Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16
Własnie dostałam od sąsiadki takie miniaturowe sadzonki tego clemka.
Liczę, że za jakiś czas będzie taki jak u Ciebie
Tylko, że na razie nie mam kiedy ich posadzić.
Dzisiaj się zbierałam, ale wygonił mnie deszcz
U Ciebie też popadało? Bo chmury szły od wschodu
Liczę, że za jakiś czas będzie taki jak u Ciebie
Tylko, że na razie nie mam kiedy ich posadzić.
Dzisiaj się zbierałam, ale wygonił mnie deszcz
U Ciebie też popadało? Bo chmury szły od wschodu
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kogra, ja Grażynko tnę tawułę dość często, żeby utrzymać jej pokrój, który sobie w głowie wymyśliłam. Ona strasznie szybko odrasta, więc trzeba ciąć co najmniej cztery razy w sezonie. Pierwszy raz cięłam pod koniec kwietnia, a teraz będę ciąć drugi raz. Dzięki temu staje się gęsta i zwarta.
Apus, dziękuję bardzo Basieńko. Ogródek powstaje już kilkanaście lat, chyba ze 12. Stale coś w nim zmieniałam, jak każdy z nas. Pozostały mi jeszcze do urządzenia dwa kąty, głównie ten koło kompostownika. I marzę sobie, żeby tak kiedyś usiąść i nic nie robić poza jakimiś drobnymi pracami kosmetycznymi. Nie wiem jednak, czy mi życia wystarczy do takiej chwili nicnierobienia.
Yollanda, orlików w ogóle nie kontroluję, pozwalam kwitnąć, gdzie tylko chcą i co roku mam nową niespodziankę zarówno jeśli chodzi o kolory, jak i o formy. W tym roku większość kwitnie na granatowo, a kiedyś były prawie same różowe. Jakoś białe rozsiewają się najrzadziej.
Margo, popadało u nas też, więc trawnika nie musiałam podlewać. A jeśli chodzi o ten clematis, to rośnie b. szybko. Nawet znałam nazwę, ale musiałabym poszperać w archiwalnych zdjęciach. Jeśli będziesz chciała, to poszukam.
Apus, dziękuję bardzo Basieńko. Ogródek powstaje już kilkanaście lat, chyba ze 12. Stale coś w nim zmieniałam, jak każdy z nas. Pozostały mi jeszcze do urządzenia dwa kąty, głównie ten koło kompostownika. I marzę sobie, żeby tak kiedyś usiąść i nic nie robić poza jakimiś drobnymi pracami kosmetycznymi. Nie wiem jednak, czy mi życia wystarczy do takiej chwili nicnierobienia.
Yollanda, orlików w ogóle nie kontroluję, pozwalam kwitnąć, gdzie tylko chcą i co roku mam nową niespodziankę zarówno jeśli chodzi o kolory, jak i o formy. W tym roku większość kwitnie na granatowo, a kiedyś były prawie same różowe. Jakoś białe rozsiewają się najrzadziej.
Margo, popadało u nas też, więc trawnika nie musiałam podlewać. A jeśli chodzi o ten clematis, to rośnie b. szybko. Nawet znałam nazwę, ale musiałabym poszperać w archiwalnych zdjęciach. Jeśli będziesz chciała, to poszukam.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Wandziu, urządzisz te dwa kąty i zapewniam Cię, że weźmiesz się za zmianę, czy też przebudowę kolejnego kącika, przesadzenia, nasadzenia i rozsadzenia...
Ogród to jednak niekończąca się historia. I dobrze!
Ogród to jednak niekończąca się historia. I dobrze!

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Klonik i lilak na pniu - cudowne!
Kolejna porcja pięknych zdjęć ze zjawiskowego ogrodu!
I u Ciebie widzę hortensję w donicy! Fajnie wygląda. Jeszcze nie zdecydowałam, gdzie swoją posadzę więc jest nadal w wiaderku.
A gdzie jest mój kuklik ?
Twój przypomniał mi, że też u mnie kiedyś rósł...
Kolejna porcja pięknych zdjęć ze zjawiskowego ogrodu!

I u Ciebie widzę hortensję w donicy! Fajnie wygląda. Jeszcze nie zdecydowałam, gdzie swoją posadzę więc jest nadal w wiaderku.
A gdzie jest mój kuklik ?

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Wandziu każdy zakątek Twego ogrodu tętni życiem. Każdy centymetr powierzchni wykorzystany i pewnie dzięki temu mniej pielenia .
Mój mąż nie lubi zagęszczonych rabat więc lata z motyczką i pieli ...
Śledząc dyskusję o h. Hayes Starburst myślałam, że doczytam się jakichś ciekawych rozwiązań ... ale chyba to nie takie proste. Od wielu lat moja mogła się kłaść na okalający ją szeroki pas zawciągu nadmorskiego. Zima go załatwiła i została "goła ziemia" Przy opadach kwiaty będą brudne a mnie nic nie przychodzi do głowy.
Pięknie się rozrósł powojnik alpejski Frances Rivis - u siebie muszę zrobić drastyczne cięcie dla odnowienia. Hosty cudne - masz ich sporo, piszesz że obudziłaś w sobie chęć do powiększenia ilości .
Sa piękna ozdobą przez cały sezon - oby tylko ślimaki chciały je omijać szerokim łukiem wtedy byłaby pełnia szczęścia .
Mój mąż nie lubi zagęszczonych rabat więc lata z motyczką i pieli ...

Śledząc dyskusję o h. Hayes Starburst myślałam, że doczytam się jakichś ciekawych rozwiązań ... ale chyba to nie takie proste. Od wielu lat moja mogła się kłaść na okalający ją szeroki pas zawciągu nadmorskiego. Zima go załatwiła i została "goła ziemia" Przy opadach kwiaty będą brudne a mnie nic nie przychodzi do głowy.
Pięknie się rozrósł powojnik alpejski Frances Rivis - u siebie muszę zrobić drastyczne cięcie dla odnowienia. Hosty cudne - masz ich sporo, piszesz że obudziłaś w sobie chęć do powiększenia ilości .
Sa piękna ozdobą przez cały sezon - oby tylko ślimaki chciały je omijać szerokim łukiem wtedy byłaby pełnia szczęścia .
Wandziu czarodziejko, trawka Ci rośnie jak szalona a zapach lilaka u mnie poczułam. Ładnie Ci się rozrósł i ma dużo kwiecia.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Wandeczko Twoje ścieżki otoczone kamieniami, żurawkami i hostami są takie bajeczne.
Naprawdę cudowny skrawek raju sobie zrobiłaś. Niezmiennie mnie zachwyca.

Naprawdę cudowny skrawek raju sobie zrobiłaś. Niezmiennie mnie zachwyca.

-
- 200p
- Od: 16 kwie 2013, o 14:15
- Kontakt:
Wando, nie ma siły żeby nastał taki moment, że usiądziesz i nic nie będziesz robić w ogrodzie. I to nawet nie tak, ze nie będzie nic do zrobienia. Przecież nawet jak nie będzie to i tak sobie coś wymyślisz. My, zielono rąbnięci, tak mamy 

"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wando, przeświadczenie, że ogród służy do relaksu na leżaku mają wyłącznie ci, którzy własnych ogrodów nie mają, właściciele ogrodów z kostki brukowej lub właściciele ogrodów, którymi zajmuje się firma ogrodnicza, jak to czasami prezentuje Maja w Ogrodzie
. Ogród tak obfity, jak Twój będzie zawsze wymagał pracy ogrodnika. Przyznaj szczerze, czy wytrzymałabyś długo leżąc bezczynnie na leżaku?
.

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Wandziu dzięki
za zdradzenie sekretu.
Ja tnę tylko raz i teraz już wiem wszystko.
Zatem jutro biorę sekator i tnę bez oporów, na kwiatach mi nie zależy bo ona najbardziej ozdobna z liści.

Ja tnę tylko raz i teraz już wiem wszystko.
Zatem jutro biorę sekator i tnę bez oporów, na kwiatach mi nie zależy bo ona najbardziej ozdobna z liści.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Wandziu......twój ogródek tryska kolorami i ten zieloniutki trawniczek.
. Stworzyłaś raj na ziemi.
. Mój trawniczek niedawno dostał papu, M by mu nie dał...
. Narzeka że teraz co tydzień musi kosić.
. Pozdrawiam serdecznie. 

- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Wiosna bardzo służy Twojemu ogrodowi Wando. Piękne orliki i kukliki, uwielbiam te ich delikatne kwiatki. U mnie też róże dopiero w pączkach (u innych mieszkanek grodu Przemysła i okolic już dawno kwitną).
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Wando, jak zwykle u ciebie przepych na rabatach
Bardzo mi się podoba, a odkąd sadzisz po kilka roślin tego samego rodzaju jest jeszcze ciekawiej. Nie musi ich być dużo, wystarczą trzy aby stworzyć plamę. No i umiejętność fotografowania, a raczej dostrzegania ciekawego ujęcia. Bo nie wystarczy dobry aparat, to trzeba WIEDZIEĆ, a ty widzisz i jest super
Teraz pewnie doceniasz cień Czesława w te upały
Ja się cieszę z sosen niesamowicie, jak wychodzę na betonowy podjazd to dech zapiera z gorąca. Ale zasłużyliśmy sobie na taką fajną pogodę. Szkoda tylko że muszę siedzieć w pracy 

Teraz pewnie doceniasz cień Czesława w te upały

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Cóż mogę powiedzieć, cudo, cudo. Lilak jaki cudowny, mój od Jode22 też ładnie w tym roku przyrósł , ale jeszcze mu brakuje. Mówisz że tawułę trzeba ciąć, ja też raz cięłam. Zdjęcia cudowne , cały czas coś się u Ciebie zmienia, albo inne zakątki pokazujesz.
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Wandziu, nie było mnie chwilę a trawnik wybuchł buszem trawy
Moje róże jak Twoje, tez w tyle za dziewczynami. Wciąż czekam i podziwiam u innych

Moje róże jak Twoje, tez w tyle za dziewczynami. Wciąż czekam i podziwiam u innych