Gnojówka,zapach,robale,termin przydatności itp. - dyskusje ogólne
Re: Gnojówka z pokrzywy, jakie rośliny jej nie lubią?
Racja,ma śmierdzieć i ma być piana na wierzchu.Potem to tylko lać.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 mar 2011, o 12:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
gnojowica z pokrzywy, mniszka i innych chwastów
Od wielu lat sporządzam w swoim ogrodzie gnojowicę z pokrzywy i mniszka. Nawożenie roślin odpowiednio rozcieńczoną gnojowicą daje bardzo dobre rezultaty. Jedynym problemem występującym podczas podlewania roślin tym nawozem jest bardzo przykry zapach. Jakim środkiem skutecznie niwelować ten przykry zapach. Będę wdzięczny za poradę.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
dzięki kaLo.
A nie wiesz może jak to jest z podlewaniem lub opryskiem pomidorów pokrzywą ?
A nie wiesz może jak to jest z podlewaniem lub opryskiem pomidorów pokrzywą ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Pelikano faktycznie,dziubię na telefonie i nie wszystko od razu widać
Asia
Jestem chyba ostatnim gościem ,który ma coś pozytywnego do powiedzenia w temacie pokrzywówki.Poza tym jest ustawa zabraniająca stosowania gnojówek i gnojowic w sezonie wegetacyjnym.

Asia
Jestem chyba ostatnim gościem ,który ma coś pozytywnego do powiedzenia w temacie pokrzywówki.Poza tym jest ustawa zabraniająca stosowania gnojówek i gnojowic w sezonie wegetacyjnym.
Dz. U. 2007 Art.1.1 Ustawa reguluje http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 033&type=1 Proszę, możesz poczytać co i gdzie reguluje przytoczona ustawa. Ja tu odródków działkowych i przydomowych nie widzę.
-
Nie pamiętam dokładnie w którym wątku x-P-o pisał o stosowaniu gnojówek, bakteriach gnilnych i innych zarazkach dostarczanych na warzywa. Nie będę tego szukał, bo mnie to nie dotyczy. Moją rzodkiewkę czy sałatę można jeść prosto z grządki po otrzepaniu z piasku o nogawkę. Jezeli komuś smakuje wypłukana w gnojówce to się nie wtrącam , rzecz gustu. 

- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A przecież wszyscy siedzimy przy komputerach i mamy internet
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gnoj%C3%B3wka
Dla czepialskich - źródło jest podane, definicja encyklopedyczna. I jeszcze:
Nie mieszajmy pojęć potocznych z definicjami ustawowymi...
-- 28 maja 2016, o 11:20 --

https://pl.wikipedia.org/wiki/Gnoj%C3%B3wka
Dla czepialskich - źródło jest podane, definicja encyklopedyczna. I jeszcze:
http://stat.gov.pl/metainformacje/slown ... jecie.html "]Definicja:
Nawozy pochodzące od zwierząt gospodarskich: obornik, gnojówka, gnojowica.
Źródło definicji:
ustawa z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu
Miejsce publikacji: Dz.U. z 2007 r. Nr 147, poz. 1033
Nie mieszajmy pojęć potocznych z definicjami ustawowymi...
-- 28 maja 2016, o 11:20 --
Gnojówka nie gnije, tylko fermentuje. Ogórki kiszone albo kapusta tez Cię tak obrzydzają? I kompost pewnie też? A ziemię do ogródka pewnie w autoklawie sterylizujesz?kaLo pisze:Nie pamiętam dokładnie w którym wątku x-P-o pisał o stosowaniu gnojówek, bakteriach gnilnych i innych zarazkach dostarczanych na warzywa. Nie będę tego szukał, bo mnie to nie dotyczy. Moją rzodkiewkę czy sałatę można jeść prosto z grządki po otrzepaniu z piasku o nogawkę. Jezeli komuś smakuje wypłukana w gnojówce to się nie wtrącam , rzecz gustu.

Asia1992
ZZ się nie zmniejsza, ją tylko można zatrzymać, nawet gdybyś potraktowała całą folię chlorem, formaldehydem, gazem bojowym to i tak, jak będziesz miała sprzyjające warunki, to zz się pojawi. Ona rozprzestrzenia się przez zarodniki, które są wszędzie w powietrzu, czekają tylko na odpowiedni moment. Zresztą jest bardzo mało prawdopodobne, że to była zz, bo o tej porze raczej jeszcze nie występuje (zimne noce). tak czy inaczej raczej niczym nie pryskaj, no i polegaj na własnej rozsadzie.
ZZ się nie zmniejsza, ją tylko można zatrzymać, nawet gdybyś potraktowała całą folię chlorem, formaldehydem, gazem bojowym to i tak, jak będziesz miała sprzyjające warunki, to zz się pojawi. Ona rozprzestrzenia się przez zarodniki, które są wszędzie w powietrzu, czekają tylko na odpowiedni moment. Zresztą jest bardzo mało prawdopodobne, że to była zz, bo o tej porze raczej jeszcze nie występuje (zimne noce). tak czy inaczej raczej niczym nie pryskaj, no i polegaj na własnej rozsadzie.
kaLo
Ja jestem jak najbardziej za stosowaniem naturalnego nawozu z pokrzywy. Skoro jesteś pozytywnie nastawiony do podlewania tym pomidory to mógł byś mi podpowiedzieć jak zrobić roztwór i jak podlewać pomidory. Chodzi mi o zbiór pokrzyw i o zrobienie całej mikstury. Proszę czy mógł byś mi cokolwiek podpowiedzieć ?
dyrydyry7 dziękuję
człowiek jest młody i się dopiero uczy. Miałam tak samo z początkiem hodowli królików też mi nie szło a teraz jest mega. mam nadzieję że z pomidorami będzie jeszcze lepiej
Dziękuję za podpowiedź
Ja jestem jak najbardziej za stosowaniem naturalnego nawozu z pokrzywy. Skoro jesteś pozytywnie nastawiony do podlewania tym pomidory to mógł byś mi podpowiedzieć jak zrobić roztwór i jak podlewać pomidory. Chodzi mi o zbiór pokrzyw i o zrobienie całej mikstury. Proszę czy mógł byś mi cokolwiek podpowiedzieć ?
dyrydyry7 dziękuję
człowiek jest młody i się dopiero uczy. Miałam tak samo z początkiem hodowli królików też mi nie szło a teraz jest mega. mam nadzieję że z pomidorami będzie jeszcze lepiej

Dziękuję za podpowiedź

-
Re: Gnojówka,zapach,robale,stosowanie - dyskusje ogólne
Zielona Żabko, jak już wspomniałem wszystko to rzecz gustu i upodobań.Mimo że jedno, drugie i trzecie to wynik ,jak twierdzisz fermentacji, to ja jednak pozostanę przy soku z kiszonych ogórków i kapusty.Po to dodaje się sól,czosnek, chrzan i inne przyprawy,żeby zaszła fermentacja mlekowa a nie gnilna. Zalej ogórki samą wodą a otrzymasz gnojówkę ogórkową. Smacznego. I tyle w tym temacie.
No wreszcie. Dziękuję BIOTIT bardzo za taki piękny skan. Po co kupować opryski skoro naturalny oprysk można samemu zrobić.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gnojówka z pokrzywy jest b.dobra i pomocna roślinkom, ale tylko na początku ich drogi w gruncie.
Ważne aby ją zbierać przed kwitnieniem, zresztą wszytko jest opisane, książka nazywa się:Preparaty Roślinne.

Ważne aby ją zbierać przed kwitnieniem, zresztą wszytko jest opisane, książka nazywa się:Preparaty Roślinne.
-
Zrobić można,żeby jeszcze działał.Asia1992 pisze:No wreszcie. Dziękuję BIOTIT bardzo za taki piękny skan. Po co kupować opryski skoro naturalny oprysk można samemu zrobić.
Czy ktoś w koncu wyjaśni mi skąd w tej gnojówce tyle azotu, skoro nie ma go w zielu? Patrz skan pierwszy "GŁÓWNE ZWIĄZKI "
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
Jeśli :
Gnojowica to przefermentowana mieszanina kału i moczu zwierząt i wody a
gnojówka to przefermentowany mocz zwierząt.
To jak można wypisywać takie bzdury jak ktoś wcześniej , że jest zakaz używania gnojówek w wątku o gnojówkach roślinnych !!!
Gnojowica to przefermentowana mieszanina kału i moczu zwierząt i wody a
gnojówka to przefermentowany mocz zwierząt.
To jak można wypisywać takie bzdury jak ktoś wcześniej , że jest zakaz używania gnojówek w wątku o gnojówkach roślinnych !!!