Złodzieje ,wandale krzewów,kradzieże sprzętu w ogrodach

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Grzegorz887
100p
100p
Od: 7 lip 2015, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nocne szkody - co ratować?

Post »

Jeszcze krzewuszka...

Obrazek
Obrazek

Da się te gałązki jakoś uratować? Do wody, do ukorzeniacza, ktoś podpowie?
jjdj

Post »

Podeptane, połamane, czyli ktoś wlazł do ogrodu i poniszczył!?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Grzegorz887
100p
100p

Post »

Ano ktoś wlazł z butami i poniszczył. Wyjechałem wyjątkowo wczoraj przed 18:00, a wróciłem rano ok. 6:00. Może to i lepiej, bo ręce bym powyrywał...
Wiciokrzew ma połamane gałęzie, ale nie przerwane. Może jakieś opatrunki pozakładać, poradźcie ;:303
jjdj

Post »

Co połamane poobcinaj. Roślina się rozkrzewi.
Pytanie, co za idiota robiłby coś takiego??? Przydałby się dobry pies.
Grzegorz887
100p
100p

Post »

Szkoda mi krzewuszki, no i wiciokrzew :cry: . Parę lat była walka - a to mróz, a to grzyb, robactwo... Od dwóch lat prawie bez problemów, ten rok zapowiadał się na bogato

Obrazek

Nie chciałbym tej gałęzi obcinać, bo ma ponad metr i mnóstwo prawie-kwiatków

Obrazek
jjdj pisze:Pytanie, co za idiota robiłby coś takiego??? Przydałby się dobry pies.
Bardzo chcesz wiedzieć ;:209 ? Dawno temu przyjąłem - albo pies, albo ogródek. Pies tu nie pomoże.
jjdj

Post »

Ogródek i pies bardzo pasują do siebie. Koty nie przychodzą się załatwiać i wybierać pisklęta dzikich ptaków. Pies nie włazi na rabaty, oprócz jednej gdzie czasem kicia sąsiada się zakrada na polowanie.
I jeśli można- przesadzasz z nadopiekuńczością.
Grzegorz887
100p
100p

Post »

Może i masz rację.
jjdj

Post »

Wiciokrzew rośnie jak chwast. Krzewuszka się odbuduje. To nie palma, która umiera po straceniu wierzchołka wzrostu. Mniej chuchania i dmuchania, mniej chemii i bez przesady z nawozami, a rośliny sobie poradzą.
A na idiotów kundel ze schroniska. Taki pies odwdzięcza się za nowy dom z 1000000% nawiązką.
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52

Post »

jjdj pisze:Co połamane poobcinaj. Roślina się rozkrzewi.
Pytanie, co za idiota robiłby coś takiego??? Przydałby się dobry pies.
a pies co niby ma zrobić?! :roll: U mnie sąsiedzi mieli psa i myśleli że to ich uchroni . Złodzieje otruli psa i wleźli do domu. Tak to się kończy. Pies nie jest ŻADNĄ ochroną
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
jjdj

Re: Kradzieże z ogródków

Post »

Moja znajoma ma wielkiego Husky, którego można z budą ukraść. A ja mam kundla pokrzywdzonego przez ludzi. Jedzenia od obcych nie dotyka, a szczeka, że pół wsi wie, że ktoś nas odwiedza. Jeśli nikogo nie ma w domu, pies da znać, a sąsiad wyjrzy co się dzieje. Na szczęście u nas złodziei nie ma.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Psa można otruć, klucz podrobić, zamek otworzyć wytrychem, alarm wyłączyć - znaczy że nie warto się w ogóle zabezpieczyć?

Pies bardzo dobry system obronny - oczywiście jeśli to nie York lub coś podobnego :D. Najlepiej dwa lub trzy np. Dobermany czy owczarki niemieckie. Oczywiście to kosztuje - więc czasem taniej czujka i system alarmowy połączony z jakąś agencją ochrony.
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52

Post »

Najlepiej chyba to nie mieć złodzieja i problem rozwiązany :wink:
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Ostatnia opcja najlepsza :lol: , co do psa aby był nauczony żeby nie jadł od obcych to raczej trzeba uczyć od szczeniaka, schroniskowe wezmą jedzenie od każdego z pocałowaniem ręki :) .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
czarna_inez
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2011, o 22:12

Czy macie jakiś sposób na złodzieja?

Post »

Drodzy Forumowicze, dzisiaj mój mały padł bez ofiarą złodzieja. Jest maleńki, ma dosłownie pięć gałązek ale mimo wszystko miał w tym roku jedną kiść kwiatuszków.... i jakieś bydle dzisiaj ją obszarpało,łamiąc przy tym gałązki i ściągając korę z krzewinki. Starsznie się wkurzyłam. Bez zostanie przesadzony w bezpieczne miejsce, ale mam przy tym samym płocie przepiękne piwonie - i teraz uwaga pytanie, czy jest jakiś środek, jakaś maź, jakieś cokolwiek, czym można pozmarować łodygi kwiatów, tak aby złodziej trzymająć za tę łodyżkę już wiedział, ze źle zrobił? Myślałam o jakimś smarowidle, które dotknięte zaczyna cuchnąć czy coś... Środek na wzór tego do choinek, którym pryska się drzewka aby w domu śmierdziało jak je się ukradnie i wniesie do ciepłego pomieszczenia...

A poza tym majcie jakieś sprawdzone sposoby na takich złodziei?
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Złodzieje ,wandale krzewów,kradzieże w ogrodach

Post »

Mi kiedyś złodziejem okazał się jeleń który obrobił w ten sposób kilka drzewek - to pomysł aby mu wysmarować mazią drzewko aby w domu śmierdziały mu rogi ............... jest zabawny. ;:138
Rozumiem gorycz po zniszczonym drzewku ale wszystkie skuteczne pomysły kilkakrotnie przewyższają wartość tego co się chce chronić.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”