Pod Puszczą cz-1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod Puszczą cz-1

Post »

Zuza ,myslę że metal nie będzie parzył roślin bo przeciez wszystkie podpory są metalowe i z przewagą czarnych .

Marysiu jak mam problem z azalią typu że jest mizerna ,krzywo i byle jak rozkrzewiona albo byle jak kwitnie ,to po prostu ją tnę na 20 -30cm i przesadzam w nową ziemie .Wyrzucić zawsze się zdąży roslinę ,a ja daje jej szansę co z resztą u mnie skutkuje .Robię to zawsze po kwitnieniu ,żeby miała czas do zimy wypuścić nowe pędy i się zregenerować .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakie świetne te obeliski ;:215 domek fajny i spory, a korzeń wykorzystasz czy wywalisz?
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko , Ty u mnie ,a ja u Ciebie .Korzenie na pewno zostaną .Ciągle się uczę robić zdjęcia .Mam bardzo dużo roślin a nie umiem ich pokazać co widzę choćby w Twoim watku .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

To może przytnę mojej dwie gałązki na próbę :D a najpierw przyjrzę się jej krytycznym wzrokiem ;:306
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu przy takim mocnym słońcu ciężko zrobić dobre zdjęcie i u mnie są różne, a korzenie to fajny element w ogrodzie ja je uwielbiam i mam ich sporo, a kilka jeszcze nie przewiezionych czeka na kogoś kto pomoże :wit
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ,nie wiem czy jest sens przycinac dwie gałązki ,ale próbuj , ja tnę wszystko bo to pobudza całą roślinę do regeneracji. Myślę że takie połowiczne rozwiązanie jest trochę bez sensu .

Iwonko ,już jeden wielki ,dębowy stoi u mnie od 10 lat ,więc będą dwa następne.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajny, możesz do nich posadzić rozchodniki ;:215
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Elu. ;:168 . Zaspokoiłaś moją ciekawość co do obelisków, domku także. ;:oj . Wszystko ;:215 . Ładnie kwitną ci azalie, RH oczywiście także. Podziwiam cię za wykonaną pracę, ja coś ostatnio padam. Może te upały. ;:224 Pozdrawiam serdecznie. ;:128
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Zeniu :wit .Siedzę oczywiście w ogrodzie .Pracy jak zwykle dużo i jak na złośc popsuła mi się kosiarka . Na szczęście syn wykosił mi kosą spalinową . Mam nadzieję że jutro wyciągną mi korzeniska i będę mogła obsadzić dalej przód . Robi się coraz ładniej bo na rabatkach od zeszłego sezonu przybyło roślinek . Pomimo upału udało mi się sporo opielić i posadzić , ale wstaję raniutko skoro świt . ;:202 .Mam też nadzieję że uda mi się jutro pomalować kilka obelisków ,to zrobię zdjęcia .Przemyślałam sprawę i kilka pomaluję jednak na biało tz. te , które będa na przodzie ogrodu , reszta będzie czarna .Jak coś nie będzie dobrze to zawsze można przemalować ;:224 W niedzielę biorę się za klomb różany , przy ,którym ma stać nowa ławeczka , oczywiście muszę wszystko przekopać widłami i oczyścić a pogoda na takie roboty niedobra bo za gorąco .Czekam też na drewnianą pergolę ,może będzie za tydzień .Bardzo bym chciała z najgorszymi robotami zmieścić się do końca czerwca ,żeby w urlopie dopieszczać ogród , no i cieszyć się nim .Pozdrawiam Cię serdecznie . ;:168 . Jeżeli nie musisz to w upały nic nie rób , odpoczywaj ,a co , poleż sobie na jednym boczku , potem na drugim ,albo na wznak , jak wolisz . ;:167
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fotosik jakiś leniwy ,nie chce wgrywać zdjęć .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu bardzo jesteś pracowita, podziwiam! ogród wygląda coraz bardziej kolorowo. Za siatką na ostatnim zdjęciu przemyka jakiś zwierz ;:oj Korzenie wyciągnięte?
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marysiu ,właśnie się umyłam i weszłam na górę do pokoiku żeby usiąść trochę do laptopa .Oczywiście jestem jeszcze na wsi .Niestety korzenie nie wyjęte , mam nadzieję że może jeszcze jutro ,chociaż wątpię bo sąsiad jest zajęty ,a bez niego nie damy rady bo potrzebny jest cięzki sprzęt . Do tego jak się myłam to natrafiłam na kleszcza . Zachodzę w głowę jak on się dostał do mojego szanownego siedzenia bo pracowałam w długich spodniach i w kaloszach ;:202 Udało mi się go wyjąć ,ale muszę iśc w poniedziałek do lekarza po antybiotyk bo mam spore zaczerwienienie i twardą gulę . Zwierzak na zdjęciu to piesek sąsiadów i jako wiejski psies łazi po całej wsi .Zrobiłam troszkę zdjęć ,ale wgram dopiero jutro jak wrócę . Za moment ruszą róże ,na rabatach zrobiło się trochę ciaśniej ,ale szału w tym sezonie jeszcze nie będzie bo byliny muszą się zadomowić i rozrosnąć .Jurto chciałabym pomalować kilka obelisków na czarno bo mam taką farbę .Białą muszę kupić .Jutro raniutko muszę opryskać rododendrony i posadzić na nowe miejsce bo są wykopane z pod wyciętych świerków i żle wyglądają .Będę się cieszyła jak przeżyją .Mam nadzieję że do urlopu zrobię gro roboty i będę mogła trochę odpocząć .Pozdrawiam Cię Marysiu serdecznie ,wpadnę z rewizytą jutro wieczorkiem . Pa ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu współczuję że mimo zabezpieczenia kleszcz wlazł gdzie nie trzeba i rzeczywiście koniecznie idź do lekarza. A może dziad siedział od wczoraj? Życzę Ci żeby korzenie wyjęli, a Ty żebyś obsadziła przed urlopem wszystko a w czasie urlopu tylko podziwiała i odpoczywała ;:167
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu kleszcze w tym roku paskudne, uważać trzeba ;:108 życzę Ci abyś porobiła co nie co i zdążyła odpocząć jeszcze :wit
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko co dobre ,niestety szybko się kończy . Jestem , wróciłam po bardzo intensywnych dniach i nawet się z tego powodu cieszę bo inaczej bym się zarobiła od świtu do nocy z przerwą czterogodzinną na sen .Jestem zmęczona ,ale zadowolona .Posadziłam 12 pelargoni w wiszące donice na taras , opieliłam różową , niebieską i żółtą różankę ,dokończyłam pielenie maliniaka z jednym rzędem borówek ,posadziłam chryzantemy od Jadzi i byliny które przywiozłam ,zrobiłam opryski na chore rododendrony i nawet dwa już posadziłam w nowych miejscach ,dokończyłam generalne sprzątanie kuchni , odkurzyłam cały domek , umyłam dwa okna ,no i codziennie objad ,opieka nad kotami ,podlewanie ogrodu bo nic nie padało i na koniec pomalowałam 4 obeliski .Myślę że normę wykonałam .Niestety nie wykarczowali mi korzeni . Ja się już przyzwyczaiłam że na wszystko muszę niestety długo czekać ,to już norma ,po prostu uczę się cierpliwości ;:306 Zrobiłam trochę zdjęć ,więc pokazuję .

A to mój piękny ptaszek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek