PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Erazm pisze:
aurynka pisze:Oczywiście, że bez. :D Zawsze tak robię, aby było można się do niej z każdej strony dostać. :D
Nie jest to zbyt dobry sposób. Jak ptaki podziobią słoninę w miejscu zamocowania sznurka czy drutu to się urywa i spada na ziemię. Miałem tak w ubiegłym roku, gdy raz powiesiłem słoninę bez skóry.
Nie ma szans aby spadła przy moim sposobie :D Biorę zawsze bardzo duży płat, po środku robię otwór główny, a po bokach dwa mniejsze. We wszystkie trzy wkładam tasiemkę, bo sznurek ma własciwości drążące i może przeciąć słoninę. Jeśli puści jedno mocowanie po pewnym czasie, to zawsze zostają jeszcze dwa. :D
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

Z moich doświadczeń wynika, że moje ptaki w ogóle nie tolerują prosa :!: Z mieszkanki ziaren zostaje całe proso. Takie o to zwyczaje panują u mnie :lol:
broniusz
Broniusz
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

broniusz pisze:Z moich doświadczeń wynika, że moje ptaki w ogóle nie tolerują prosa :!: Z mieszkanki ziaren zostaje całe proso. Takie o to zwyczaje panują u mnie :lol:
broniusz
Może to dlatego że inny region i przyzwyczajenie ptaków ja daję do mieszanki proso i wróbelki wyjadają do zera. :D :D
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

W czasie II Światowej, moją mamę namówiono na obsianie 1000 m2 ziemi prosem. Przez całe wakacje "robiłem" na tym poletku za stracha na wróble. Uwielbiały proso i atakowały poletko ogromną chmarą. Moje wysiłki w odstraszaniu niezbyt skutkowały. Dziwię się więc, że u Broniusza pozostaje proso nie zjedzone. Może nie ma wróbli? W moim ogrodzie też są ich jakieś szczątkowe ilości.
Mietek.
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

Może Tak być jak mówisz. Moja działka położona jest w lesie a to nie jest srodowisko dla wróbli. Poza tym tych uroczych i ponoć niezwykle inteligentnych ptaków jest co raz mniej :cry:
z serdecznym uściskiem dłoni
Broniusz
Broniusz
x-C-j
---

Post »

broniusz pisze:Może Tak być jak mówisz. Moja działka położona jest w lesie a to nie jest srodowisko dla wróbli. Poza tym tych uroczych i ponoć niezwykle inteligentnych ptaków jest co raz mniej :cry:
z serdecznym uściskiem dłoni
Broniusz
W Niemczech są już pod ochroną jako gatunek zagrożony wyginięciem. :D :D :D
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No właśnie w mieście też nie ma wróbli, bardzo dawno ich nie widziałam.
Jest natomiast coraz więcej srok, takie odważne, że na balkon przychodzą,
wydziobały mi golonki ( były na obiad i nici).
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
x-C-j
---

Post »

U mnie na szczęście jeszcze latają całe stadka, późnym wieczorem jak wrócę z Warszawy wrzucę fotki, ok 23.00 dopiero będę na forum lub później. :( :( :(
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Następnym razem do karmnika wsypię tylko kilka ziarenek słonecznika i proso. Zobaczymy czy zjedzą proso. Kupię dziś specjalnie 1 kg prosa na próbę.:wink:
Pozdrawiam Andrzej.
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Przemo pisze:Może to dlatego że inny region i przyzwyczajenie ptaków ja daję do mieszanki proso i wróbelki wyjadają do zera. :D :D
A oprocz wróbelków jakie ptaki żywią się jeszcze prosem?.
x-C-j
---

Post »

Łuszczaki np. gil, makolągwa, mazurek, śnieguła, potrzos, trznadel, potrzeszcz, ortolan, czeczotka, szczygieł, zięba, czyżyk, kulczyk, dzwoniec, dziwonia, grubodziób, łuskowiec, więcej nie znam.:D :D :D
x-C-j
---

Post »

Mój karmnik i jego bywalcy. Obrazek Obrazek Obrazek
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Ja mam taki sam karmik ale zamocowany na drzewie na działce. A jakie ziarno leży obok niego?. Chyba im za bardzo nie posmakowalo?.
x-C-j
---

Post »

Kacper pisze:Ja mam taki sam karmik ale zamocowany na drzewie na działce. A jakie ziarno leży obok niego?. Chyba im za bardzo nie posmakowalo?.
To nie ziarno tylko łuski po wydziobaniu przez wróbelki jęczmienia i owsa bo pszenicę, proso i resztę zjadają całkowicie.
x-C-j
---

Post »

I kolejne fotki moich przyjaciół.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”