Agula1985m Spójrz na liście tego pomidora:

Wiem że to nie cukinia, ale plamki wyglądają nieomal identycznie jak prezentują Twoje cukinki prawda? To nie żadna choroba ani szkodnik, tylko uszkodzenie chłodowe, natomiast to co pokazują Twoje kolejne zdjęcia to niestety przędziorek, czyli Twoje cukinie mogą mieć dwa problemy, albo tylko jeden, przędziorkowy
Oto rozmaryn zaatakowany przez przędziorka.

Wygląda to bardzo podobnie prawda? Na zdjęciu już nie ma szkodnika bo został usunięty
Można go przyatakować HT czyli roztworem tymolu z alkoholem u mnie został pokonany po 3 opryskach, działa też na niego sam rozcieńczony alkohol, problem w tym że cukinia jest dość delikatna a aby pozbyć się intruza potrzebny jest roztwór 5ml na litr wody.
Inna sprawa że zdarzyło mi się spryskać nierozcieńczoną nalewką dynię Hokaido i nic jej nie było. Najlepiej zrobić próbę na jednym liściu. Oczywiście oprysk z gnojówki pokrzywowej nie zaszkodzi, ale w przypadku inwazji przędziorkowej będzie trudno pozbyć się całej populacji samą pokrzywówką. Jeszcze jedna uwaga, wszystkie te preparaty działają kontaktowo co oznacza że jeśli szkodnik zdoła się ukryć i nie zostanie spryskany - przeżyje

Oczywiście w każdym ogrodniczym zakupisz odpowiedni oprysk chemiczny, po który należy sięgnąć w ostateczności.