Formowanie drzew owocowych
Re: Formowanie drzew owocowych
Moim zdaniem dolne gałęzie do wycięcia. Pierwsze piętro minimum 0,5 m nad ziemią. Najdłuższe gałęzie do przycięcia w celu rozkrzewienia.
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czereśnie odginaj do poziomu młode pędy [wcześniej zaowocują , i łatwiej rwać w przyszłości ] zostaw jeden pionowy przewodnik , czereśnie do dobrego zawiązywania kwiatów potrzebują dużo światła więc przy formowaniu staraj się tak zaginać pędy żeby w przyszłości się nie zasłaniały.
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jagusia, kiedy powinnam to zrobić?jagusia111 pisze:Moim zdaniem dolne gałęzie do wycięcia. Pierwsze piętro minimum 0,5 m nad ziemią. Najdłuższe gałęzie do przycięcia w celu rozkrzewienia.
Nowy, wybacz pytanie, ale to moje pierwsze drzewa owocowe, co znaczy "odginaj"? Przywiazac je czymś czy po prostu co jakiś czas docisnąć?
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odegnij na stałe [na dobry miesiąc ] [ tzn. te pędy z których ma powstać szkielet korony ] teraz są elastyczne i chcą rosnąć pionowo lub prawie a nam zależy żeby dalej rosły poziomo , klamerkami do wieszania prania [ zapinasz spinkę na przewodnik tak żeby druga strona spinki oparła się na pędzie i go odgięła do poziomu , sznurkiem przywiązujesz delikatnie a drugi koniec do kijka wbitego w ziemię itd . wszystko rób delikatnie żeby nie wyłamać.

- Ann_85
- 1000p
Nowy, dzięki, teraz wszystko jasne
Pozostaje kwestia przycięcia gałezi. Trochę ich szkoda, ale rozumiem, że parę tych dolnych plus dla rozkrzewienia przycięcie nadłuższych - tylko kiedy? I czy potem zasmarować te miejsca maścią na rany?

Pozostaje kwestia przycięcia gałezi. Trochę ich szkoda, ale rozumiem, że parę tych dolnych plus dla rozkrzewienia przycięcie nadłuższych - tylko kiedy? I czy potem zasmarować te miejsca maścią na rany?
Takie przycięcia robi się wiosną możesz zrobić to jeszcze teraz. Miejsca przycięte zasmaruj funabenem.
A czy te miejsca po wyrwaniu rosnących przy ziemi odrostów też posmarować funabenem??
Pozdrawiam Ewa
- Ann_85
- 1000p
Kochani, wiem, że zachowuję sie jak blondynka
ale poszłam do tych moich drzewek i jakoś nie miałam odwagi (pierwszy raz będe tak drastycznie cięła drzewa), bałam się, że zrobię im krzywdę i musze jeszcze wrócić upewnić się jak ma wyglądać to cięcie.
A więc skoro ma być łopatologicznie
to narysowalam to cięcie i proszę o potwierdzenie, czy tak to ma rzeczywiście wyglądac (niebieskim to co zostaje, czerwonym to, co usuwam). Jakoś tak poczułam się niepewnie jak uzmysłowiłam sobie jak mało z tych drzewek zostanie. Zerknijcie proszę. Z góry dziękuje

A więc skoro ma być łopatologicznie

Wg mnie czereśnia tak jak zaznaczyłaś. W śliwie zostawiłabym jeszcze te dwie gałązki poniżej tej czapki. Może jeszcze ktoś bardziej doświadczony w sprawach śliw i czereśni się wypowie. Jeśli chcesz mieć drzewka to przyzwyczajaj się do cięcia
. Bo inaczej z roku na rok będzie bardziej bolało. W kolejnym roku trzeba będzie wyrzucić część górnych gałązek żeby prześwietlić i uformować koronę więc zacznij od najprostszych rzeczy
.

NOWY 83 nie za nisko te pierwsze gałęzie. W zasadzie przy wszystkich drzewach owocowych zaleca się pierwsze piętro na wysokości minimum 0,5 a nawet 0,7 m.
- Ann_85
- 1000p
Ja Agnieszko bardzo chętnie, tylko kiedy w końcu (także za Waszą sprawą) nabiorę przekonania, że robię to dobrze, a nie im szkodzęjagusia111 pisze: Jeśli chcesz mieć drzewka to przyzwyczajaj się do cięcia. Bo inaczej z roku na rok będzie bardziej bolało. W kolejnym roku trzeba będzie wyrzucić część górnych gałązek żeby prześwietlić i uformować koronę więc zacznij od najprostszych rzeczy
.

Dziś będzie ten dzień! W końcu zaczaję się na nie z sekatorem

Po obcięciu tych gałązek tak jak Nowy zaznaczył może być te 0,5m, zbadam to dziś

Jagusia, Nowy, bardzo Wam dziękuję za szkolenie!

Aniu drzewka wbrew pozorom to twardzi zawodnicy więc trudno obcięciem kilku gałązek zrobić im krzywdę
. Więc bez obaw. Czasami gdy drzewko choruje trzeba obciąć praktycznie całe tuż nad miejscem szczepienia, a ono potrafi wybić z pączka i po kilku latach odbudowuje się i rodzi piękne owoce.