W moim ogródku cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródku cz. 3

Post »

Edytko to nie precyzja to czysty przypadek, choć ta rabata jest nowa i faktycznie bardziej przemyślana od pozostałych, ale to głównie za sprawą Markity bo to ona mówiła mi gdzie i co sadzić :oops:
Tajeczko dopracowane to tylko trochę te nowe rabaty, bo na dwóch najstarszych chwast po pas szaleje a ja nie nadążam, na dodatek zaczął szwankować mi kręgosłup i nie daję rady wszystkiego zrobić na czas. Juki w tym roku będą kwitły chyba tylko trzy ale za to wszystkie z tych kolorowych. Kielichowaca ratowałam przed kompostownikiem bo Ula lawenda chciała wyrzucić, jeden rok nie kwitł ale w tym już cały się obsypał kwiatami, będzie u mnie rósł dalej. Arisema u mnie ładnie rośnie jakiś czas temu dokupiłam sobie kolejną.
Kilka zaległych zdjęć, niektóre już nieaktualne, a w ogródku ciągle coś nowego się dzieje ale o tym później...
pierwsze bodziszki
Obrazek

Obrazek
storczyk
Obrazek
serduszka
Obrazek
skalniaczek
Obrazek
posłonek
Obrazek
różowa chmurka tamaryszka
Obrazek
najwcześniejsza piwonia majowa nn
Obrazek
złocień?
Obrazek
hebe obsypane pięknymi białymi drobnymi kwiatuszkami
Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Iwonko mam nadzieję że wyjazd był udany.
Posłonek zachwyca i na zdjęciu i w realu, u mnie zakwitł też mam dwa w jednym, w jednej kępce różowy i biały.
Jestem ciekawa jak tam piwonia od Bilskich? Moje bez rewelacji, jedna ma pąka ale chyba nie rozwinie się.
Zakwitł jeden z bodziszków od Marty zdjęcie zrobię później bo baterie do aparatu się ładują.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Nie wiedziałam,ze ta odmiana hebe kwitnie ;:oj
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

A mnie najbardziej zachwycają... kamienie ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:65 już niedługo juki...i widze kilka nowych roślinek doszło ;:215
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu wyjazd jak najbardziej udany, w trzy dni zrobiliśmy taki maraton... W piątek byliśmy w Sandomierzu a wieczorem na Gubałówce, w sobotę poszliśmy nad Morskie oko i tu wyobraź sobie że mój Bartek przeszedł te 9 km na piechotkę byłam w szoku że dał radę, popołudniu spacer po Krupówkach a w niedzielę Kasprowy, a w drodze powrotnej zajechaliśmy do Czorsztyna. Było super, tego było mi trzeba szkoda że to tylko 3 dni, ale dobre i to bo teraz to mam maraton ale w pracy. :( Moja piwonia słaba tak jak miała dwa listki taka jest dalej nic nie rośnie ale mam nadzieję że przetrwa i z roku na rok będzie się poprawiać i że kiedyś doczekam się kwiatka na niej. Skoro o piwoniach mowa to tak kwitły moje nn
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dorcia to jest hehe ochracea, pierwszy raz kwitło trzy lata temu ale dopiero w tym roku było tak obsypane kwiatkami. Dopóki mi nie zakwitło to ja też nie wiedziałam że ono kwitnie.
Obrazek

Obrazek
Beatko witaj mi też podobają się kamienie ale myślałąm że mam jakieś roślinki warte uwagi...może oblepiona kwiatami robinia Ci się spodoba
Obrazek
albo rododendron
Obrazek
Agnieszko nowych roślinek ciągle przybywa.Juki w tym roku znów zakwitną, tylko jedna nie będzie miała kwiatów. Za to jako pierwsza zakwitła juka kupiona w Urszulinie, która rosnąc tworzy pień, najprawdopodobniej jest to Jukka Glauca, Ty chyba też ją miałaś?
Obrazek

Obrazek
Piękna jest i ma śliczne duże kwiatki.
W tym roku kwitnąc nie będzie juka Ivory Towers, ale za to wypuściła białą sadzonkę
Obrazek
Na koniec rozkwitający pustynnik
Obrazek
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Iwonko rośliny jak najbardziej też mi się podobają, ale kamiory są wyjątkowe :) Zajefajna jest ta Yucca. Ja mam tylko takie zwyczajne.
Kupiłam kiedyś kolorową (pasiaste liście)to ją coś od dołu wyżarło , została sama rozetka a pod spodem wielki korytarz :(
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko szkoda Twojej juki, ja mam 3 z pasiastymi liśćmi, dwie z nich będą w tym roku kwitnąć. Skoro tak bardzo podobają Ci się moje kamienie to mam dla Ciebie coś specjalnego - nowe kamienie w moim ogrodzie, M mi przywiózł od kolegi
Obrazek

Obrazek
te to są dopiero fajne :tan
Posłużyły one do budowy nowego skalniaka, przy naszym "lotnisku", a co to za lotnisko a już Wam piszę. W ubiegłym roku kupiliśmy dzieciom duży basen a że u nas teren wokół domu nierówny to nie było za bardzo go gdzie postawić to w zimie zdecydowaliśmy że trzeba znaleźć miejsce w którym położymy kostkę i będzie to miejsce pod basen z myślą że jak ten się kiedyś znudzi lub zużyje to w tym miejscu powstanie altanka i tak oto powstało nasze "lotnisko"
Obrazek
Początkowo M chciał to wszystko obsiać trawą dookoła ale Markita i moja sąsiadka stwierdziły że tam będzie fajny skalniak, trafiły się kamienie no i pomalutku powstaje skalniaczek
Obrazek
Jeszcze trochę mi zejdzie zanim go obsadzę, ale wcale się nie spieszę, bo jak zwykle chcę tam same ciekawe i ładne roślinki ;:224A to kilka rosnących tam już roślinek
Dzwonek karpacki White Clips
Obrazek

Obrazek
Dzwonek karpacki Blue Clips
Obrazek
delosperma
Obrazek
penstemon
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie straszna cisza ostatnio na forum, to dzisiaj tylko kilka zaległych zdjęć
bodziszki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dzwonki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Ależ skąd !! Rozdzwoniło się,że hej.Nie Będziesz robić górki skalnej ? Skalniak będzie płaski ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku skalniak taki płaski to nie jest on ma spadek i dlatego też tam powstał. Jak się wpatrzeć w zdjęcie to widać to lepiej od strony winogronu że kostka jest wyżej ale w przeciwną stronę faktycznie spadek już łagodnieje bo tam już bliżej domu wyżej jest.
Dziś kolejne zaległe fotki tym razem moje lilie, na początek ta najbardziej wyczekana lilia wodna, zakwitła w tym roku już kilkoma kwiatami :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Iwonko :D skalniak fajnie wygląda ;:215 Pytałaś o pierwiosnek, będzie rósł na pewno...tylko trzeba dać mu pod korzenie lepsze podłoże, w piaszczystym przy takich upałach raczej nie przeżyje. Moje rosną w glinie, na lekkim podwyższeniu. Do kieszeni z kamieni wsypana jest ziemia, wymieszana z drobnymi kamykami...korzenie w zimie nie zamakają i nie gniją. Te większe skałki są rewelacyjne...można w nie posadzić odpowiednie rośliny alpejskie ;:167 powodzenia ;:3
Awatar użytkownika
terraza
100p
100p
Od: 15 sty 2012, o 16:29

Post »

Iwonko, dorodne lilie, piękne floksy... Czego u Ciebie nie ma... Wszystko zadbane, wypielęgnowane i dlatego jest co u Ciebie podziwiać. Pięknie... :).
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podoba mi sie ten twój skalniak ;:108 ;:108
Lilie piękne.Kilka takich samych jak u mnie widzę ;:173
A W mnogiej ilości wyglądają jeszcze ładniej ;:215
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dzięki za podpowiedź, wiedziałam że Ty mi pomożesz. Moje pierwiosnki rosną na rabacie wysypanej korą, są bo są ale nie tworzą pięknych kęp a teraz jeszcze zaczynają im żółknąć liście i też nie wiem czy to normalne o tej porze? Ja sadząc je też będę musiała delikatnie rozluźnić im podłoże piaskiem i żwirkiem bo u mnie wszędzie glina. Na początku też myślałam aby w tych większych kamieniach coś posadzić szczególnie w tym jednym największym bo ona ma różne szczelinki ale nie mam zielonego pojęcia co oprócz rojników chciałoby tam rosnąć?
Teresko witaj bardzo dziękuję za miłe słowa ale ja pokazuję tylko to co jest ładne a nie w każdym miejscu w ogródku jest porządek tak jak bym chciała, ale nie zawsze daję radę wszystko ogarnąć na czas. Za to u Was robi się coraz piękniej i porządeczek jest zawsze.
Aniu witaj i dziękuję. W tym roku kilka ładnych lilii mi wygniło zimą, teraz na wiosnę trzeba będzie dokupić cebulek.
cd zaległości zdjęciowych
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek