Ogród jol_ki 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2016

Post »

Ja się tak nie bawię, buuu... U wszystkich już różane panny cieszą oczy, nie mówiąc o piwoniach, a u mnie, na tym biegunie zimna, wszystko zacofane :evil:
Niesamowite widoki piwoniowe, ach, jak ja je uwielbiam ;:167 Nawet łubinem się zachwyciłam, chociaż to nie moje klimaty :D
Powojniki też dają popis niezgorszy ;:215 Cudownie ;:170
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu pięknie ci kwitną róże ,piwonie i clematisy.Ja mam pojedyncze kwiaty piwonii jak a clematis nawet w tym roku zrobił mi miłą niespodziankę.Róże już u ciebie kwitną a u mnie na razie pąki a na dodatek większość choruje.Mam nadzieję,że jakoś się zbiorą i zakwitną ,oby .
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dorotka350 pisze: Jest, jest pierwszy kwiat i to od razu na Austince ;:224 Cudo, po prostu słów mi brak ;:167

Dorotko
;:196 dziś rozwinęły się kolejne kwiaty na W&C. Mam dwa krzaki, więc jest już co focić :D

William & Catherine

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piwonie uwielbiam, szkoda tylko że tak szybko rozkwitają, praktycznie wszystkie naraz.
Dziś przed burzą i ulewą ścięłyśmy z moimi dziewczynami ponad 30 sztuk na bukiety do przedszkola i pracy, praktycznie po krzakach tego nie widać. Lało strasznie, do tego silny wiatr, jutro zobaczę jak przetrwały to rośliny.

Jurku oprócz tego białego mam jeszcze różowo - biały. Jeśli chcesz, mogę zebrać z nich nasionka.
Taki jest ten różowo - biały.

Obrazek

Co do wojska, to podobno umacniają wschodnią granicę, mam nadzieję, że nic większego się z tego nie urodzi :roll:

Wioluś nie ma problemu, postaram się zebrać nasionka.
Dla Ciebie jeszcze raz biały łubin.

Obrazek

Elwi pamiętaj, nie ma tego złego... Ty teraz podziwiasz u nas, a jak nasze panny już będą po kwitnieniu to my będziemy u Ciebie wzdychać. Ja mam tak zawsze z ogrodem Gabi, u niej wszystko przynajmniej tydzień wcześniej kwitnie ;:224

Betusia witaj w moim ogrodzie :wit Róże niedługo i u Ciebie rozkwitną :D

Dziś pokazały się nowe róże ;:138

Alexandra Princess of Kent - pierwsze kwiaty mało podobne do tych z netu

Obrazek

Pierwszy kwiat Claire Renaissance

Obrazek

Eglantyne tuż tuż

Obrazek

Fishermans Friend's - trudno złapać jego kolor, jest ciemniejszy niż na fotce

Obrazek

Pierwsze w tym roku kwiaty Olivia Rose Austin

Obrazek

Kilka piwonii

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy kwiat Betty Corning

Obrazek

Jerzy Popiełuszko

Obrazek

i jarzmianka

Obrazek

a na koniec fotka z warzywnika - pierwsze pomidorki ;:215

Obrazek

Magduś pomidorki tarasowce już szykują się do kwitnięcia :heja

Niestety mszyca na różach nie odpuszcza, pomimo wytoczenia ciężkich dział ;:222 Do tego pojawiła się plamistość, zaatakowała min. Albrighton Rambler i Heritage ;:145 Jutro mam w planach oberwanie zainfekowanych liści :roll:

Na szczęście popadało, więc odpada podlewanie.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Jolu,oszaleć idzie...
Tyle wyczekiwania a tu takie buuum...
Nie wiadomo co pierwsze podziwiać i chwalić,oczopląsu dostałam.
Piękne łubiny ;:138 bardzo rzadko spotykane kolory.
Cudowne róże a te pierwsze kwiaty jeszcze bardziej oszałamiają człowieka.
Piwonie też kocham, to się na nie napatrzyć nie mogę ;:138
Gdyby przyszło nagrodzić jedną z twoich roślin,to trzeba by losować :;230
No i pomidorasy w gruncie,jakie słodziaki,takie uśmiechnięte.
U mnie niestety na tą chwilę same kwiaty ale już niedługo powinny zawiązać,jeśli tylko wytrzymają napór deszczu i gradu
Wczoraj przeszła kolejna nawałnica z gadem,deszczem i piorunami.Dwie godziny ciągłego ataku z nieba,a ja aż siwiałam.Na dzisiaj to samo zapowiadają.Dlaczego ta przyroda nie rozdzieli tego wszystkiego na jakieś etapy,tylko huuuuuura wszystko w kumulacji.
U mnie na tarasie już 10 pomidorów :heja i cała masa kwiatów,jak to wszystko zacznie wiązać,to skończy się liczenie :;230
Miłego dnia życzę ;:196
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Jolu, ja podobnie jak Magda, nie wiem co pierwsze podziwiać i chwalić. W&C wygląda bardzo ... apetycznie :D Dosłownie jak deser waniliowy :lol: Piękna róża, bardzo ładny kształt kwiatu ;:167
Powojnik Betty ciekawy. Kiedyś miałam go na oku i nawet nie wiem dlaczego go nie kupiłam.
Na Clair R miałam ochotę w tym roku, ale chyba właśnie Ty wybiłaś mi ją z głowy :;230
Ten różowo biały łubin chyba mam, albo bardzo podobny, ale ten biały ;:167
Dostałam jakiegoś hopla na puncie tych łubinów i obsadziła bym nimi każde wolne miejsce w ogrodzie .
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Dziękuję za propozycję, ale akurat jeden z tych, które posadziłem i który zaczyna kwitnąć jest biały, więc najprawdopodobniej będę miał pewne, czysto białe nasiona, bez żadnych krzyżówej z innymi kolorami.
W pobliżu mojego miejsca pracy były dawniej ogrody działkowe, potem miasto przekształciło te tereny w strefę ekonomiczną i wypowiedziało umowy najmu działkowcom. Pozostały do dziś gdzieniegdzie kwitnące aktualnie kępy łubinu, mam zamiar udać się tam z łopatą i wykopać sobie jeszcze kilka ładnych kolorów ;)
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś ;:196 Róże dają prawdziwy popis ;:138
Oczu nie mogę oderwać od monitora. A już fotka Olivii ;:167 Czekam z niecierpliwością na swoje maleństwo ;:65
Fishermans Friend jak większość w tym kolorze trudno uchwycić aparatem. Też mam z tym duży problem. W rzeczywistości wszelkie purpury mają dużo ładniejsze barwy, a na zdjęciach wychodzą jakieś jaśniejsze.
U mnie rozwinęła pierwszy kwiat marketowa angielka. Jeszcze może nie do końca, ale na 90% to Austinka. Poznaję po kształcie. Myślałam, że to może będzie William S, ale chyba to coś innego. Tylko co? Obrazek

Łubiny masz zjawiskowe ;:oj

Mnie trudno wyjść z ogrodu. Najchętniej stałabym i podziwiała te wszystkie cuda, ale tak się nie da. Obowiązki dają znać o sobie. Muszę wreszcie zacząć plewienie, bo inaczej całkiem wszystko zarośnie ;:219
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Magduś u mnie przedwczoraj przeszła burza i ulewa, wszystkie piwonie leżą mimo tego, że były podwiązane i podparte.
Na szczęście zdążyłyśmy z moimi dziewczynami ściąć sporo kwiatów do bukietów. Niemniej jednak szkoda tych wszystkich pięknych kwiatów przygwożdżonych do ziemi i brudnych od piachu :roll:

Wiolka W&C jest przepiękna, ale teraz bardziej urzeka mnie Alexandra Princess de Luxembourg ;:167

Jurku dobry pomysł, jak rosną bezpańsko to czemu nie skorzystać :wink:

Dorotko Olivia w końcu wczoraj pokazała pierwszy katalogowy kwiat ;:167

Wczorajsze fotki:

Alexandra Princess of Kent, zakochana jestem w niej na maxa ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dolce Vita w pąku

Obrazek

Eglantyne już niedługo pokaże się w całej okazałości

Obrazek

Pierwszy kwiat LO

Obrazek

I przepiękna Olivia Rose... Żeby zrobić to zdjęcie musiałam zająć pozycję "przypodłogową" :;230

Obrazek

Mam nadzieję, że pogoda w końcu się poprawi i w weekend nie będzie już padać.
Chwasty na rabatach po pas, jednoroczne nie wysadzone :roll:
Do tego pojawiła się czarna plamistość i trzeba zacząć walkę. Macie jakieś sprawdzone sposoby?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Bajeczne fotki Jolu ;:138
Ja wiem,że deszcz nie jest sprzymierzeńcem róż ale te kropelki na płatkach wyglądają obłędnie :heja
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Jolu kusicielko :lol: Princess Alexsandra to cudo i nie dziwię się że to teraz Twoja ulubienica. Ja też mam Princess Alexsandrę ale of Kent i pierwszy raz będzie mi kwitła. Zanim jednak to nastąpi to jeszcze troche potrwa bo pączusie dopiero tycie. Moja obecna ulubienica to Olivia. Bardzo pozytywnie mnie w tym roku zaskoczyła :wink:
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49

Post »

Przecudne róże, szczególnie Alexandra Princess de Luxembourg jest niesamowita ;:oj
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

;:167 ;:167 ;:167 ... nic dodać, nic ująć... cudownie... Obrazek
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Różomaniaczki :wit muszę Was wszystkie przeprosić za błędne opisanie róży :oops:
Alexandra to jednak Princess of Kent, a nie de Luxembourg :roll: Mam obie, ale ta druga świeżo kupiona wiosną i jeszcze nie kwitnie :roll: Bardzo Was przepraszam za pomyłkę!! Teraz jestem pewna na 100%, że to księżniczka Kentu.(byłam to właśnie sprawdzić w piżamie i z latarką na rabacie :;230 )
Poprawiłam opisy wcześniejszych zdjęć.

Niemniej jednak piękna jest ;:167

Wiolka, ciesz się, że ją masz :wink: tą drugą księżniczka będę Cię kusić później :D a nawet i trzecią, bo Princess Anne też mam :wink: :wink:

Olivię też bardzo lubię, ładny choć niewysoki krzaczek zbudowała, ma sporo kwiatów.

William & Catherine nadal zachwyca, choć dość szybko się osypuje, wczoraj poleciał pierwszy kwiat. Chciałabym, żeby dłużej się utrzymywały, ale cóż, widać nie można mieć wszystkiego.
Oto ona raz jeszcze

Obrazek

Eglantyne

Obrazek

Pastella

Obrazek

i piwonia z ubiegłorocznych zakupów, zakwitła po raz pierwszy. Niestety gdzieś mi przepadła jej nazwa.

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Jolu, ślicznie rozkwitają Ci różyczki ;:215 U mnie cały czas pada, pochmurno i brzydko ;:222
Piwonia zachwycająca ;:138
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Monika dzięki, że chociaż Ty tu zajrzałaś ;:196

U mnie już wczoraj się wypogodziło, przybywa kwiatów kolejnych różyczek, po pracy pierwsze co biegnę zobaczyć, co nowego rozkwitło :lol:
Piwonia jest cudna, zakwitła tylko jednym kwiatem, ale przepięknym. Dziś znów się nie oparłam i zrobiłam nowe fotki ;:224

Obrazek

Obrazek

Z różyczek, oprócz W&C oraz Princess Alexandry of Kent kwitną następujące odmiany:

Comte de Chambord

Obrazek

Obrazek

Gentle Hermione

Obrazek

LO
Obrazek

Mme Boll (chyba, bo mam na tej samej rabacie posadzoną Mme Louis Levegue i nie do końca pamiętam która jest która :oops: )

Obrazek

Mme Hardy, uwielbiam jej kwiaty
Obrazek

Mme Plantier
Obrazek

Obrazek

Olivia Rose

Obrazek

Obrazek

Pastella
Obrazek

Pierwszy, jeszcze nie do końca rozwinięty kwiat Pirouette Courtyard

Obrazek

Pnąca NN

Obrazek

Souvenir du dr Jamain
Obrazek

Oprócz róż kwitną powojniki
Jerzy Popiełuszko jest pięknie zapączkowany

Obrazek

Jedyny w tym roku kwiat Matki Urszuli Ledóchowskiej. Bardzo kapryśny jest ten powojnik, w tym roku zaliczył też uwiąd.

Obrazek

A z krzewów kwitnie żylistek i pęcherznica, tej ostatniej jednak fotki nie zrobiłam :roll:

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”