Surfinia problemy w uprawie
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 kwie 2014, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: surfinia - marnieje - za dużo lub za mało wody?
Bardzo dziękuję za radę, tak właśnie zrobię. Będę podlewać samą woda, trochę obetnę i będę obserwować. 

Surfinia problemy w uprawie
Dzień dobry,
Na balkonie posadziłam Rdest auberta by obrósł mi balustrady i na balustradzie powiesiłam doniczki z surfiniami. Zauważyłam, że po stronie, na której rośnie rdest kwiaty i łodyżki Surfinii odwróciły się od Rdestu, kwiatami zwracając się w przeciwległą stronę.
Teraz na próbę zamieniłam doniczki surfinii z jednej strony balkonu na drugi i zobaczę, stanie się tak samo.
Wiem, że Rdest jest ekspansywny, ale tutaj rośliny nie rosną razem w ziemi, więc czy może być tak, że wydziela jakieś związki, które Surfinię odstraszają, nawet jeśli rośnie w oddzielnej donicy ?
Na balkonie posadziłam Rdest auberta by obrósł mi balustrady i na balustradzie powiesiłam doniczki z surfiniami. Zauważyłam, że po stronie, na której rośnie rdest kwiaty i łodyżki Surfinii odwróciły się od Rdestu, kwiatami zwracając się w przeciwległą stronę.
Teraz na próbę zamieniłam doniczki surfinii z jednej strony balkonu na drugi i zobaczę, stanie się tak samo.
Wiem, że Rdest jest ekspansywny, ale tutaj rośliny nie rosną razem w ziemi, więc czy może być tak, że wydziela jakieś związki, które Surfinię odstraszają, nawet jeśli rośnie w oddzielnej donicy ?
Re: Surfinia problemy w uprawie
A jak ze słońcem. Surfinie odwracają się kwiatami i łodyżkami w stronę, z której dostają więcej słońca.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 maja 2016, o 10:38
A nie bylo przypadkiem zimnego deszczu albo drobnego gradu. U mnie takie coś robi się właśnie w takich sytuacjach kiedy na rozgrzane kwiaty spada zimny deszcz lub grad.
To nic groźnego, niektóre odmiany w kolorze ciemnoróżowym mają taką tendencję, szczególnie jak zmokną, podobnie jak stare odmiany floksów w tym kolorze.Czy one są z nasion?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 maja 2016, o 10:38
Nie, chyba nie z nasion. Kupiłam na rynku małe sadzonki.
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Moje surfinie wcale nie podążają za słońcem.
Z resztą na balkonie zachodnim nie ma go aż tak wiele,rosną znakomicie póki co.
Z resztą na balkonie zachodnim nie ma go aż tak wiele,rosną znakomicie póki co.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wystawa południowa, zamieniłam donice i teraz po drugiej stronie nadrabia straty, po stronie rdestu nie jest to już tak ewidentne jak było poprzednio, eksperyment trwa ;) następnym razem zamieszczę zdjęciajagusia111 pisze:A jak ze słońcem. Surfinie odwracają się kwiatami i łodyżkami w stronę, z której dostają więcej słońca.
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Wydaje mi się że surfinie często padają w środku lata atakiem mszyc zielonych i to częściej te o kwiatach czerwonych niż inne.
Należy być czujnym i zaglądać do rośliny.
Należy być czujnym i zaglądać do rośliny.
Paweł
Mszyce zielone trapią Miilion Bells, a czerwone surfinie najczęściej załatwia mi mączniak.Jednego i drugiego pomimo dość wczesnej interwencji jeszcze nie udało mi się pokonać, dlatego zrezygnowałam z tych odmian.Zależy to też od przebiegu pogody danego lata, ale jak już zaatakują to koniec.
A czy ktoś wie dlaczego surfinie na słońcu więdną?.
Mam kilka skrzynek z surfiniami niektóre trzymają się dobrze a inne jak przychodzi słońce więdną im bardzo liście,wieczorem te liście się podnoszą,podłoże mają wilgotne,nie bardzo mokre ani nie suche.
Mam kilka skrzynek z surfiniami niektóre trzymają się dobrze a inne jak przychodzi słońce więdną im bardzo liście,wieczorem te liście się podnoszą,podłoże mają wilgotne,nie bardzo mokre ani nie suche.
Mnie w ubieglym roku też weszły mszyce na million bells i to zaraz na początku sezonu. Udało mi się je pokonać dwukrotnym opryskiem mospilanem w odstępie 3 dni. A potem już regularne opryski minimum raz na 2 tygodnie.
Mnie nigdy nie więdły, chyba że zapomnialam podlać
.Może nie są jeszcze dobrze przyjęte.
Mnie nigdy nie więdły, chyba że zapomnialam podlać

Jeśli więdną na słońcu to nie są dobrze ukorzenione.Najprawdopodobniej zostały przesuszone, albo zalane (widziałam w sklepie zanurzone do połowy w wodzie i nikt ich najprawdopodobniej nie wyciągnie) w małych doniczkach i uszkodzone korzenie mają problem dalej się rozwijać w nowym podłożu.Staraj się ich nie zalewać, chroń przed deszczem, a najlepiej ustaw na jakiś czas w cieniu.
Dziękuję,były kupione na szklarni w amplach już spore,ładnie rosły jednak bo kilku deszczach podlałem je nawozem aby uzupełnić to co deszcz wypłukał i niestety po kilku dniach gdy przyszły upały ich liscie zwiędły,na noc się podnoszą,mają cały czas mokro ale nie tak bardzo bo podlewam od tego czasu bardzo delikatnie tak żeby tylko ziemia była wilgotna.