Ogórki gruntowe-cz.4 uprawa,choroby,szkodniki
Re: Ogórki gruntowe-cz.4 uprawa,choroby,szkodniki
Zastanawiam się jak umocować sznurki w ziemi po których mają być plątane pędy ogórków, czym je tam przytrzymać. Macie jakieś dobre sposoby?
Tak Jak się mocuje namiot, czyli szpilkami.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja przywiązuję do zwykłych kijków/patyków i wbijam w ziemię przy ogórku. Ogórasa wraz ze wzrostem owijam tym sznurkiem aby się ładnie piął do góry. Mocowanie do podłoża wcale nie musi być solidne, bo gdy ogórek podrośnie i się opłacze sam przejmuje funkcję mocowania do gleby. Rok temu nawet lokalny huragan ich nie wyrwał.msk83 pisze:Zastanawiam się jak umocować sznurki w ziemi po których mają być plątane pędy ogórków, czym je tam przytrzymać. Macie jakieś dobre sposoby?
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A ja wiążę u nasady krzaczka jak w przypadku pomidorów.
A ja wiążę sznurki do długiego kija, kij na ziemię przy ogórkach, na końcach kij szpilkami przytwierdzam do ziemi, szybko i działa.
pozdrawiam Karina
Gdzie tu szybkość he he po co zabawa z tymi patykami i innymi gadżetami -sznurek zawiązany u dołu o górka i wszystko.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja nawet nie zawiązuję tylko oplatam spiralnie wokół łodygi.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Jak nie zawiążesz kotwicy w glebie to przy silnym wietrze możesz mieć naderwany pęd .
przerywanie, odstępy między ogórkami
Moi drodzy,
po raz pierwszy zdecydowałem się na siew ogórków. Do tej pory kupowałem sadzonki na targu, pikowałem co 20-30 cm. Ogórki się rozrastały i zbierałem je wiadrami. W tym roku po raz pierwszy będę miał ogórki z siewu. Zasiane w dwóch 6 metrowych, równoległych rzędach. Odstęp między rzędami wynosi około 1,6 m.
Mam dwa pytanie. Dzisiaj przerwałem ogórki ponieważ wyszły obficie. Ale nadal są co 2-3 cm obok siebie. Czy mam przerywać dalej? Czy zostawić jak są?
Drugie pytanie, czy poflancować kilka sztuk kupionych na targu po środku rzędu 1,6 m? Czy tak mi się rozrosną, że będzie OK?
Dajcie znać, proszę jeszcze dzisiaj. Jutro wybieram się na targ. Nie wiem co zrobić.
Z działkowym pozdrowieniem
Michał

po raz pierwszy zdecydowałem się na siew ogórków. Do tej pory kupowałem sadzonki na targu, pikowałem co 20-30 cm. Ogórki się rozrastały i zbierałem je wiadrami. W tym roku po raz pierwszy będę miał ogórki z siewu. Zasiane w dwóch 6 metrowych, równoległych rzędach. Odstęp między rzędami wynosi około 1,6 m.
Mam dwa pytanie. Dzisiaj przerwałem ogórki ponieważ wyszły obficie. Ale nadal są co 2-3 cm obok siebie. Czy mam przerywać dalej? Czy zostawić jak są?
Drugie pytanie, czy poflancować kilka sztuk kupionych na targu po środku rzędu 1,6 m? Czy tak mi się rozrosną, że będzie OK?
Dajcie znać, proszę jeszcze dzisiaj. Jutro wybieram się na targ. Nie wiem co zrobić.
Z działkowym pozdrowieniem
Michał

-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Jeszcze mi się nie zdarzyło, ale faktem jest, że u mnie zacisznie, bo mam ogród w dołku. W tym sezonie jeszcze tunel dodatkowo je od wiatrów osłania. Ale poobserwuję i przemyślę kwestię.zielonaplaneta pisze:Jak nie zawiążesz kotwicy w glebie to przy silnym wietrze możesz mieć naderwany pęd .
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: przerywanie, odstępy między ogórkami
michzster
Największy plon można uzyskać jak jest od 8 do 12 sadzonek na 1m bieżący. Raczej rozstaw między rzędami jest prawidłowa, nie warto zagęszczać.
Największy plon można uzyskać jak jest od 8 do 12 sadzonek na 1m bieżący. Raczej rozstaw między rzędami jest prawidłowa, nie warto zagęszczać.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
dziękuję. ale kusi mnie jeszcze w środek kilka sztuk "wrzucić"...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Ewentualnie wsadź i daj je na kij, pójdą w górę.
pozdrawiam Ludwik
jaki długi ten kij?