Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Sabinko, przecudownie tam u Ciebie! Tyle kwitnie, tak kolorowo. Róże przecudne!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Cristata to jedyna, jak na razie, raz kwitnąca róża, która naprawdę mnie korci, by kupić. Mam już Alchymista i jestem w nim absolutnie zakochana. Bez mrugnięcia wybaczam mu jednorazowe kwitnięcie. Może z ową Cristatą było by tak samo..?
Cornelia to kolejna róża, która bardzo mi się u Ciebie podoba.
Cała reszta róż też oczywiście czaruje. Uwielbiam róże! Nie wiem jak ja mogłam przez dwa lata być totalnie nieczuła na na ich piękno? :oops: Wsyd. :oops:
Piwonie to kolejne ślicznotki u Ciebie. A konik przesłodki i nie narzekaj, bo pięknie zaklęty w tym zdjęciu. ;:215
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko ilością cudnych zdjęć powaliłaś mnie na kolana ;:180 Róże zaczynają królować na rabatach, a widoki jakie nam serwują warte są tych wszystkich zabiegów pielęgnacyjnych ;:167 Kocham czerwiec właśnie za różany spektakl, za te kolory i zapachy w ogrodzie. To dla mnie najpiękniejsza pora roku ;:167

Jeśli chodzi o to zdjęcie to raczej stawiam na Gruss an Aachen.

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Dwa dni chłodu i deszczu, a od wczoraj mamy znowu letnie temperatury i piękne słońce. Niestety dwa dni wystarczyły żeby podniszczyć delikatne kwiaty Mme Louis Leveque. Największe w pół rozkwitłe pąki musiałam oberwać. To ci wrażliwiec :roll: pozostałe pannice jakby zdopingowane porządnym podlewaniem odwdzięczają się kwitnieniem.
Ogród zachwyca kolorem i zapachem ;:oj

Tulipanka, ja też zaczęłam od przesadzania w bardziej odpowiednie miejsca, a resztę już miałam wyplewić, ale jak przyszło co do czego to stwierdziłam, ze jak zacznie się pokładać to będę wyrywała. No nie potrafię nic wyrzucić ;:173 Pisała mi Sonia że werbena pięknie się rozsiewa, ale nie oczekiwałam aż takiej frekwencji :;230

Sonia, no właśnie pisałam Wioli, że w najśmielszych oczekiwaniach nie liczyłam na tyle siewek :lol: Torcik długo nie postał, bo pojechał do mojej mamy na Dzień Matki, a tam zanim został jeszcze rozkrojony dopadły go dzieci i pozbawiły wszelkich ozdób ;:173
14 ciężarów :shock: ;:202
Równanie to taki dalszy plan i nawet to co jest w planach nie obejdzie się bez murków oporowych. Między przodem działki, a tyłem gdzie mam zagospodarowany ogród jest ponad metr różnicy.. niestety na całej powierzchni to baaardzo dużo. Całe szczęście doszliśmy do wniosku, że te murki będą świetnie współgrały z podniesionymi rabatami ;:108

Dorota71, róże to się dopiero rozkręcają, ale już można wyjść z domu i zatopić się w niesamowitym zapachu. Tym bardziej, że sadząc rozy wybierałam głównie te, które intensywnie pachną ;:oj

Aneczka, jak tylko znajdziesz gdzieś jakiś kawałek nieużytku to śmiało sadź Cornelię. Ona poradzi sobie na każdej ziemi i nie wymaga ogromnej ilości światła.
Mówisz że kusi cię Cristata? To zerknij na moją dzisiejszą sesję Constance Spry ;:oj ;:oj

Dorotka, wczoraj moja niewiadoma rozkwitła i oglądając ją w pełni okazałości stwierdziłam, że to pewnikiem Gruss, a teraz jeszcze mam twoje potwierdzenie ;:168 Notuję więc w zeszycie żeby mi nie uciekło..
Czerwiec czerwcem, ja czekam na lipiec. Róże mają delikatny przestój, a wtedy na pierwszy plan wyłaniają się wszelkiego rodzaju pachnące lilie ;:224

Dzisiaj zdjęcia dla wytrwałych, bo obiektem westchnień fotografa stała się przepiękna austinka Constance Spry ;:167 Posadzona jesienią 2014 roku pierwszy raz zaszczyciła mnie kwiatami. Nie jakimiś przeciętnymi, ale wielkimi, pachnącymi i idealnie różowymi. Jeśli ktoś szuka perfekcji to polecam z czystym sercem i cóż z tego, że nie powtarza kwitnienia. Wiele roślin nie powtarza, a sadzimy je w swoich ogrodach. Czas może docenić raz kwitnące różyce.
Osobiście jestem pod olbrzymim wrażeniem ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna ta Constance. Lubię tego typu kwiaty u róż coraz bardziej.

Co do gęstości na rabatach - nadal z uporem będę twierdzić, że ładny busz. Też sadzę zbyt gęsto - widzę to i wiem, ale co z tego. Mam zostawiać przepisowe odstępy? To w ogóle będę miała łysice na rabatach. O nie, to już wolę później przesadzać dosłownie.

Zaczynam żałować, że kupując dla przyjaciół (a w zasadzie dla ich córek - róże imieninowe) Cornelię i St Cecilię, kupiłam dla siebie tylko Cecylię. A u Ciebie ta Kornelia wygląda pięknie, pomijam to obfite ukwiecenie. Chyba jednak się na nią skuszę.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabina, ten różowy bladawiec w rosnący na białej kratce wygląda obłędnie ;:167 Normalnie jestem zachwycona, cudnie ;:167
Jednak brązowe kratki nie wyglądają tak ślicznie jak białe. U mnie niestety nie przejdzie malowanie. Całe dodatki mam brązowe, altana, płot, kratki, płotki, taras korytka, donice, podwyższone rabaty...
Będę się niezmiennie ślinić na Twoje zdjęcia, mój eM nigdy w życiu nie pozwoli mi na zmianę ;:192
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko biała pergola z różyczką wyglada przesłodko .
U mnie też werbena się powysiewała wszędzie gdzie popadnie.
Do tego szałwie i robi się busz ;:oj
Naparstnicę białą dojrzałam ,u mnie różowe ,ale i tak się cieszę :D
Mam z soboty zdjęcia ,może uda mi się jutro wstawić ...
Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sylwia, ten busz to jest fajny na zdjęciach. Pomału i ja zaczynam dostrzegać problemy ;:224 Ostatnio chciałam podwiązać piwonie i musiałam prawie lewitować z tymi sznurkami i tyczkami, oprysk na różach wykonywałam z dystansu ponad metra ;:306 A wczoraj odkryłam, że między tymi wielkimi krzaczyskami mam dwie jeżówki i tchnęło mnie: Glowing Dream i Sundown.. praktycznie całkiem stłamszone w buszu. Ale trzeba przyznać, że na zdjęciach czy tak, po prostu patrząc na rabaty gęstość nasadzeń robi piorunujące wrażenie ;:224

Zuza, mój eM praktycznie do samego momentu malowania nie był przekonany do tego białego. Tym bardziej, że mieliśmy wcześniejsze kratki pomalowane na brązowy. Ale po godzinach rozmów i porównywań stanęło na białym drewnie i czarnej stali ;:108 W przyszłym sezonie będę przemalowywała te brązy.. Doszło nawet do tego, że jak znajomi chwalili trejaż to em stwierdzał, że pomalowaliśmy na biało (tiaaa.. ja malowałam) żeby ładnie kontrastowało z zielonym :lol: ;:224

Ania, szałwie to się jakoś u mnie nie sieją ;:218 ale werbena, kleome i kocimiętka to istna plaga.. a pomyśleć, że jeszcze w ubiegłym roku tak się cieszyłam się z każdej pojedynczej sieweczki :;230
Białą naparstnicę wysiewałam osobno, tak na p[próbę.. Posiałam też różową (chyba nawet bardziej podoba mi się ta różowa), ale wszystkie sadzonki padły przez zimę z niewiadomych powodów ;:145

Nareszcie nadszedł ten czas.. Pakuję kwiaty do wazonu, a na rabatach ani śladu ubytków :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Uwielbiam kwiaty w wazonie. Moje róże młodziutkie więc pewnie nie utnę bo będzie mi szkoda, ale z tym właśnie zamiarem nasadziłam w tym roku kilka dalii ;:183
Sabina, a jak takie róże ogrodowe długo wytrzymują Tobie w wazonie?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

A mi zawsze szkoda ciąć kwiaty. Jakby nie było więcej czasu w ogrodzie spędzam a nie w domu.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko już Constance Spry wszyscy wypodziwiali, ale warta tego, jest wyjątkowo subtelna. ;:oj Biała kratka to najbardziej ulubiony stelaż w twoim ogrodzie. ;:138 Czyli zagęszczenie samosiejkom nie przeszkadza. ;:145 Już myślałam, że jak nasadzę, to będzie więcej cienia i mniejsze wschody. U mnie buszu nie ma, a w sobotę zadkiem połamałam lawendę, świeci łysiną z najbardziej widocznej strony. ;:223
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nifredil pisze:Ale trzeba przyznać, że na zdjęciach czy tak, po prostu patrząc na rabaty gęstość nasadzeń robi piorunujące wrażenie
I o to chodzi, i o to chodzi :wink:

Poza tym, gdybym ja zrobiła taki bukiet, to ogołociłabym prawie cały ogród, a może i niektóre kwiaty to by na kredyt trzeba było brać :shock:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Przepiękna austinka Constance Spry. Wspaniale prezentuje się na tle białej pergoli ;:138

Twój bukiet to lato, które nadchodzi.

Marek Grechuta śpiewał:
"Lato, lato, lato, ech że ty."
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Piękna sesja Constance Spray Obrazek Gdyby tak jeszcze powtarzała kwitnienie.

Ciasnotę na rabatach mam i ja, ale dopóki mogę wejść i mam gdzie postawić stopę, jest ok. Martwić się będę później. Najwyżej uszczuplę trochę byliny ;:183
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Hah Dorotko! A ja się właśnie zastanawiałam co będę zmuszona wkrótce uszczuplać na rabatach. :lol: Dzięki za podpowiedź. ;:168

Sabinko Constance Spray jest zjawiskowa. Jeszcze z tą nutką żółci... Obrazek Ech... jakże chciałoby się te wszystkie ślicznoty mieć. Zaczynam mieć stany depresyjne z powodu niemożności dokupowania kolejnych ślicznotek. ;:145
Kochana biały trejaż to był genialny pomysł! Zazdroszczę, szczerze zazdroszczę, tych białych kratek. Nawet już napomknęłam Emowi, że chciałabym przemalować za rok czy dwa, w celach konserwacji... na biało... spojrzał na mnie jak na ufo. :lol:
Bukiecik śliczny, taki na bogato. Też czekam chwili, by robić bukieciki bez uszczerbku dla oka na rabatach. Póki co, żal mi każdego kwiatka. ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”