Ogórki gruntowe-cz.4 uprawa,choroby,szkodniki
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.4 uprawa,choroby,szkodniki
Powiedzcie mi, czy kopiecie w ogórkach, jak już zakwitną?
U nas na działkach panuje przekonanie, że nie powinno się kopać, ale po wczorajszej ścianie deszczu ziemia jest tak ubita, że nie wiem czy dadzą radę rosnąć.
Pozdrawiam
U nas na działkach panuje przekonanie, że nie powinno się kopać, ale po wczorajszej ścianie deszczu ziemia jest tak ubita, że nie wiem czy dadzą radę rosnąć.
Pozdrawiam
Co zrobić aby zniwelować tą gorycz tej odmiany Polan?jest jakiś sposób czy to zabobony i gadanie?.
Już mam posadzone znowu tą odmianę a czytałem w internecie jak to ludzie je polecali.Może wywalić i inne dać?
A co z tą odmianą polecaną na forum "Octopus"?Nie rzuciło mi się w oczy w mieście..
Obornika u nas już nie ma to jest podkarpacie he he.
Już mam posadzone znowu tą odmianę a czytałem w internecie jak to ludzie je polecali.Może wywalić i inne dać?
A co z tą odmianą polecaną na forum "Octopus"?Nie rzuciło mi się w oczy w mieście..
Obornika u nas już nie ma to jest podkarpacie he he.
-
- 200p
- Od: 19 maja 2015, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Waf90, to jest ogórek w gruncie czy w jakimś tunelu?
Octopus to uniwersalna odmiana o dobrej zdrowotnosci i ciemnym kolorze, plonuje średnio.
Octopus to uniwersalna odmiana o dobrej zdrowotnosci i ciemnym kolorze, plonuje średnio.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Rzepka kopanie odpada ale płytkie wzruszenie zaskorupionej warstwy ziemi na pewno nie zaszkodzi.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rzepka, ja w swoich ostrożnie pazurkami do pielenia dziobię, ale korzenie mają tuż, tuż.
Pozdrawiam Eugenia
Gdzieś na forum przeczytałam: kieliszek octu (50ml) na litr ciepłej wody + kilka kropel płynu do mycia naczyń. Podlewać ciepłym roztworem. Sprawdziłam. Działa

poprostumateo to jest ogórek w gruncie.
agnesa700 wiem, że to jest na mszyce, tylko czy to działa też zapobiegawczo? Tzn czy jak opryskałaś, to mszyce już nie wróciły? ;) Wolę dopytać
agnesa700 wiem, że to jest na mszyce, tylko czy to działa też zapobiegawczo? Tzn czy jak opryskałaś, to mszyce już nie wróciły? ;) Wolę dopytać

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dzięki za info, spróbuję jutro delikatnie wzruszyć, dzisiejsza ulewa jeszcze je bardziej docisnęła do ziemii.
Nie potrzebuje ktoś deszczu, mogę przesłać
Pozdrawiam
Nie potrzebuje ktoś deszczu, mogę przesłać

Pozdrawiam
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Waf90 opryski biologiczne na mszyce działają tylko doraźnie.
-
- 200p
- Od: 19 maja 2015, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Napisz coś więcej o tych ogórkach. Z rozsady sadzone? Kiedy wrzuciłeś je do gruntu? Ja w tym roku wyjątkowo szybko mam kwiaty bo juz koncem maja pierwsze sie pojawiły. Na szczescie ogrodnicy przyniesli temperaturę w pobliżu zera więc ogórki przetrwały, a swoje wysadzalem z rozsady do gruntu 7 maja.
WaF90 wróciły, ale w inne miejsce i na inne rośliny. W sobotę robię poprawkę.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Ja potrzebuję i to bardzo.Rzepka pisze:Dzięki za info, spróbuję jutro delikatnie wzruszyć, dzisiejsza ulewa jeszcze je bardziej docisnęła do ziemii.
Nie potrzebuje ktoś deszczu, mogę przesłać![]()
Pozdrawiam

Rzepka, ja w ogórkach drapię pazurkami, do czasu aż się rozścielą.
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Dziś po południu na 2 sadzonkach ogórków w gruncie na trzech liściach zauważyłem wygryzienia. Co to może być za szkodnik. Wczoraj tego jeszcze nie było. Ogórki opryskałem preparatem Mospilan 20 SP.

-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 08:26
Dziś wiązałem ogórki do sznurków. Mam dwie odmiany. Krak i Berta. Zimno bardziej zaszkodziło Bercie.
Krak rośnie silniej, lecz ma mniej pąków kwiatowych żeńskich.Berta mocniej się krzewi.Objawów chorób
brak.Profilaktycznie opryskałem HT, plus nawóz Efect 0,3%.Obydwie odmiany zaczynają kwitnąć.
Pozdrawiam. Stanisław.
Krak rośnie silniej, lecz ma mniej pąków kwiatowych żeńskich.Berta mocniej się krzewi.Objawów chorób
brak.Profilaktycznie opryskałem HT, plus nawóz Efect 0,3%.Obydwie odmiany zaczynają kwitnąć.
Pozdrawiam. Stanisław.