Tu na razie jest ściernisko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko...

Post »

Marysiu, masz rację nikt nie obiecywał :D nawet nie żebym się nie spodziewała tych "sportów wyczynowych". Mama nie wytrzymała i na oazie (jak dobrze pamiętam) się zapisała i podkradła sporo fot ;:oj a le i swoje robi więc można dwutorowo nas teraz śledzić :D

bykiem zdarza mi się patrzeć na manicure dziewczyn lub choćby gładką skórę na palcach (moja po łopacie stwardniała tak, że nawet drzazg już nie czuję, jeszcze trochę i na rękach po rozżarzonych węglach będę biegać)
Obrazek

ale patrząc na to z jaśniejszej strony - były dni kiedy po całym tym kopaniu do domu wracałam pół kilo lżejsza niż rano...

Rośliny natomiast żyły we własnym świecie, świerki wydały nawet szyszki - po raz pierwszy
Obrazek

na co Mama orzekła "Pewnie umierają, bo wtedy drzewa owocują, żeby przedłużyć gatunek".... tak... optymizm przede wszystkim, ale co się dziwić jak u nas wiatry takie, że rośliny potrafi dwa razy przemrozić zanim wreszczie uda im się wypuścić całe liście?
Niemniej świerki zostały, ba nawet mają niezłe przyrosty po tym jak przez kilka tygodni codziennie były podlewane aż w końcu, gdy spadł deszcz to z przyzwyczajenia zaczęłam chodzić po ogrodzie i przystawać pod każdą rośliną.... ;:306
Psy natomiast zaczęły uczyć się nowej rzeczywistości, tu Yuko obmyślający jak zejść z "górnego tarasu" bez chodzenia po rabatach - nawet nie zdawałam sobie sprawy, że tak trudno nauczyć psa, który mieszkał w bloku chodzenia po schodach :shock:
Obrazek
a trawnika ubywało i zadanie było coraz trudniejsze...
Obrazek

"PRZERWA NA REKLAMĘ"
to oto dzieło nazywa się "Przejażdżka" :D
Obrazek

a teraz dalej...
Obrazek

sukcesywne wyzbywanie się trawnika owocowało coraz większą ilością rabat
Obrazek
i dziwnym zrządzeniem losu - NIE ubywaniem roślin z tarasu ;:oj
Mi to jedna nie przeszkadzało, nabrałam zwyczaju wychodzenia codziennie do ogrodu po przyjeździe i niczym starsza pani robienia "rundki", zwłaszcza po deszczu potrzeba się nasilała i chwytając komórkę leciałam sprawdzić, czy aby nie zakwitło coś czego z daleka nie widać? - pytanie zadawałam retorycznie ale z dobrym uzasadnieniem, w końcu wzrok mam cłaby i jestem krótkowzroczna więc może? :D

Obrazek

Obrazek
uprawiając akrobatykę stosowaną wyginałam się na wszystkie strony by jak rasowy paparazzi uchwycić najlepszy kąt ;:172
Obrazek

Obrazek

Obrazek

w tym czasie wyrwana z taką furią darń musiała się gdzieś podziać i choć na pierwszy rzut na wywózkę zielonego poszło 8 worków to darń wylądowała zupełnie gdzie indziej... nasz perfidny plan zakładał... utylizację własną i...
kolejny plan murowania
Obrazek

4,5 taczki cementu później siedziałyśmy zziajane i ledwie żywe na tarasie delektując się winem i podziwiając dzieło...
Obrazek

a na dowód tego, że można też z własnyc zasobów: likier pomarańczowo-mandarynkowy ze spritem przybrany własną miętą :uszy
Obrazek

i tak... dobrnęliśmy do wczoraj...
Obrazek
to chyba wiązówka ;:215

teraz miewam tylko takie myśli, że przydał by się jednak jakiś facet, który z dziką satysfakcją pieliłby i kopał, a żeby sam nie siedział to ja bym za im na tej ziemi sadziła ;:215 bo podejrzewam się o jakieś dziwne zapędy, niby wychodzę do ogrodu tylko popatrzeć, bo przecież padało i jest "niezbyt ładnie", więc zakładam pełne buty i idę, patrzę chwast, pochylam się i... umarł w (tych) butach, kończy się bez mała karczowaniem lasu... ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Malvy czy Yuko nie ma zwyczaju kopać, bo jak widzę jego nieskazitelną biel to kojarzy mi się z naszym huskym. Czyściutki popielaty piesek ryjąc dół robi się coraz bardziej czarny ;:306 Yuko to pewnie kanapowiec ;:333 W bloku nie mieliście schodów ;:oj Trunki smakowite ale co z tym murkiem, pokażesz skończony? :D
Z dłońmi też tak zawsze miałam, byle robótka a ręce nie do pokazania. Jak bardzo chciałam ochronić pracowałam w dwóch parach rękawiczek ;:223 Jedne obrane młode ziemniaki i ręce pod stołem. Ładne czyściutkie miałam tylko w szpitalu, po prostu jestem stworzona do nicnierobienia ;:306
Tak wiązówka, śliczna jest w pełnym rozkwicie :D
To już się zmywam, bo jutro o świcie pobudka :wit
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Malvy, no nareszcie jakaś relacja z poczynań ogrodowych ;:333
Tuje dobra sprawa do osłonięcia się przed wiatrem (i wścibskimi oczętami sąsiadowymi ;:183 ) ale pamiętaj że pod nimi z czasem będziesz miała plątaninę korzeni na 1-1,5m ;:222 U mnie niestety też właśnie tak jest. Niektórzy wkopują jakieś ograniczniki pod tujami np. krawężniki czy coś.
Roślin widzę sadzisz (i kupujesz ;:oj ) sporo, choć przy takim metrażu to pewnie kropla w morzu potrzeb ;:306
Ta murowanka którą pokazałaś to cóż to, bo jakoś przez ten kieliszek słabo mogę wypatrzeć to dzieło?
Jak tam Twój bluszcz, padł całkiem? Bo wiesz, widziałam ostatnio w Jucca (Tarnowo Podgórne) całkiem spore, porządne jego sadzonki. Co prawda wiem że Ty z pod Kórnika, ale to przecie nie tak daleko... ;:224
A dalie jak tam? Moje już wyłażą spod ziemi i od razu stały się przysmakiem ślimorów :evil: A kanny?
Haha ale Cię zamęczam, ale dawno nie pisałaś i ciekawa jestem co i jak u Ciebie :D
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Marysiu Yuko czasem kopie, ale na szczęście szybko się nudzi i głęboko nie dojdzie :D
Ma tylko łapy brudne, ja za to najczęściej używam rękawiczek gumowych, takich jakie mają w szpitalach, niszczą się dość szybko, ale ręce nawet po zabawie w błocie są ok :D niestety na odciski żadne rękawiczki nie pomagają :(
Zuziu na razie długie korzenie tu i mi nie grożą, za małe są :D Ale w przyszłości pewnie tak będzie liczę tylko, że te rośliny, które teraz posadze obok, jakoś sobie poradzą 8-)
Bluszcz niestety nie chcą mi się za nic korzenić to już hortensjom lepiej poszło... A dalie trochę odchorowały pobyt w domu, straciły część liści i dopiero jak je wyniosłam to odżyły, na razie zbierają się powoli na kwitnienia, zobaczymy :D
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kawał dobrej roboty za wami.
Dzielne kobitki ;:63
Piesek Śliczny, taki bialutki
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Dziękuję Kasiu, ogród co prawda powoli zaczyna wyglądać jak uporządkowany, ale mnóstwo jeszcze przed nami, wciąż masa czeka na posadzenie

Obrazek

Obrazek

a ja planuję następne zakupy :twisted: :twisted: :twisted:

na razie jednak, póki nie zdecydowałam się, cieszmy się tym co jest: kalina roseum, niedawny nabytek nie będzie miała w tym roku kwiatów, ale rośnie ładnie więc w przyszłym roku będą ładne krzewy
Obrazek

Obrazek
rabata z hostami wczoraj wypielona, co ciekawe na początku roku (coś koło marca) wyciągnęłam z ziemi - i niestety zmarnowałam, bo zgniły - prawie wszystkie hosty, a one wyrosły z ziemi jakbym nic im nie robiła :shock: :shock: :shock: istna magia...

Obrazek
jaśmin zaczyna pierwszym kwiatem...

Obrazek
zawilec kontynuuje z małą przerwą od zimy (to te, które stały w domu) nadal kwitnąc ;:204

Obrazek
a żurawka to już chyba kończy powoli :D

no i mój ulubieniec dzisiejszy, bez czarny black beauty
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Malvy jaki cudny ten czarny bez :shock: mam chyba taki, ale jeszcze nie kwitnie :tan
Spiesz się z sadzeniem, bo rośliny w doniczkach wymagają więcej opieki niż te w gruncie :D Zapowiada się wspaniały ogród!
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie ten bez kompaktowy jeszcze ;:198 Ale to nic, daj mu tylko trochę przestrzeni i możliwość zakorzenienia się w gruncie i zobaczysz jaki potwór i Tobie urośnie.
A im więcej tniesz tym więcej odrasta ;:oj
Ciekawa jestem jak będzie wyglądał już w przyszłym sezonie jak go teraz do ziemi wsadzisz.
A to co nazywasz zawilcem, to bardziej na ciemiernik mi wygląda ;:131
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Marysiu, spieszę się ile się da, tylko jakoś roślin nie ubywa ;:306 Bez ma iść na rabat ę przy tym słynnym murku, tylko najpierw muszę trochę ziemi nawieźć i w tym szkopuł, bo na zamawianie za mało a na worki za duzo potrzebuję, a oczko wodne w przyszłym roku dopiero chcemy robić ;:oj

Zuziu też jestem szalenie ciekawa jak będzie wyglądał jeśli rośnie tak szybko jak "wolno rosnąca" pęcherznica diablo to będę w pełni zadowolona 8-)
a co do "zawilca" masz świętą rację, nie wiem co mi z tym zawilcem do głowy przyszło, to chyba ta późna godzina była ;:108

Dziś z ledwością zdążyłam wrócić do domu i natychmiast zerwała się burza, na szczęście szybko przeszła więc ogród podlany, ale bez szkód :heja

Obrazek

wspomniana pęcherznica kalinolistna diablo
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
czy ktoś wie jaka to roślina?

rugosa z której dziś robiłam szczepki (rośnie przy drodze więc wyrwałam małą gałązkę z kawałkiem korzonka ;:131
Obrazek

a to biała, ale niestety gałązka jest bez korzeni, zobaczymy co wyjdzie
Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Napisałam się, wysłałam i .... nie ma mojego postu. ;:145
Podoba mi się ta bielutka różyczka. ;:215
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Faktycznie masz co sadzić :;230
A ogród się już zapełnie - super ;:333
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

ojej Lucynko to szkoda. Moja Rodzicielka ma często to samo, pisze na forum jak jej zaglądam przez ramię ma z pół A4 strony a później słyszę "... no i zniknęło".
Też mi się spodobała ta biała jest taka pełna, mam przy tarasie białą płożącą, ale na razie tylko w pąkach, a z tej z foty może uda się wyhodować własną ;:65

Kasiu podejrzane jest tylko to, że choć tyle sadzimy to w ogrodzie nadal pustawo, mogło by już "buszem" zarosnąć, a tu świerki ledwie na wysokość płotu ;:131 Jak rolnik zetnie rzepak to znów się zrobi jak na talerzu...et...

znalezione - nie kradzione (piwonie przy drodze) :)
Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Malvina, zmieniłaś hosting czy coś, bo nie widzę zdjęć z tej strony. Z poprzedniej widzę, a z tej nie ;:169
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Zuza, teraz lepiej? :?