Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2
U mnie nie jest w cieniu.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie też nie jest w cieniu ,ale ja go mam drugi rok... mam w palnie go jakoś zacienić np. posadzić przed nim coś...
Tylko nie wiem czy zdąże ,bo pogoda jest, jaka jest
.

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przy takie pogodzie przesadzone roślinki najlepiej się przyjmują
Ja wykopywałam siewki spod borówki bo pełno mi ich też tam powschodziła. Kury w zeszłym roku trochę porządziły. U mnie zauważyłam że, niektóre czosnki wypuszczają już kwiatostany.

Ja wykopywałam siewki spod borówki bo pełno mi ich też tam powschodziła. Kury w zeszłym roku trochę porządziły. U mnie zauważyłam że, niektóre czosnki wypuszczają już kwiatostany.
- Jolek
Dostałem nasiona czosnku niedźwiedziego. Producent podaje aby wysiewać na jesieni.
Czy Waszym zdaniem można przyspieszyć całą sprawę stratyfikując nasiona (ze 2 mies. w lodówce w pojemniczku z piachem) i wysiać je już pod koniec czerwca?
Czy Waszym zdaniem można przyspieszyć całą sprawę stratyfikując nasiona (ze 2 mies. w lodówce w pojemniczku z piachem) i wysiać je już pod koniec czerwca?
- Jolek
Napiszę Ci tak, przez kilka sezonów próbowałam wysiew nasion w piachu i do lodówki. Ani razu nic mi nie skiełkowało. Co prawda masz już te nasiona zeszłoroczne ale spróbuj wysiać je na 2 części. Jedną część do lodówki a drugą część do doniczki lekko przyprószyć ziemią i odstawić do zapomnienia w ogrodzie. Ktoś tak już próbował ale nie wiem jakie ma efekty.Co prawda , w zeszłym roku mój czosnek pierwszy raz wydał nasiona ale zostawiłam je naturze na powierzchni. Efekt zaskakujący, bardzo dużo wschodów.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
...i dlatego ja zbieram nasiona z moich czosnków i od razu rozsypuję po ziemi poszerzając obszar.Jolek pisze:...Co prawda , w zeszłym roku mój czosnek pierwszy raz wydał nasiona ale zostawiłam je naturze na powierzchni. Efekt zaskakujący, bardzo dużo wschodów.
Zebrałam tez trochę nasion i rozsypałam na innej działce - pięknie zazieleniły się na następną wiosnę.
Ważne aby wybrać miejsce którego się nie przekopuje. U mnie ładnie wschodzą też w trawniku (same się tak sieją

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
Szukałam długo czosnku niedźwiedziego.W ubiegłym roku udało mi się kupić w doniczce.Wysadziłam w miejsce , które według tego co piszą forumowicze powinno być optymalne. W tym roku nie wzeszło nic , pusto na grządce.Czy może się jeszcze coś pojawić ? Czy nie ma już na co czekać i szukać dalej.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Jak do tej pory nie wyszło to już nic z tego.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 cze 2016, o 17:46
Witam, ja także kupiłem czosnek niedźwiedzi w doniczce i wsadziłem do ogrodu. Niestety wiosną mój czosnek nie wypuścił. Planuję kupić nasiona i wysiać jesienią. Zobaczymy
- Jolek
Arcydziegiel88 za chwilę czosnek niedźwiedź będzie wysypywał nasiona. Może uda Ci się kupić świeże nasionka. Nie czekaj do jesieni tylko od razu wysiej do donicy i zadołuj w cienistym i wilgotnym miejscu. Niech zmaga się z naturą. Takie chodzenie i cacanie się nasionami nie koniecznie przynoszą efekty.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Nie siej głęboko, w naturze nic ich nie przykrywa i ładnie wschodzą. Pewniejsze ( i szybciej dadzą plon) są cebulki. W sieci można będzie jesienią znaleźć sporo dobrych ofert a wtedy plony masz już na wiosnę.
- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Mój zeszłoroczny czosnek ładnie wzeszedł, zakwitł, a teraz dojrzewają nasionka. Mam nadzieję, że będzie go więcej w przyszłym sezonie. Tym bardziej, że dosadziłam jeszcze jedną doniczkę z cebulkami