Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Jak zwykle oczarowałaś mnie widokiem Nevady i M. Hilling. Są przecudnej urody ;:215 Mają mnóstwo pączków i już widzę, że co do Ciebie zajrzę to będę miała coraz bardziej maślane oczy ;:306 Ogólnie też widać, że Toje różyczki doskonale sobie radzą tworząc pąk za pąkiem. Jak to wszystko rozkwitnie, to będzie morze kwiatów. Zaczyna się najlepszy czas w naszych ogrodach. Do tej pory zmiany następowały powoli. Teraz gród zmienia się się nieustannie, każdego dnia odkrywamy coś nowego.
Z utęsknieniem czekam na festiwal pustaczków. Bardzo je lubię. Mam kilka u siebie i już kolejnego mam na swojej liście do zrealizowania.
x-ja-a

Post »

Ale cudny duet! Szkoda, że kwitną raz tak spektakularnie a nie cały sezon. A jak u nich z powtarzaniem, to są pojedyncze kwiaty, czy troszkę więcej?
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

daysy pisze:... widok jest niesamowity, wolę jednak tam siedzieć i czuć oszałamiający zapach róż, słyszeć brzęczące trzmiele i pszczoły. Patrzeć jak uwijają się zbierając pyłek i odlatują z grubymi, oblepionymi nim nóżkami. Czysta poezja móc oglądać to zjawisko. W taki m właśnie czasie doceniam te "pustaczki", nie tylko pięknie wyglądają, ale też zapewniają innym stworzeniom pożywienie i przetrwanie.
;:7 Daysy, masz racje, widok niesamowity...
Twoj opis jeszcze lepszy..., czytajac czulam sie jakbym siedziala wsrod tych roz, czulam zapach, slyszalam brzeczenie owadow..., to jest magiczne. ;:166
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-al-ia

Post »

daysy, pięknie u Ciebie. ;:167
No proszę, nawet nie wiedziałam, że komplementem wyłowiłam tak wyjątkową różę... :) Historyczna odmiana... Życzę, aby w tym roku Souvenir du docteur Jamain spełniła Twoje oczekiwania i zakwitła nie pojedynczymi kwiatami, a całą kaskadą. Chcę zobaczyć jak to będzie u Ciebie wyglądać. :wink:
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Pięknie się u ciebie już zrobiło róze powalają ;:oj
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A może Twoja NN to Otello ?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58

Post »

Daysy, oczy z orbit wychodzą jak się patrzy na takie śliczności ;:oj .
Naprawdę piękne masz róże i nie tylko róże ;:180 .

Nie wiem czy wiesz, że na stronie Austina można poprosić o wysłanie bezpłatnego katalogu - zamówiłam w ub. roku, żeby ułatwić sobie identyfikację kartoników. Trochę długo to trwało, ale w końcu wysłali (od mojego ulubionego Tantau dostałam po kilku dniach). Niestety, nawet z katalogiem na kolanach miałam spore wątpliwości...

Daysy, nigdy nie wolno tracić nadziei - ja też prawie straciłam, jak nam specjalistyczne firmy zrobiły wycenę zimowego ogrodu.
Na szczęście mój mąż okazał się geniuszem złotą rączką (chociaż z wykształcenia jest elektronikiem i ekonomistą), zaprojektował, zbudował i wykończył wszystko sam, z niewielką pomocą teścia i moją.
Najpoważniejszą pozycją kosztów były okna - wtedy 3-szybowe były nowością, co miało mocny wpływ na cenę, teraz na pewno są dużo tańsze. Poza tym zawsze możesz wygrać w totolotka, albo inną loterię - czego serdecznie Ci życzę ;:196
i zbudujesz sobie kilkakrotnie większy od mojego. Na razie Ci nie potrzebny - w ogrodzie takie cuda, że i tak nie miałabyś czasu w nim siedzieć ;:215 .
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Nevada, parkowa piękność. ;:167"widok niesamowity", Będę obserwować.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Nareszcie się zaczął spektakl. W takiej masie róże wyglądają wspaniale ;:167 .
Tajemnicza angielka nie wygląda mi na Otello, zwłaszcza, że mój jest mocno kolczasty i ma duże kwiaty - około 13 cm średnicy.
W tym roku zaprosiłam pierwsze "pustaczki", zobaczymy, jak nam się ułoży współpraca. Jeżeli okrywowe się spiszą, to pomyślę poważnie o pnących.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Witajcie :wit w upalny wieczór.
Od kilku dni zamawiam deszcz niestety bezskutecznie , wiec nadal chodzę z wężem i podlewam, podlewam i podlewam... do znudzenia. Dzisiaj kłębiło się, schmurzało i co ... spadło zaledwie kilka kropli deszczu i na tym moje nadzieje się skończyły ;:224 .
Róże stoją w blokach startowych, gotowe by rozwinąć swoje liczne pąki a ja przebieram ;:65 nóżkami i z niecierpliwością na kolejne kwiaty

Winchester Cathedral

Obrazek

Harrison's Yellow, który postanowił zostać różą mocno płożącą

Obrazek

Za to piwonie nadal pięknie wyglądają

Obrazek

Rozkwitają również siane w ubiegłym roku maki, oprócz czerwonego znalazł się również taki

Obrazek

Pamiętacie szczypiorek na różanej rabacie?, teraz zmienił miejsce :)

Obrazek

Ponieważ przez te kilka dni, jak widać, nic się nie wydarzyło, pozostaje pokazać te, którymi Was już nie zaskoczę czyli duecik

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Altaica

Obrazek

Właśnie, zapomniałam pokazać pierwszy kwiat Rhapsdy in Blue ;:224

Obrazek

Joasiu ;:173 dla Ciebie Nevada

Obrazek

Danusiu dzięki ;:196
Nie planuję zakupów u Austina, więc i katalog nie bardzo mi potrzebny, na razie wujek Googl jest niezawodny :wink: . Kolekcjonerką róż nie jestem i cieszę się z każdej, którą mam w ogrodzie, nawet tych nienazwanych :)

Ogród zimowy fajna rzecz, może kiedyś będzie mnie na niego stać, na razie pozostaje w sferze marzeń. Może "kiedyś, ale jeszcze nie teraz" :wink:

Taro być może, nadal szukam ;:333

Alegoria, chyba Twoje życzenia się spełnią ;:196 ;:333

Alexio może kiedyś wpadniesz do mnie w ten cudowny czas. Zapraszam ;:196

Maju, to niesamowity widok i nie tylko. Ja nie bardzo wyczuwam zapachy, nie dotyczy to jednak tych 2-ch ślicznotek. Jak dzisiaj otworzyłam okno to czułam się jak na polu różanym;:108

Jagna taki festiwal kwiatów to tylko raz w sezonie, później kwitnienie jest skromne, ale dla takiego widoku, choćby trwał tylko miesiąc, warto je mieć.

To prawda Iwonko kwiaty rozwijają się z godziny na godzinę. Tyle już rozwiniętych a wciąż pojawiają się następne. Teraz jeszcze dojdą Rhapsody in Blue i Reine des Violettes, ta druga też niezła perfumeria

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chyba lekko przesadziłam ;:131 Dobranoc. Miłych i pachnących snów :wit
Coś nie mam dzisiaj weny, rozpraszają mnie kabarety ;:108

Aniu
wszystkie sugestie mile widziane ;:108 , Nevada i M.Hilling to róże parkowe, ale u mnie Ilse Krohn Superior, chociaż pnąca, nie dorasta im do pięt ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Nevada i M.Hilling biją wszystkie zdjęcia na głowę. Mogłabym je bez końca oglądać. Próbowałaś ukorzenić gałązki? Na przykład naginając do ziemi?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy, cały czas zastanawiam się nad Twoją purpurową angielką. Skoro dziewczyny piszą, że Fishermans Friend ma mnóstwo kolców, a Twoja ich tyle nie ma, to pewnie jest coś innego. Sama jestem ciekawa co to takiego?
Jest całkiem sporo róż Austina w tym kolorze, więc trudno z jednego zdjęcia wywnioskować, co to za odmiana. Otello posiadam i lada dzień rozwinie pierwszy kwiat. Wtedy wrzucę zdjęcie to porównamy.

Wygląda na to, że moja purpurowa angielka kupowana w A wiosną, będzie miała przynajmniej zgodność koloru. Pokazała już całkiem ładne pąki :D Mam nadzieję, że nie tylko kolor będzie zgodny, ale też trafi mi się kolejna Austinka.
x-al-ia

Post »

daysy ;:196 wszystko u Ciebie piękne: róże, piwonie i mak, ale tym razem najbardziej uwiodły mnie dekoracje ze szczypiorku. Fantastycznie to wygląda! ;:167 Jeśli będę mieć kiedyś okazję, to sprawię sobie do dekoracji taką szklaną kulę. Zapamiętam Twój pomysł. :wink:
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58

Post »

Daysy, ja też nie koniecznie planuję zakupy bezpośrednio u Austina w Anglii, zamówiłam katalog, żeby dowiedzieć się więcej na temat róż angielskich i żeby łatwiej zidentyfikować kartonikowe angielki - napisałam o tym, bo teraz Ty próbujesz rozpoznać czerwoną angielkę - przeglądając katalog łatwiej wytypować podobne róże.
W katalogu podane są informacje z pierwszej ręki na temat wysokości, zapachu, wielkości kwiatu itp.
Z katalogiem na kolanach łatwiej też zrobić listę zakupów na kolejny rok.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Pokaz się zaczyna,jestem i podziwiam ;:oj Cudne krzewy obsypane wieloma pączkami i kwiatami ;:215
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”