Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji

Post »

Piękne pany i panie tulipankowe :)
Hmm znam to uczucie,że jakaś roślinka ze mną wychodzi ;:306
a jakie ciemierniki kupiłaś ?? o kolorek mi chodzi :)
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na razie nie odpowiem i nie wkleję ogrodowych zdjęć...

W sobotę zmarł teść, którym się opiekowaliśmy przez ostatnie 5 lat. Pogrzeb we czwartek.
Proszę o modlitwę za niego i za nas.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj , to smutna wiadomość.
Sylwuś przytulam , pomodlę się.Jak się trzymasz??
Ja już dawno swoich rodziców nie mam, także wiem, co to znaczy straty bliskich osób :cry:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sylwia utulam mocno. ;:196
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Sylwia ;:168
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Aniu - dziękuję :) Bardzo spóźniona odpowiedź: ciemierniki to odmiana Early Purple, taki ciemny karmazyn. Chciałabym jeszcze białe.

Małgosiu i Kasiu - ;:167

Ogród na chwilę popadł w zapomnienie, ale muszę przyspieszyć z pracami, bo nie ogarnę wszystkiego. Zwłaszcza teraz jak suszy - przez rozbudowę odcięto mi wodę ogrodową i muszę latać z konewką jak ten osioł, w tę i nazad. Na razie podlewam to co najpotrzebniejsze, bo mam nadzieję, że wkrótce coś tam popada.

Róże w większości ładnie zapączkowane, szykują się do skoku:

Obrazek

Karpatia nawet jakby zakwitła.

Obrazek

Orlik sadzony z kłącza - jedyna pomyłka internetowego sklepu w którym kupiłam już z tonę cebulek i bulw. Miał być zwykły alpejski fioletowy, a wyszedł chyba Black Barlow.

Obrazek

Takie tam:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I najbardziej zaawansowana w rozwoju dalia - od Miłki - Bride to be, wiele sobie po niej obiecuję.

Obrazek

I dyndadełko. Pasuje do lampionów z Ikei - jeszcze ich nie zdążyłam zawiesić :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajne kwiatuszki.
Róże jak juz rozkwitną.To wszędzie jest cudnie, różano ;:167
Black Barlow śliczny, ja tez go mam.Sadziłam też z kłącza kupionego w B.Ale takiego kupowałam i zgadza sie odmianowo. :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Gratuluję dalii! Ona jest szalona, potrafi zbudować niezły krzak! Wygląda potem zjawiskowo.
Drobiażdżki cudowne! ;:138

Orlik piękny, ale nie wpadłabym, ze może sie jakoś nazywać. Moje kundelki też szaleją.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sylwia, dyndadełko masz śliczne. Koniecznie pokaż w kompozycji z lampionami.
Zdjęcia portrecikowe bardzo klimatyczne ;:108
Na różyczki wszyscy czekamy z niecierpliwością ;:65
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Widzę, że podobnie jak ja rozsypałaś niebieskie kuleczki wokół dalii :D Orlik super ;:333
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Orlik i u mnie taki zakwitł, małe a cieszy - prawda? Myślę, że róże już zaczęły pokazywać swoje buźki, mam nadzieję, że brak wody im nie zaszkodzi. Moja Golden Celebration zawsze pierwsza zwiesza łepki, gdy zbyt długo nie dostanie pić, to znak , że trzeba modlić się o deszcz, lub odkręcić kurek. Mam nadzieję, że woda u Ciebie już wróciła.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Gorąco tak, że w ogrodzie ciężko pracować. W weekend oczywiście z planów ogrodniczych nic nie wyszło, bo spędziłam je na pokazach lotniczych...

Aniu - dziękuję. Też nie mogę się doczekać róż. A takie niespodzianki, jak ta orlikowa, są bardzo miłe - oby jak najwięcej takich.
Miłko - BtB nadal w czołówce, bardzo ładnie przyrasta. Większość dalii (w porównaniu z Twoimi zbiorami, moja "większość" wygląda zabawnie) już pokazała się światu, ale dwie jeszcze siedzą pod ziemią i zaczynam się martwić. Z drugiej strony wolę nie dłubać, bo jeszcze uszkodzę i co potem?
Zuzko - cieszę się, że się podoba. Pokażę z lampionami, jak je w końcu zawieszę :wink:
Kasiu - wolałam zawczasu rozsypać, bo w zeszłym roku czekałam i czekałam, aż daliowe liście zaczną się pojawiać, a one nic... Dopiero po doczytaniu FO zreflektowałam się, że to pewnie robota łysoli i nasypałam im niebieskiego. Trup słał się gęsto. Tym razem nie czekałam :wink:
Ewo - jasne, że cieszy. Mnie zawsze bardzo cieszy, gdy okazuje się, że roślina - mimo moich starań - przeżyła i kwitnie :wink: U mnie róże zapączkowane na razie, wygląda na to, że o palmę pierwszeństwa zawalczą braciszek Cadfael i First Lady, reszta pewnie otworzy się po nich. Sucho jak na pustyni, dziadostwo chętne na zniszczenia w krzewach panoszy się bezczelnie. Dobrze, że wczoraj popadało. Co do wody - to idzie ku lepszemu - na razie mam tymczasowe rozwiązanie wężowe, w ciągu dwóch tygodni powinnam mieć już stały kurek :)

Kto pierwszy pęknie? First Lady, Brother Cadfael czy Sombreuil?

Obrazek Obrazek Obrazek

I nowy nabytek - miało nie być kwasolubów, bo coś do nich nie mam ręki. Ale nie mogłam się oprzeć tym pączkom jak babeczki (ale dziwactwo cukiernicze mi wyszło ) i kwiatom podobnym do goździków brodatych, które bardzo lubię.

Obrazek

Obrazek

Nowo wsadzona hortensja Hayes Starburst rzeczywiście jest wiotka, ale na razie mi to nie przeszkadza - czekam z niecierpliwością na jej kwiaty.

Obrazek

I odMiłkowa dalia Bride to Be - najlepiej i najszybciej przyrasta, od początku wyrwała przed szereg innych bulw. Cieszę się na nią jak dziecko, bo ma piękne białe kwiaty i jeśli krzak będzie choć w części tak okazały jak u Miłki, to szczęście moje nie będzie miało granic.

Obrazek

I takie tam:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czosnkowe zdjatka - cuudo!!
Wszystkie roślinki ładne,ale czasami coś wyjdzie nam piękniej, prawda??
Nowa roślinka, bardzo ciekawa, ,ślicznie się prezentuje.
Róż już sporo w pączkach.Zaraz znowu będzie, po tulipanach kolorowo w ogrodzie , dzięki różom ;:173 ;:167
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sylwia, nadal masz odciętą wodę? ja tak biegam z konewką od kilku dni. A w radiu mi mówią, że na Podkarpaciu przeszła fala burz :shock: Gdzie, ja się pytam? U nas ziemia aż popękana tak sucho, a żeby coś zagrzmiało.. marzenie..
Z różanych pączków obstawiam Brother Cadfael. First Lady mam i wiem, że ona się baardzo długo zbiera do kwitnienia, a Sombreuil jeszcze szczelnie zapączkowany..
Przyjmujesz zakłady? ;:183
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Aniu - dziękuję. Czosnki bardzo mi się spodobały, ta ich ażurowa kulistość. Jesienią na pewno posadzę więcej, tylko jakoś tak, żeby ukryć te ich dolne rozwalające się na boki liściory. Rok wcześniej miałam takie mniejsze, białe i różowe, ale nie powaliły mnie, ani urodą, ani plennością, dlatego tych nie ryzykowałam w większych ilościach, bo się bałam, że też nic z nich nie będzie. A tu miłe zaskoczenie.

Sabinko - nadal, ale dostałam prowizoryczny wąż (tylko do kompletu muszę mieć kogoś, kto będzie trzymał ten super wąż przy zaworze, bo inaczej pod ciśnieniem, nawet lekkim, wypada). Ale są szanse, że za jakieś dwa, może trzy tygodnie prace zakończą instalatorzy i będę miała przyłącze normalne i skończą się moje biegi z konewą. U nas też burze przechodziły bokiem, ale dziś w końcu trochę popadało, chociaż ten kurz zmyje i ziemia przestanie tak pylić przy najmniejszym dotknięciu. Pewnie Cadfael, ale kto wie? Może pojawi się jakaś inna, która zawalczy o palmę pierwszeństwa?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”