Kolejna galeria storczyków

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sandersk
100p
100p
Od: 2 kwie 2016, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolejna galeria storczyków

Post »

marta_N pisze:Piękny ;:3
Dzięki! Zawdzięczam go Tobie, Marta_N.
miss_patrycja pisze:Jaki śliczny! MAsz rację, zdecydowanie cieszy oko i duszę ;:oj
Bardzo trafnie to ujęłaś.
Widzę, że też biegają po nim te pajęczaki z poprzednich stron postu, ale póki co- tylko kilka sztuk. Żadnych uszkodzeń na roślinie nie widzę. Ale w razie czego profilaktycznie dostał dzisiaj mocniejszego drinka 8-)
Awatar użytkownika
Sandersk
100p
100p

Post »

Kolejna roślina w pełni rozkwitu: Dendrobium Phalaenopsis w typie Anna Green. Po mocnych przejściach niestety zasuszyło dwa pąki na środkowym pędzie, pozostałe na tym samym- rozwinęły się, ale są wiotkie i oklapnięte. Mimo wszystko pachnie niesamowicie intensywnie. (Kwitnienie sklepowe)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Właściwie nie wiem co myśleć, ostatnio pokazały się jasno zielone, świeże "przyrosty", czyżby nowe psb? Będę obserwować w nadziei, że nie uschną ani nie zgniją.

Obrazek
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

Ja też mam Piko Fantasy i jestem nim zachwycona ;:167

Gdy byłam u mojej siostry w odwiedzinach to właśnie ta hybrydka, która stała wśród wielu innych storczy, zwróciła moją uwagę. Wtedy zapragnęłam go mieć. Kilka miesięcy później go upolowałam :tan
marta_N
100p
100p
Od: 27 lut 2016, o 04:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ ta Anna ma pędzików ;:167 pięknie to wygląda, i ten kolorek ;:167
Pozdrawiam Marta
Awatar użytkownika
Sandersk
100p
100p

Post »

Iwona 0103, dziękuję! Mnie on również zauroczył. W ogóle nie był w planach, ale jak to mówią, była to "miłość od pierwszego wejrzenia", a właściwie od pierwszego kroku na progu biedronki. Poza kolorystyką i intensywnie wybarwioną warżką bardzo podoba mi się trochę "gwiazdkowaty" kształt kwiatów, z jednej strony ostatnio całkiem popularny, dla mnie wciąż mocno oryginalny.

marta_N, wszędzie czytam, że dendrobia phal. wypuszczają pędy zwykle na samym końcu psb, rzadko kiedy z boku, widocznie mam jakiś ewenement albo silnie pędzony egzemplarz. Przeszedł swoje ale cieszy oko i nos. Szczerze polecam jeśli ktoś zastanawia się nad pachnącym storczykiem.
Awatar użytkownika
miss_patrycja
50p
50p
Od: 13 mar 2016, o 16:20

Post »

Ostatni nabytek godny pozazdroszczenia! Wygląda niesamowicie okazale i bujnie! A jeśli dodatkowo pachnie to jestem całkiem zazdrosna :lol:
Awatar użytkownika
Sandersk
100p
100p

Post »

miss_patrycja pisze:Wygląda niesamowicie okazale i bujnie!
Gdy tak patrzę, na uschnięte kikutki przy łuskach dochodzę do wniosku, że poza dwoma pąkami, które zasuszył już u mnie, zgubił jeszcze 4-5 po drodze do sklepu. Dopiero wtedy mogłoby być bujnie.

Tymczasem: ktoś dał cynk o świeżej dostawie hybryd phal w Tesco (oferta ważna od 19.05), dzięki! Mogę sobie go odhaczyć z wishlisty.

Phalaenopsis w typie Golden Beauty:

Obrazek

Wybór był trudny, tym bardziej, że obok stał jeden jedyny egzemplarz, kropka w kropkę identyczny z hybrydą Sun Passat. Ah te limitowane parapety...
marta_N
100p
100p
Od: 27 lut 2016, o 04:18

Post »

:D cieszę się Twoim szczęściem ;:196
Zaraziłaś mnie kobieto Dendrobium Phalenopsis i teraz latam jak oszalała i szukam...i mężowi wiercę dziurę w brzuchu...i słyszę...mało masz jeszcze tego zielska na parapetach :(
Tak na marginesie gdybym to ja była w tym sklepie, to bym pewnie 2 kupiła :;230 albo jutro od rana leciałabym po tego drugiego.
Pozdrawiam Marta
Awatar użytkownika
Sandersk
100p
100p

Post »

marta_N pisze:mało masz jeszcze tego zielska na parapetach
Z wielu możliwych opcji to jest nie tylko "nieszkodliwe" hobby, ale wręcz zdrowe.
Rośliny w najbliższym otoczeniu poprawiają samopoczucie. Proces prawdopodobnie identyczny z podnoszeniem się poziomu hormonu szczęścia przy np. głaskaniu psa. Także nie przejmuj się, do zbieractwa Ci jeszcze daleko :roll: Poza tym nie każda kolekcja potrafi tak cieszyć oczy.

Co do dendrobium..u mnie w Tesco zachowały się jeszcze pojedyncze egzemplarze, wciąż kwitnące i już na przecenie, po 13,99 zł. Wątpię jednak czy w większych miastach cokolwiek z poprzedniej dostawy się zachowało.
Awatar użytkownika
Sandersk
100p
100p

Post »

UWAGA!
Informacja dla wszystkich zainteresowanych obecną dostawą hybryd Phal. z tesco.
Problem z nimi polega na tym, że owinięte są folią, która prawie do połowy zadrukowana jest nieprzeźroczystym wzorem, także stan korzeni ocenić można po powietrznych, jeśli wystają ponad nadruk. Dziś, w świetle dziennym w moim nowym GB zmoderowano... larwy! Najprawdopodobniej ziemiórek.
Ręce mi opadły.
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

Dzięki za info. Oby to tylko ziemióry były. Mi się ich ,,chyba,, udało pozbyć dzięki ręcznemu łapaniu i przesuszaniu storczyka między podlewaniami.
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

Same rarytaski! ;:oj
Awatar użytkownika
Sandersk
100p
100p

Post »

Hybryda w typie Golden Beauty otworzyła ostatni pąk. Z tej okazji parę zdjęć (na ostatnich z Sorrento, z którym stoi po sąsiedzku):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aklimatyzacja dla tego Phalaenopsisa była trudna. Przez pierwsze dni uschły łącznie 3 pączki, a dwa, które w dniu zakupu były lekko otwarte potrzebowały bardzo dużo czasu by móc się dalej rozwinąć. Przy czym widać, że są zniekształcone, pofałdowane płatki nie rozwinęły się całkowicie, nie jest to jednak peloric, a okresowe uszkodzenie, spowodowane pewnie stresem po zmianie warunków.

Kurcze, muszę znaleźć inny sposób na czarne tło, przy obecnym rozwiązaniu mogę pożegnać się z ostrością.
Awatar użytkownika
Nymph
50p
50p
Od: 5 lut 2016, o 18:15

Post »

Pięknie wyglądają razem. :) A jakiego tła używasz?
Awatar użytkownika
Sandersk
100p
100p

Post »

Nymph pisze:Pięknie wyglądają razem. :) A jakiego tła używasz?
Dziękuję Nymph :wink:
Za tło używam arkusza czarnego brystolu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”