam co z tych moich wyrośnie i nie rozczarowałam się. Wydały piękne, zdrowe kwiaty i nadal rosną wypuszczając pędy i kolejne pąki.
Jeanette
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Herkules i Heidetraum

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-al-ia

Post »

Jeanette, coraz efektowniej kwitną Twoje różyczki. Heidetraum widzę świetnie sprawuje się w donicy. Ładnie, gęsto rośnie i obficie kwitnie, a do tego sprawia wrażenie jakby nieustannie była w dobrym humorze. :)
Zdaje się, że miałaś jeszcze jedna różę: Uetersens Rosenprinzessin. Dała sobie radę w uprawie donicowej?
Jeanette
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dzięki, Alegorio, że pamiętasz o mojej Princesce :) No niestety, ciągle tkwi w wiosennym stanie rozwoju i ani drgnie. Może ma za mało słońca? Nawiozłam ją i zobaczymy, co będzie...
A jak Twoje róże się sprawują? :)
Zablokowany

Wróć do „Róże”