Bób cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bób cz.3

Post »

No tak...Ty będziesz wyrywał oskubane krzaki a ja będę się dopiero delektować.
Dużych plonów życzę!

Kilka postów wcześniej zostało zadane pytanie odnośnie wielokrotnego wysiewu bobu, podobnie jak fasolki szparagowej. Ponawiam- czy ktoś to praktykował?
Pozdrawiam, Marta.
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ika2008 akurat zrobiłem sobie HT :) Mam nadzieję, że można tym pryskać, jak są już kwiaty lub strąki.

Boby kwitną :)
Obrazek
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Kilka postów wcześniej zostało zadane pytanie odnośnie wielokrotnego wysiewu bobu, podobnie jak fasolki szparagowej. Ponawiam- czy ktoś to praktykował?
Wiem tylko, że potrafią w lipcu odbić od podstawy łodygi i zakwitnąć. Może by im fryzjera zafundować po zebraniu strąków? :pogon
Awatar użytkownika
Kimli
50p
50p
Od: 6 lut 2011, o 15:56

Post »

Witam ! ;:oj
Na jednym z moich bobowych krzaczków pojawiły się takie plamki czy może ktoś kto się dobrze zna oceni czy to jest jakiś niedobór składnika pokarmowego czy może choroba wirusowa bądź bakteryjna. Z góry bardzo dziękuję za odp. :wit ;:180 i życzę wielkich strąków u mnie już się pierwsze zawiązały ;:138

Obrazek
Człowiek uczy się na błędach, lecz czasami te błędy powtarza
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Antaknoza lub czekoladowa plamistość bobu, parę postów wyżej była na ten temat rozkmina. :)
WaF90
200p
200p

Post »

Dokładnie. W moim przypadku użycie środka o nazwie Amistar, nie usunęło do końca choroby, ale wydaje mi się, że znacznie ją spowolniło.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Ika2008 pisze: Kilka postów wcześniej zostało zadane pytanie odnośnie wielokrotnego wysiewu bobu, podobnie jak fasolki szparagowej. Ponawiam- czy ktoś to praktykował?
Chodzi o wysiew w różnych terminach? Ja wisiałam kilka na próbę do doniczek pod koniec lutego, do gruntu w połowie marca i drugi raz na początku kwietnia. Wszystkie kwitną. Nawet ładnie pachną, kręcą się przy nich pszczoły.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uprawa bobu na zbiór opóźniony polega na wysiewie nasion do gruntu wczesnym latem ? VI-VII. Wymaga ona jednak częstszego nawadniania. ;:136 Plon zielonych nasion przy tej metodzie może być niższy nawet o 50%. Problemem są szkodniki (mszyce oraz wciornastki) oraz choroby grzybowe. ;:oj U mnie wystąpiła rdza bobu. Wiem, że bób z wysiewu 2 lipca uprawiał tenpolski ale nie podał jaką miał odmianę. Na polskim rynku znajduje się odmiana Luz de Otono zalecana do wysiewu latem ale terminy podawane przez producenta u mnie zupełnie się nie sprawdziły. Co prawda wysiana w 2012r zdążyła urosnąc natomiast uprawa 2013 zakończyła się na kompostowniku, Strąki nie zdążyły urosnąć. Dodatkowo odmiana ta sprzedawana jest w opakowaniach 5 kg (koszt ok. 160zł) chociaż mnie wtedy udało się kupić opakowanie 1 kg.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Bób w części ogłowiony, myślę, ze za tydzień będzie konsumpcja, wiaże bardzo ładnie do 4 piętra są grube strąki.
Pułapki puste, najeźdźców póki co nie ma, biedne mrówki podróżują bezproduktywnie. na bobie ogłowionym ich nie widziałem:

Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
e_tok
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2016, o 19:02

Post »

A u mnie wielkie czerwone mrówki panoszą się na każdej gałązce. Na pobliskim szpinaku zauważyłam już mszyce. Myślicie żeby popryskać bób profilaktycznie? Nie wiem czy to mrówki robią, ale pojawiają się takie małe czarne plamki na listkach bobu :(
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Na moim bobie na najniższym piętrze odmiany Bizon nie zawiązały się strąki, kwiatki przekwitły i opadły, a wtedy kiedy kwitły żadne bzyki obok nie fruwały, było bardzo zimno. Widzę, że nadrobiły wyżej wiążąc po kilka strąków na drugim i trzecim piętrze. Byłam ciekawa ilości strąków na tej odmianie i na pozostałych, jakie mam, i trafiłam znów na tą stronę którą przeglądałam kiedyś, gdzie opisane są odmiany o ciągłym typie wzrostu i samokończące: http://www.ogrodinfo.pl/warzywa-polowe/ ... ian-bobu/2
Np. Bachus wymaga ponoć ogłowienia, bo nie kończy sam wzrostu. Tak, wiem, to nie pomidor :D ale albo coś musi w tym być, albo piszą głupoty i niedoświadczona ogrodniczka - jak ja - później te głupoty powtarza :wink:
Mszyce w końcu przylazły, a HT na wykończeniu :wink: Niech lepiej szybko dojrzewa.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
WaF90
200p
200p

Post »

Aguss85 u mnie Bizon wiąże strąki. No ale jak tak dzisiaj patrzyłem na szybko, to też kwiatki odpadają a strąków nie jest tyle ile powinno.

Obrazek

Rośliny mają teraz mniej więcej po 2 strąki i trochę kwiatków. Ogłowiłem trochę mniej niż połowę, zobaczymy jaki będzie efekt ;:333

Tak z ciekawości to czym nawozicie boby w takiej fazie? To znaczy pojawiają się strąki, bób jeszcze kwitnie.

Biotit zebrałeś swoje boby? :)

e_tok pokaż najlepiej zdjęcie. Co do mszyc to raczej będą. A w jakiej fazie masz ten bób?
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

WaF90 może to z tej suszy, choć podlewam raz w tygodniu. Ale pierwsze piętro to chyba po prostu nie zostało zapylone, pszczoły przy tym ochłodzeniu jakieś niemrawe były :wink: Poza tym, u mnie on się rozkrzewił (tak, że wiele ma dwa pędy) i jak liczę na obu pędach to już ma więcej strąków, niż w opisie. Także średnio chyba normę wyrabia :D
Tak wygląda teraz, jak pisałam, wyżej zawiązał po kilka strąków a niżej jeden lub wcale. Pierwsze już zebrałam, choć były nieduże, tak 1,5 do 2 cm ziarna, więc chyba się pospieszyłam. Teraz już cierpliwie poczekam.

Obrazek

Ale masz grządkę na bób, za rok też chcę go tak dużo posiać, bardzo fajna roślinka, szybka i prawie bezproblemowa ;:108 A odpowiadając na Twoje pytanie- ja już go nie nawożę. Pod całym warzywnikiem jest przekopany zimą obornik granulowany, to mu wystarczy? Czy potrzebuje czegoś jeszcze?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p
Od: 26 lut 2014, o 11:38

Post »

Ja podlewam praktycznie codziennie bo inaczej liście więdną. Dwa dni temu ogłowiłam, bo mszyca była upierdliwa. Mój bób ma max 130 cm wzrostu i miejscami 8 pięter strąków :)
A wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

Pomocy. Mam na bobie (nie na każdym krzaczku) strasznie dużo mszyc, czarno jest ;:174 pryskałam je już kilka razy rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw, ale bez rezultatu. dzisiaj opryskałam juz tylko bardzo lekko rozcieńczoną zobaczymy, ale nie wiem czy przy takim obłożeniu cokolwiek pomoże, a biedronek jak na lekarstwo :|
Kilka pędów obcięłam i wyrzuciłam, czy jeśli na strąkach też pojawiły się mszyce to trzeba to wyrzucić, czy jeszcze coś pomoże?
Pamiętam jak kiedyś w domu na balko nie miałąm lubczyk i dostał mszyc, to zrobiłam gnojówkę z suszonej pokrzywy bo innej nie było i prawie od razu pomogło, a tu wredoty się przyczepiły i koniec, Nie chcę używaż chemi. ;:185
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”