Ogródek Gosi cz.15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.15

Post »

Gosiu buka przy wejściu wyjątkowo pochwalę, jest piękny i wspaniale będzie witał domowników i gości. ;:138 Róże podziwiam, jestem na etapie, że wszystkie mi się podobają, ale Stephane Baronin jest wyjątkowa. ;:oj Poidełko piękne dostałaś. Czasu brakuje wszystkim, ;:108 a podlewanie pracochłonne. Dobrze, że choć raz w tygodniu popada, zupełnie inaczej rośliny rosną po deszczu.
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, pięknie wystartowały u ciebie róże ;:138 u mnie późno kwietniowe przymrozki bardzo je przystopowały, bo zniszczyły różom większość pączków. Musiały zacząć od początku, więc nie mają tak dużo pąków, jak w zeszłym sezonie. Najgorzej wypadła Queen of Sweden, która ma jednego kwiatka i chyba dwa małe pączki. Za to pocieszam się, że sadzonka, którą z niej zrobiłam i dałam mojej siostrze, kwitnie obłędnie ;:167
Ula
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu, czy Ty przycinasz Eden'a ?.... jak długo rośnie u Ciebie ?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witaj Gosiu - pospacerowałam nowymi ścieżkami i powiem Ci , że wprowadziły w ogrodzie pewną harmonię ;:108 .
Róż masz zatrzęsienie - jednak w kolorze bieli , odcieni różu . Też mam Baronesse , Stephanie Baronin zum Gutenberg i Gartentraume , a przyznać muszę , że też je uwielbiam . Nie kusi Cię , by wprowadzić purpury , morele ?
Piszesz , że u Ciebie sucho , a u mnie dla odmiany polewa z nieba co i rusz - nawet w tamtym tygodniu przeleciał mały grad z deszczem , podczas burzy .
Fajnie wygląda przetacznik w towarzystwie róż . ja muszę wywalić szałwie , bo się za bardzo rozkrzewiły , przyćmiewając urodę Isabel Renaissance .

Serdeczności na nowy tydzień ;:168
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Gosia, ślicznie wygląda ta ścieżka ;:oj A róże masz również obłędne i zdrowe.
Avalon mnie prześladuje ;:306 Miałam go już w koszyku i w ostatniej chwili zmieniłam na Cream Abudance.. coś czuję, że na wiosnę wrócę do niej ;:224
Edenka genialna, to jeden krzaczek?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No i wszędzie zrobiło się rózano pięknie ;:167
widzę duzo masz pięknych rasowych odmian ;:108 ;:108
Moja Edenka jeszcze jakaś mała.Wszystkie ładnie rosną.a ta mała. :roll:
Jarzmianka śliczna.I clemki.moja następna słabość :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Gosiu poidełko istne cacuszko ;:215

Róże się u Ciebie rozszalały, a Eden to już zupełny szał ;:138 Jak na nią patrzę, to zastanawiam się kiedy moja będzie chociaż w połowie tak wyglądała?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Gosiu.......... zatchnęło mnie. ;:131 I nie chce odetkać.
Wszystko przez Twoje róże. ;:224 ;:224
Takie piękności zebrałaś w jednym ogrodzie. ;:215
A coś mi mówi, że to jeszcze nie wszystkie.....
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Soniu, właśnie chciałabym, że raz w tygodniu porządnie popadało. Niestety raptem kropi. To nie wystarcza
Stephane faktycznie jest wyjątkowa, ma bardzo delikatne kwiaty. Ale jak na razie radzą sobie rewelacyjnie w te upały. Kwiat ma już około tygodnia i jest ok. Bardzo lubię takie wytrzymałe róże. Zaczynam pozbywać się z ogrodu tych, co nie wytrzymują naszych nowych warunków.
Uwielbiam Jaqueline, ale nie wiem, czy będę ją dłużej trzymała. Kwiaty sa raptem dzień, albo dwa. Musze się jej przyjrzeć.

Ula, z różami jest u mnie dziwnie. Bardzo dużo straciłam w tym roku. Jak nigdy. Za to co przetrwały kwitną z podwójną mocą. Jestem pod wrażeniem. Wychodzi na to, że u mnie w ogrodzie najlepiej czują się właśnie róże. I chyba dlatego mam ich najwięcej.
Podobno róże wyrastające z własnego korzenia są najwytrzymalsze. Trzeba eksperymentować.

Gabrysiu, Edena mam chyba 5 lat. Przez pierwszy rok był bardzo marny. Nawet nie kwitł w ogóle. Dopiero w następnym roku zebrał się na kilka kwiatków. A potem już poszło.
Chyba jego obfitość kwitnienia jest spowodowana prowadzeniem, czyli jakby zakulkowaniem, bo wypuścił masę gałązek na pędach rozłożonych na boki. U mnie rosnie na patelni. A w zimie go cieniuję.

Jagódko, miło, że zajrzałaś. ;:196
Mam za dużo roślin, żeby dodawać więcej kolorów. Cały mój ogród jest w takich kolorach. Chociaż czasem pojawia się żółty i purpura też. Z róż w tym kolorze mam Tradescanta i Falstaffa. Tego ostatniego oczekuję bardzo, bo to debiut u mnie. Ponadto mam jeszcze Scarlet Moss, czerwień nad czerwieniami. Morelki tez są :D
Narzekasz na nadmiar deszczu? Podeślij do mnie. Chętnie trochę przygarnę. :D
Ja też z czasem będę musiała ograniczyć szałwie, ale raczej będę je dzieliła niż wyrzucała. Pięknie uzupełniają rabatę

Sabinko,
Avalon jest strasznie malutki. Trzeba go posadzić na samym przodzie rabaty, żeby się nim nacieszyć. Ale kształt kwiatu wynagradza wszystko. Jest przepiękny.
Eden to jeden krzaczek. Faktycznie rzadko spotyka się u nas Edena w formie pnącej. Mnie się udało tfu, tfu, mam nadzieję, ze kolejną zimę przetrwa

Aniu,
róże to moja miłość. Chyba za to najbardziej je cenię, że można się nimi cieszyć praktycznie od czerwca do października. Chyba żądna inna roślina nie jest tak dekoracyjna.
Uwielbiam klemki, ale niestety one mnie az tak nie kochają jak Ciebie. Jak zwykle muszę popracować nad nimi.

Dorotko, z edenem akurat mi się udało. Zakochałam się w nim właśnie w postaci pnącej. Przepięknie był prowadzony przez nasza koleżankę forumową z Francji. Szkoda, że można ją tylko na blogu już śledzić.
Czytałam, że w naszych warunkach często Eden jest traktowany jako rabatówka, ale chyba znalazłam mu dobre miejsce.
U mnie rośnie na pełnym słońcu. I chyba płot trochę go osłania przed zimnymi wschodnimi wiatrami. Zimą zaczęłam go cieniować, bo zauważyłam na pędach uszkodzenia mrozowe. Może to pozwoliło mu przetrwać tą zwariowaną zimę?

Lucynko, trochę tych róż się uzbierało.. :D
Faktycznie to nie wszystkie, bo nie wszystkie jeszcze rozwinęły pąki. Sama czekam na niektóre nowości.
W ten weekend mnie nie ma, ale może w następną sobotę przyjechalibyście do mnie?

Róże rozkręcają się na dobre, aż szkoda, że mój aparat nie potrafi oddać ich piękna.
Może w przyszłym sezonie zmienię. To moje marzenie.

Dzisiaj powojnikowo, chociaż jak pisałam w tym roku nie jestem nimi zachwycona. Mają o wiele mniej kwiatów i część zachorowała

Arabella
Obrazek
Obrazek

Jan Paweł II
Obrazek

Bieszczady
Obrazek

Obrazek

Bieszczady z Westerplatte
Obrazek

Warszawska Nike

Obrazek

Moniuszko
Obrazek

I takie tam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Gosiu piękne piwonie ;:138
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gosiu!! :wit
Całkiem śliczne te twoje clemki.co ty od nich chcesz??
Ja też mam ten niski biały goździk.tylko gdzieś wciśnięty i jego nie widać .Musze po przekwitnięciu go przesadzić.
I przy okazji, może podzielić.On nawet dobrze zimuje.Bo ja mam go już 3 lata:)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Gosiu różami sypnęłaś a to dopiero początek ... żal, że nie czujemy ich zapachu ...
Ogrom pracy wykonałaś i wciąż planujesz następne zadania - kiedy wypoczniesz?
Bodziszek pełny śliczne ma kwiaty - jakby lawendowo/fioletowe ?
Mam B.himalajskiego Plenum ale kolorystyka kwiatów inna.
Przycinasz swoje bodziszki po kwitnieniu ? Ja już zaczęłam i pierwsze pod nożyce trafiły żałobne bo najwcześniej kwitną. Trzeba uchwycić odpowiedni moment bo juz miały kilkucentymetrowe przyrosty.
Nowa szata liści jest ozdoba do końca sezonu a do tego nie ma niepotrzebnych siewek.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Gosiu, powojniki też masz śliczności. ;:138
No i te takietamy równie piękne. ;:333

Następna sobota, powiadasz... Czemu nie. Tę akurat też mam zajętą.
Mam tylko jedną prośbę. Nic na siłę. Przecież życie nam się jeszcze nie kończy, a i sezon ledwie rozpoczęty. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Bardzo długo nie zaglądałam do Ciebie, ale to nie znaczy, że zapomniałam. Wieczny niedoczas, za szybko to życie pędzi.

Powiem Ci, że nowa ścieżka wygląda coraz lepiej, nabiera patyny i sprawia wrażenie jakby była tam od zawsze... Coraz bardziej przekonuję się do jarzmianek, one coś w sobie mają.
Róże pięknie ruszyły - a Twój Eden daje czadu, czekam na zdjęcia rozkwitu Jazz w pełnej krasie. Little Artist jakoś nigdy nie zwracałam uwagi, ale teraz jakoś zapadła mi w pamięć.
Clemki wyglądają całkiem, całkiem a Omoshiro chyba masz najpiękniejszy na forum, więc nie narzekaj.

Zazdroszczę lubelskiego szkółkingu - w przyszłym sezonie, pakuję dziewczyny w samochód i też ruszę w dal (bez M. kręcącego nosem), tymczasem musiałabym młodszej sprawić coś ala smycz, bo zakupy połączone z gonitwą między alejkami to udręka a nie przyjemność...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jadziu, miło, że zajrzałaś :D
zachwyciłaś się akurat tym, na co ja narzekam ;:306

Aniu, no chcę, bo w zeszłym roku były ładniejsze. ;:173
Jak to wciśnięty? On jest wart rozniesienia po całym ogrodzie.
Pachnie zabójczo. sadzę gdzie się da.

Krysiu, nie mam pojęcia kiedy wypocznę. Na razie chciałabym zrobić tak, żeby w przyszłym roku już mieć prace bieżące.
Czyli przede wszystkim zrobić trawniki, w sierpniu, wrześniu żywopłot i obcięcie czereśni.
na pewno będę miała mniej roboty niż w tym sezonie.
Własnie byłam u Ciebie dzisiaj i widziałam tego twojego bodziszka. Mój ma około 50 cm wysokości. Wydawało mi się, że sa bardzo podobne.
A widzisz ja swojego żałobnego nie przycięłam jeszcze. Nie nadąża, Dzisiaj miałam obciąć przekwitnięte kwiatostany rh, ale zajęłam się podlewaniem i nici z tego. A cały weekend wypadnie :roll:

Lucynko, wiadomo, że nic na siłę. Ale jak na razie akurat tę następną sobotę mam wolna, więc nastaw się na spotkanie. Chyba, że cos nagle wypadnie.

Asiu, wcale się nie dziwie, że na razie nie masz ochoty na buszowanie po alejkach z dzieciarnią. Zakupy roślinne muszą być przemyślane, czynione w zadumie ;:306
No żartuję. Ja nigdy tak nie robię, ale na pewno dzieci odwracają uwagę od najważniejszego.
Powojniki naprawdę w tym roku mam słabe. Tylko Omoshiro ratował sytuacje.
Eden też się spisał. W ogóle róże w tym roku mam na medal. Kilka wypadło. Czekam jeszcze na to co stanie się z dwoma, bo ledwo zipią. Taki Johann Strauss i Beverly. żyją, ale bardzo licho.
Ścieżka się upiększa :D
Roślin przybywa. Obsypałam je korą i od razu lepiej zaczęły wyglądać.
A czasu to chyba ostatnio nikt nie ma :roll:

Dzisiaj pokażę więcej ujęc bodziszka Summer Skies

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek