Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne cz.2
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne cz.2
Ale śmieszny ten ostatni.Często tak się zdaża?
Ja też mam po raz pierwszy.Wsadziłam w tunelu kilka szt.niskiego.Już się doczekać nie mogę.
Ja też mam po raz pierwszy.Wsadziłam w tunelu kilka szt.niskiego.Już się doczekać nie mogę.
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
- stapeliowaty
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 17:03
Można jeszcze wysiewać rodzynki brazylijskie, czy już za późno? Mam tunel, mógłbym wysiać bezpośrednio w nim.
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak w turbanie
Ciekawa jestem Waszych wrażeń smakowych, piszcie proszę jak oceniacie ich walory. Nie ukrywam- mam mieszane odczucia. Są rewelacyjne jako ozdoba/dekoracja talerza

Ciekawa jestem Waszych wrażeń smakowych, piszcie proszę jak oceniacie ich walory. Nie ukrywam- mam mieszane odczucia. Są rewelacyjne jako ozdoba/dekoracja talerza

Pozdrawiam
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Z tego co słyszałam są różne odmiany i różnią się smakiem. Podobno najsmaczniejsze i najsłodsze są te niskie. Ja mam dwa różne. Jeden dostałam jako rodzynek niski, drugi kupiłam pod nazwą rodzynek brazylijski. Krzaczki wyglądają całkiem inaczej.
Poszłam teraz do ogrodu, żeby zrobić im zdjęcie i pokazać jak wyglądają, a tu niespodzianka. Pod jednym leżały trzy dojrzałe rodzynki (te niskie).
Jestem więc już po degustacji.
Są bardzo dobre, słodziutkie.

Poszłam teraz do ogrodu, żeby zrobić im zdjęcie i pokazać jak wyglądają, a tu niespodzianka. Pod jednym leżały trzy dojrzałe rodzynki (te niskie).

- stapeliowaty
- 100p
Dwa/trzy lat temu wysiewałem miechunkę pomidorową z nasion ze sklepu ogrodniczego. Wyrosły całkiem spore krzaki rodzące owoce wielkości dużych pomidorków koktajlowych. Owoce w smaku takie sobie. Mdłe, mało wyraziste z trawiastym posmakiem. Jesienią tego samego roku kupiłem owoce miechunki w sklepie i różnica była ogromna. Owoce były małe, ale bardzo słodkie, mocno aromatyczne i orzeźwiające. Miałem wysiać kilka nasion z owoców ze sklepu, ale zupełnie o tym zapomniałem. Wydaje mi się, że te sklepowe miechunki to właśnie ta smaczna, "niska odmiana".Aquaforta pisze:Jak w turbanie![]()
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Nie sądzę, aby to były te niskie. One po prostu są uprawiane w innym klimacie, najczęściej importują je z Ameryki Południowej, takich krajów jak Peru czy Ekwador.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
stapeliowaty - siałaś/eś pomidorową. Kupiłeś rodzynka wysokiego owoce. To są zupełnie inne rośliny. Miechunka na surowo jest niesmaczna (mojemu m smakuje). Za to rewelacyjna jest w leczy czy zrobiona z niej salsa.
Niski rodzynek to jeszcze inna roślina - dla mnie jest mdła - za słodka. Wolę te wysokie, ale one tylko w tunelu.
Niski rodzynek to jeszcze inna roślina - dla mnie jest mdła - za słodka. Wolę te wysokie, ale one tylko w tunelu.
- stapeliowaty
- 100p
To wiele wyjaśnia. Myślałem, że to synonimy i że smak zależy od odmiany 

Mojemu rodzynkowi od kilku dni zaczęły żółknąć liście od dołu. Wygląda to tak jak na załączonych fotografiach. Miał Ktoś podobny przypadek? Może niewłaściwie podlewam
Rodzynek lubi dużo wody czy raczej jak pomidory, podlewać dopiero jak przeschnie podłoże?

Pozdrawiam Janek
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janek
Co to za miechunka? Rodzynek to nie jest
Jest wiele miechunek, ale tylko jedna to "rodzynek".
Co to za miechunka? Rodzynek to nie jest

Jest wiele miechunek, ale tylko jedna to "rodzynek".
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Szanso, niestety nie wiem jaka to odmiana. Nasiona otrzymałem z AWN i były podpisane jako rodzynek brazylijski, jeśli dobrze pamiętam to nasiona były od Błażeja.
Pozdrawiam Janek
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Mi to przypomina fioletową miechunkę pomidorową. Niestety osobiście mam wrażenie, że one się między sobą krzyżują (w sensie miechunki, rodzynki). Ale pewna być nie moge...
Z obserwacji mogę dodać że kwitnie na fioletowo.
Pozdrawiam Janek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
bologno pisze:Szanso, niestety nie wiem jaka to odmiana. Nasiona otrzymałem z AWN i były podpisane jako rodzynek brazylijski, jeśli dobrze pamiętam to nasiona były od Błażeja.
A Ja mogę powiedzieć ze 100% pewnością, że to nie z moich nasion.

Jest od od początku taki sam: niski, krępy, zwarty obsypany pysznymi owockami.

Mam od Błażeja rodzynki i wszystkie są tak samo niskie.
Kasia