Bartek litości!!!bartelsz pisze:Bańka ma 40l owocu około 20l cukru ? (dużo) objętość butli 5/6 po przepracowaniu było dobre słodkie dolałem 3kg cukru na 3l wody. Wydaje mi się że przestało pracować bo było troszkę chłodniej. Stało i pracowało około 2 miesięcy.
Po ściągnięciu wyszło wina w butli do najszerszego miejsca. Półtora tygodnia nie pracuje.
Co dalej ?
Pozdrawiam
Ja dodaję 11 kg cukru na 60 l nastawu!!!Po jakiego diabła tyle cukru???
Wino przestaje pracować gdy:
- jest zbyt niska temp. otoczenia
-zmniejszy się tempo rozwoju drożdży
/ czynnikiem zmniejszającym rozwój drożdży jest zawartość alkoholu, zbyt wielkie stężenie cukru,brak związków azotowych i fosforowych./
-brak cukru
Drugie zasilenie cukrem zawsze w roztworze nastawu-czyli ściągasz młode winko, przegotowujesz w nim cukier,studzisz i z powrotem do balona
