Tematu o mrówkach sporo jest na tym forum ale żaden z czytanych nie dał mi odpowiedzi na mój problem.
Posadziłem na swojej działce na wiosnę pare drzewek owocowych. Ostatnio jak przyjechałem zobaczyłem, ze pod dwoma z nich mrówki zrobiły sobie w ziemi pełno dziur i spacerują w dużej ilości po moich świeżo posadzonych drzewkach które wypuściły niedawno młode listki... dodam, że nie zlokalizowałem na tych młodych listkach żadnych mszyc... Chciałbym pozbyć się mrówek definitywnie! Wysypywanie proszkiem do pieczenia i inne sposoby naszych Babć chciałbym sobie darować bo chciałbym zrobić to skutecznie - więc zostaje chemia. W sklepie znalazłem preparat Target na mrówki który sypie się na ich kolonie i drogi po których chodzą.
Z racji tego, że te dziury mrówek są centralnie wokół pnia zasadzonego niedawno drzewka pytanie czy wysypanie tego środka Targetu na te dziury nie zaszkodzi korzeniom młodego drzewka ?
proszę spojrzcie na dołączone zdjęcie - to akurat świeżo posadzona wiśnia sabina a wokół mrówki...... wrrr
Proszę o rady, a poniżej zdjęcia.
[/img]