Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Witam :wit
Dziękuję, ze do mnie zaglądacie ;:196 Sporo siędzieje we wszystkich wątkach. Zakwitają pierwsze rózę, szaleją wczesne powojniki, o prześicznych irysach i orlikach nawet nie wspomnę.. I wszystko chciałabym mieć u siebie... Najchętniej zawłaszczyłabym sobie łąkę sanepidu i rozlała swój ogród na kolejne metry kwadratowe. Niestety marzenia pozostaną marzeniami, a kiedy człowiek wraca do rzeczywistości okazuje się, że u mnie plewić nawet nie trzeba taki się busz zrobił :;230
Na wstępie powiem jedno -susza ;:202
Rośliny po całym dniu wyglądają jak w głębokiej depresji, główki zwieszone do ziemi wypatrują chociaż kropli wody.. Niestety konewka pomaga jedynie doraźnie. Na widoczne efekty potrzeba solidnego deszczu ;:108
W waszych wątkach widziałam już pierwsze różane pannice i u mnie zaczynają pokaz, ale w tym roku najbardziej czekam na piwonie. Jakież one porosły duże ;:oj jak ja je uwielbiam.. Szkoda, że nie można jakoś przedłużyć ich kwitnienia :roll:
Dziękuję za wiele miłych słów odnośnie kącika biesiadnego. Tak tylko w ramach sprostowania dodam, że tam lada dzień staną takie meble z prawdziwego zdarzenia. Te drewniane pniaczki to porwane spod mężowskiej siekiery tymczasówki, które ostatecznie zostaną spożytkowane jako opał kominkowy :D Altana będzie wykonana z profili metalowych i położona jedynie na części wgłębnika (tam gdzie teraz stoi stół z pniaczkami) całość ma być obramowana starą cegłą z pojedynczym szerokim schodem.. W głowie wygląda to bardzo ładnie ;:306 . Zobaczymy jak wyjdzie w rzeczywistości.. i kiedy to wyjdzie.. ;:224
Aneczka tortów nie ma, bo jakoś tak mało ogrodowe wyszły tym razem.. no może jeden ma motywy kwiatowe więc wstawię..
Zdjęcia nadal "wiszą" na aparacie. jak tylko zgram na kompa i zmniejszę odpowiednio to powstawiam ;:108
Życzę wszystkim pięknego dnia i deszczowej nocy ;:196 ;:168
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skończyłam publikować post i zaczęło grzmieć.. ;:oj ;:oj
Szamanka jakaś czy co??
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Kłączami milinu się nie przejmuj, nie jest ich bardo dużo, kilka, kilkanaście rocznie. Tacie wyłaziły na trawniku, więc ograniczał się do koszenia albo wykopywania sadzonek dla mnie ;:306 Niestety milin nie znosi lasu sosnowego ;:224 i od kilku lat wegetuje u mnie w cieniu, nie kwitnie i nawet go trudno dostrzec ;:306

Piękne masz te orliki, różnorodna kolekcja - takie podobają mi się najbardziej.
Czemu swoje fajne koło biesiadne nazywasz wgłębnikiem? Czy pomyliłam, gdzieś jeszcze tworzysz wgłębnik? Jakaś nieogarnięta jestem...
Ale powiem ci że już z tymi naturalnymi mebelkami robi fajne wrażenie i klimat. Wystarczy pobielić i jest unikatowo ;:333
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Hah, mnie tez się z tymi pieńkami podoba ;:215
Ale pewnie mebelki wygodniejsze będą, a wygoda ważna sprawa ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No.. kto cierpliwy czekał na zdjęcia?? ;:224
Są zdjęcia. Cieplutkie, świeżutkie z dzisiejszego dnia ;:108
Burza zrobiła mnie na szaro. Pogrzmiało, postraszyło i spadło tyle deszczu, że zdołało spłukać pył z chodników.. ;:222

Jola, to nie ty nieogarnięta tylko moje prace polowe idą od.. D.. drugiej.. strony ;:204 kącik biesiadny z musu (i upodobania) będzie wgłębnikiem, bo mamy straszną różnicę poziomów na tyłach domu. Może tego nie widać na zdjęciach, ale między tym co jest pod murem, a granicą "kącika biesiadnego" jest dobre pół metra różnicy. Póki co tego nie równamy i jest jak jest, ale marzy mi się taka idealna gładź trawnikowa i żeby to uzyskać trzeba w chwili obecnej o tym pomyśleć. W stanie obecnym wgłębnik jest nim jedynie z nazwy, bo jego głębokość to około 20 cm czyli całe nic, ale do tego dojdą obrzeża z cegły, które miejscami będą sporo wystawały ponad aktualny stan trawnika. Jak już będzie gotowe to do stołu będzie się schodziło z "poziomu 0" (poziom trawnika) po dodatkowym stopniu. Nie wiem czy cokolwiek rozjaśniłam :lol: Tak jak pisałam fajnie to wygląda jak się planuje, ale jak to wyjdzie w rzeczywistości i na ile będzie się chciało bawić eMowi z murowaniem i kombinowaniem to zobaczymy ;:224
Zuza, pieńki są ładne i chyba ten największy zostanie tak żebym mogła ułożyć na nim świece albo lampiony.. będzie klimat ;:183 reszta niestety fajna, ale po kilku godzinach "biesiadowania" tyłki odpadają tak, że ostatnio przynosiłam specjalne poduchy na podkładkę :;230

A teraz koniec zawiłych tłumaczeń :lol: przedstawiam schyłek maja w moim ogrodzie:

Obrazek

wyrosły nie wiadomo skąd pod powojnikami.. i nagle dotarło do mnie.. Bodziszki od Ali ;:oj

Obrazek

Obrazek

zmierzch czosnków..

Obrazek

chociaż znalazłam kilka jakiś takich ospałych..

Obrazek

Obrazek

Multi Blue

Obrazek

President

Obrazek

Udało się.. chyba.. biały Dyptam zakwitł, różowy od Darii zapączkowany siedzi grzecznie i czeka na swój czas

Obrazek

Firletka dostała piłką.. dzieci w ogrodzie :roll:

Obrazek

pierwszy goździk brodaty

Obrazek

i drobniutkie goździki bylinowe

Obrazek

Jaśmin, a w tle szalenie napakowana pąkami Mme Plantier

Obrazek

takie zwyczajne maleństwo, a jaki zapach ;:oj

Obrazek

Beatko/Bejka, jak to czytasz to wiedz, że za każdym razem jak na nie patrzę to w myślach ściskam cię z całej siły ;:168 przepiękne ;:167 A to dopiero trzy z 6 zapączkowanych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

moje "zwyczajne"

Obrazek

Obrazek

pierwsze kwiaty krzewuszki. w końcu przestała się obrażać..

Obrazek

łubin..

Obrazek

i posadzony specjalnie oddzielnie czerwony.. a przynajmniej w tamtym roku był TYLKO czerwony... Ktoś coś?

Obrazek

jeszcze się ostały, orliki..

Obrazek

Przez najbliższy czas kilku tygodni (mam nadzieję) będę was zamęczała piwoniami ;:167

Obrazek

tu w parze z Mme Louis Leveque

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pachnący liliowiec. Niby takie nic, a jak intensywnie go czuć wieczorem ;:oj

Obrazek

Obrazek

Zawciąg

Obrazek

Pierwsze różyce:
Alchymist

Obrazek

Arthur Bell

Obrazek

Bonica

Obrazek

Najbardziej oczekiwana Constance Spry

Obrazek

Cornelia szykuje ucztę dla oczu i nosa

Obrazek

Louise Odier

Obrazek

Mary Rose

Obrazek

Jagodowa Rhapsody in Blue

Obrazek

I na dzisiaj to tyle ;:224 Jeśli nie usnęliście to trzymajcie kciuki żeby w nocy jednak coś popadało, bo będzie krucho..
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No,piwoniami to możesz mnie faszerować do woli,ja je tylko na zdjęciach oglądam ;:170
Duże to monstrum,pokłada się i dwa tygodnie maks kwitnie. A wybredne ;:224
Ogólnie to bym mógł mieć je u siebie,ale te ładne. Te po 150zł wzwyż :;230
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Piwonie, łubiny, irysy, ach jak cudnie ;:138 . Piękny, pełen kwiatów ogród.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Sabinko widać że w dobre ręce poszły :D
Odpadłam na widok takiej mnogość różnych pączków ;:oj ależ spektakl się szykuje ;:oj
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Tyle się tu dzieje! Fantastycznie! Ja zgłaszam się na ochotnika , możesz mnie do woli zanudzać piwoniami. W ogrodzie nie mam żadnej, ale uwielbiam je. Dziś przechodząc obok ogrodniczego przystanęłam, by powąchać bukiet składający się z przecudnych piwonii. Różyczki też urocze, jeszcze chwilka i nie tylko pojedyncze kwiaty, ale ich cała masa będzie zdobić nasze krzewy. Opowiedz roszę o Cornelii, widzę że masz piękny okaz.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulap, cena nie stanowi o urodzie ;:224 I gdzie widziałeś takie drogaśne odmiany?? Udało mi się kupić Coral Sunset za 5 zł naprawdę sporą karpę i gdyby nie grad na wiosnę to już miałaby dwa kwiaty ;:108 A że kwitną krótko? Cóż podobnie krokusy, tulipany, liliowce, irysy, lilie, a wszyscy sadzą je jak szaleni.. Piwonii będę broniła całą sobą i lepiej ze mną nie zadzierać ;:300 . Jedne z najpiękniejszych kwiatów jakie znam..
Jola, dla mnie różnorodność to podstawa :D i może czasem wydaje się, że to taki groch z kapustą, ale przynajmniej zawsze coś kwitnie i cieszy oczy ;:108
Beatko, ;:196 ;:196
Ewka, Cornelię dostałam jako gratis od naszej Ewci/Gloriadei. Początkowo bardzo sceptycznie podchodziłam do tego pustaczka, ale wystarczyło pierwsze obfite kwitnienie i przepadłam z kretesem. Ta piżmówka pięknie pachnie, ma małe wymagania glebowe i jeśli chodzi o stanowisko to również nie jest jakaś wymagająca u mnie rośnie w półcieniu i wcale nie zauważyłam żeby to odchorowała. Kwitnie od czerwca do samych przymrozków, zimuje nawet bez kopczyka. Wielkość? Cóż w opisowe 1,5 m nie ma co wierzyć, bo zdarza jej się wypuścić pędy ponad 2 m :shock: Jeśli się nad nią zastanawiasz to polecam z całego serca - będziesz zadowolona ;:108

Proszę częstować się czekoladowym torcikiem i zapraszam na zdjęcia :)

Obrazek

pierwsza Cornelia

Obrazek

Obrazek

Jeden z łuków zakulkowanej Souvenir du Docteur Jamain

Obrazek

Alchymist

Obrazek

Rhapsody in Blue, a niech się tak zgrają i zakwitną wszystkie w jednym czasie.. Tyle pączków, a ja zostałam zbyta jednym kwiatem ;:173

Obrazek

Mme Louis Leveque

Obrazek

Louise Odier.. i jej nakrapiane, chore liście. Plamistość czy mączniak?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

napatrzeć się nie mogę..

Obrazek

Obrazek

lawenda w blokach startowych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

no ja wiem.. komuś brakło białej farby :;230 ;:224

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Sabinko ależ u Ciebie zabuszowane - jak ja bym chciała mieć takie cuś u siebie. Piwonie piękne, zamęczaj śmiało :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łał, Sabinko, ale dałaś po oczach cudnymi widokami ;:oj Zaniemówiłam... Nie wiem co najpierw komentować ;:14 Może piwonie, co do których niektórzy mają wątpliwości :wink: Twoje piwonie boskie ;:215 Zazdroszczę, bo u mnie jeszcze ani jeden kwiat się nie otwarł :(
Chociaż, podobnie jak u Ciebie, porosły wielkie i niektóre kwiaty są tylko ciut niższe ode mnie ;:oj Masz ciekawe odmiany, byłoby fajnie jakbyś jeszcze mogła podpisać która jest która :D
Dwa słowa do Tulapa: odmiany od 150 zł wzwyż, to odmiany piwonii drzewiastej, która rzeczywiście kwitnie jakiś tydzień :evil: Kwiaty jak talerze, no ale nacieszyć się nimi nie sposób. Piwonie chińskie są znacznie tańsze i fajniejsze ;:108 a jak pachną... ;:170
Przepraszam za dygresję, ale ja podobnie jak Ty Sabinko, jestem gotowa bronić piwonii własną klatą :wink:
Więc męcz nas Sabinko piwoniami ile się da - ja się na to piszę :heja
Cudowne też masz iryski, takie karbowane w różnych odcieniach niebieskości ;:167 Nie wiedziałam, że takie piękności posiadasz ;:oj
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

No,w moim cebulowym takie ceny,nawet za 300zł są,jak nie wierzysz to linka podeślę ;:224
Mówisz kwitną tyle co cebulowe. No w sumie ;:108 Ja nic do nich oprócz tego nie mam ;:170 A w sumie to masz z tym rację,to i do tego nie mogę się przyczepić ;:306 Piwonie więc w moim mniemaniu zostały bohatersko oczyszczone z zarzutów :;230 A pomyślę sobie o nich na przyszły rok jak znajdę ;:108 Czy jesienią też można?

Tort piękny,kwiatowe gwiazdy w galaktyce ;:63
Rhapsody śliczna! To to chyba u mnie rośnie jako nn. Bo myślałem że to różowa,ale to przecież ona (albo Novalis,jedna z nich rośnie w półcieniu :;230 ) Bo te ładne jak już pisałem przeżyły. Aha,tamte zdechnięte po wykopaniu pokazały życie,to dostały lepsze miejsce i czekam na efekty ;:173

Elwi,to one jeszcze krócej ;:oj Ale takie ładne, inne są ;:173 Chińskie mnie najbardziej kręcą ;:108 To już na mnie nie krzyczcie,zmieniam zdanie :lol:
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Sabinko ja jestem tak zachwycona twoim ogrodem,że sama nie wiem co mam napisać ,po prostu zaj... co by brzydko nie pisać bo mnie jeszcze wywalą z forum za takie nie cenzurowane słowa.Ja pikole kiedy ja będę miała tak cudny ogród jak twój ,normalnie mi wszystkie klapki rozumu zaczęły szwankować z wrażenia.Szkoda,że nie mieszkasz bliżej mnie bo byś się mnie nie pozbyła już tak szybko ,chyba bym się nawet przeprowadziła do ciebie .Ilość roślin,piękne rabaty i w ogóle całokształt ;:215 ;:215 ;:215 Szkoda,że nie jesteś moją sąsiadką ,dużo bym dała,żebyś nią była ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko przyjmij wyrazy niegroźnej zazdrości z mojej strony... Jaki cudny Alchymist! ;:oj ;:180 Tak bardzo czekam na swojego. Może na weekend się doczekam. Ino ten mam wyjazdowy. :oops: W każdym bądź razie bardzo się cieszę, że mnidm jakieś licho, nie wiadomo skąd, podkusiło i zamówiłam tę różę zeszłej wiosny. ;:215 To jedna z moich ulubienic. ;:167
Dziękuję Ci, że mogłam oczy nasycić Twoim buszem. Uwielbiam go!
A biały zawilec z pierwszej fotki mnie zachwycił i wiok pąków na Cornelii też.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”