Mini-oczko
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mini-oczko
Mam miniaturowe oczko wodne.Taką małą wytłoczkę plastikową 80 cmx150cm a głębokie na ok.1 metr.
Z powodzeniem bez żadnej chemii , filtrów i kaskad funkcjonuje już kilka lat.Ostatniej jesieni nie wybrałam wody i nie wyjęłam roślin , jak to robiłam wcześniej.Dopiero wiosną zrobiłam porządki.Rośliny oczyszczone wróciły do wody.Wszystko ma się dobrze.Pięknie kwitły kaczeńce.
Na początku szukałam porad,sprowadzałam jakieś drogie rośliny.Bez sensu zupełnie.Zaczęłam obsadzać oczko roślinami z pobliskiego strumienia.Wyszło tanio,pięknie i skutecznie.Nawet taka miniaturka jest ostoją dla żab i poidełkiem dla ptaków czy pszczół.Przypadkowo wybrany przeze mnie zestaw roślin wytworzył równowagę biologiczną .A kiedy czasem pojawią się glony w nadmiarze nie trudno je wyłowić i wrzucić trochę torfu w starej skarpetce.
Z powodzeniem bez żadnej chemii , filtrów i kaskad funkcjonuje już kilka lat.Ostatniej jesieni nie wybrałam wody i nie wyjęłam roślin , jak to robiłam wcześniej.Dopiero wiosną zrobiłam porządki.Rośliny oczyszczone wróciły do wody.Wszystko ma się dobrze.Pięknie kwitły kaczeńce.
Na początku szukałam porad,sprowadzałam jakieś drogie rośliny.Bez sensu zupełnie.Zaczęłam obsadzać oczko roślinami z pobliskiego strumienia.Wyszło tanio,pięknie i skutecznie.Nawet taka miniaturka jest ostoją dla żab i poidełkiem dla ptaków czy pszczół.Przypadkowo wybrany przeze mnie zestaw roślin wytworzył równowagę biologiczną .A kiedy czasem pojawią się glony w nadmiarze nie trudno je wyłowić i wrzucić trochę torfu w starej skarpetce.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mini-oczko
Witam na forum
A jakie rośliny znad tego strumyka sprowadziłaś do siebie?
Poprosimy również o zdjecie tego oczka,lubimy oglądać i podziwiać dokonania innych

A jakie rośliny znad tego strumyka sprowadziłaś do siebie?
Poprosimy również o zdjecie tego oczka,lubimy oglądać i podziwiać dokonania innych
- Osmunda
- 500p
Ze zdjęciami kiepsko bo miejsce niewygodne do fotografowania .
Pokazuję fragmenty z poprzednich lat bo tegorocznymi nie mogę się pochwalić spędzam maj w domu z noga w gipsie i oglądam forum ogrodnicze w internecie.

Jakie rośliny ? Nie do końca jestem pewna nazw więc może sobie podaruję.Lilia wodna nie z potoka ale udało mi się w jednym sezonie wyhodować z kłącza , które dostałam od znajomego.Zestaw w każdym roku był inny.
To zdjęcie poniżej z wczesnej wiosny , z tego roku , kiedy zrobiłam porządek po zimie i potem już nic więcej mi się nie udało.

Pokazuję fragmenty z poprzednich lat bo tegorocznymi nie mogę się pochwalić spędzam maj w domu z noga w gipsie i oglądam forum ogrodnicze w internecie.

Jakie rośliny ? Nie do końca jestem pewna nazw więc może sobie podaruję.Lilia wodna nie z potoka ale udało mi się w jednym sezonie wyhodować z kłącza , które dostałam od znajomego.Zestaw w każdym roku był inny.
To zdjęcie poniżej z wczesnej wiosny , z tego roku , kiedy zrobiłam porządek po zimie i potem już nic więcej mi się nie udało.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 maja 2016, o 17:15
Ta kwitnąca na żolto roślina to knieć błotna potocznie nazywana kaczeńcem, a różowoczerwona to jakaś odmiana grzybienia
poza tym widze chyba tatarak. Bardzo ładne i zadbane oczko.Zazdroszcze bo sam chciałbym mieć ale mieszkając w kilku miejscach na zmiane trudno się takim oczkiem zajmować.

Pozdrawiam, Włodek 

- Osmunda
- 500p
No,nie , że to kaczeniec i tatarak to wiem ale bywałych rośliny ,których nazwy nie jestem pewna.A dbać nie trzeba prawie w ogóle.Przy długotrwałych upałach czasem dolać wody, jak pojawią się glony wybrać ręką lub przy pomocy sitka,jak coś przekwitnie usunąć kwiatostany(a to niekoniecznie).Jak rzęsą zarośnie zbyt mocno też wybrać ręką i po kłopocie.Rośnie samo.
Piękne oczko! Czy jest ciężkie w utrzymaniu?
- Osmunda
- 500p
Michale Ptaku !
Generalnie niewiele pracy w sezonie .Założenie jest takie żeby było jak najmniej obsługowe.Trzeba czasem wybrać nadmiar liści lub glonów - jak często zależy od pogody.W każdym roku było inaczej.Podczas upalnego lata uzupełnić wodę.
Najwięcej pracy jest wiosną bo jest to czyszczenie po zimie ,sadzenie roślin od początku i wlewanie wody i podobnie jesienią - usuwanie wody i wszystkich zabrudzeń oraz roślin.
Chociaż zastanawiam się czy nie zostawić w tym roku wszystkiego do wiosny i dopiero wtedy zrobić dokładne sprzątanie.
Boję się jednak żeby się nie zrobiła ,przy ciepłej zimie, gnojówka.
Osobną sprawą jest pielęgnowanie roślin wokół oczka.Ale tu też nie przesadzam z drobiazgowością.Staram się jedynie aby od wiosny do jesieni coś kwitło i zieleniło się wokół.
Jak rośliny w wodzie trochę "podupadły" to te wokół się rozrosły.

Generalnie niewiele pracy w sezonie .Założenie jest takie żeby było jak najmniej obsługowe.Trzeba czasem wybrać nadmiar liści lub glonów - jak często zależy od pogody.W każdym roku było inaczej.Podczas upalnego lata uzupełnić wodę.
Najwięcej pracy jest wiosną bo jest to czyszczenie po zimie ,sadzenie roślin od początku i wlewanie wody i podobnie jesienią - usuwanie wody i wszystkich zabrudzeń oraz roślin.
Chociaż zastanawiam się czy nie zostawić w tym roku wszystkiego do wiosny i dopiero wtedy zrobić dokładne sprzątanie.
Boję się jednak żeby się nie zrobiła ,przy ciepłej zimie, gnojówka.
Osobną sprawą jest pielęgnowanie roślin wokół oczka.Ale tu też nie przesadzam z drobiazgowością.Staram się jedynie aby od wiosny do jesieni coś kwitło i zieleniło się wokół.
Jak rośliny w wodzie trochę "podupadły" to te wokół się rozrosły.

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź! Mam nadzieję, że za jakiś czas (oczywiście po zimie i po stworzeniu całego oczka) też będę mógł pochwalić się własnym
- Osmunda
- 500p
Nawet taka malizna daje sporą przyjemność.Obserwowanie żab i owadów możliwe z bliska.A w ubiegłym roku miałam nawet dwie maleńkie rybki.To był taki szalony prezent imieninowy dla mnie.Podkarmiałam karmą dla rybek a na zimę oddałam do większego oczka gdzie , już w większym rybim towarzystwie , spędziły zimę i zamieszkały na stałe.
- Osmunda
- 500p
Minęła kolejna zima.Chyba dość ostra bo jak nigdy sporo roślin podmarzło.Ale nie te wodne.
Znowu nie opróżniłam jesienią oczka i wszystkie rośliny zotały pod lodem.
Oczyściłam je dopiero wiosną.Wybrałam wodę i wszystko co wpadło do środka i zaczęło już podgniwać.
Rośliny przetrwały bez problemu.Kaczeńce kwitną pięknie.
Natomiast po raz pierwszy zaczęły topić się w oczku małe jaszczurki mieszkające w pobliskich krzewach.
Powkładałam do środka kawałki drewna aby mogły się wydostać.
Na razie kiedy woda przejrzysta do dna i rośliny jeszcze nieduże wyłowiłam trzy.Może topiły się zawsze tyłki tego nie było widać?
Jak zabezpieczyć brzeg aby nie utopiły się znowu?
Znowu nie opróżniłam jesienią oczka i wszystkie rośliny zotały pod lodem.
Oczyściłam je dopiero wiosną.Wybrałam wodę i wszystko co wpadło do środka i zaczęło już podgniwać.
Rośliny przetrwały bez problemu.Kaczeńce kwitną pięknie.
Natomiast po raz pierwszy zaczęły topić się w oczku małe jaszczurki mieszkające w pobliskich krzewach.
Powkładałam do środka kawałki drewna aby mogły się wydostać.
Na razie kiedy woda przejrzysta do dna i rośliny jeszcze nieduże wyłowiłam trzy.Może topiły się zawsze tyłki tego nie było widać?
Jak zabezpieczyć brzeg aby nie utopiły się znowu?
Bardzo fajnie to wygląda, jaki jest koszt takiego małego oczka?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
A jak z komarami? Takie bajorko bez rybek to musi być istna wylęgarnia. Od trzech lat myślę o czymś podobnym ( ale więcej błota a mniej wody ), ale boję się komarów! 

- Osmunda
- 500p
Niestety komary trzeba wyławiać.
Generalnie nie pamiętam aby u nas komary latające były problemem.
Ale we wszystkich beczkach z wodą i w oczku raz czy dwa w sezonie pojawia się komarzy żłobek.
Odkąd umiemy je już identyfikować obok beczki czy oczka leży sitko i wyławiamy larwy.
Mam wrażenie , że w oczku w tej materii pomagają nam żaby , które zawsze sobie tam gdzieś pomieszkują.
A jeśli chodzi o błoto to nie rozumiem.
Po całym sezonie na dnie nazbiera się liści i szlamu ale nie jest tego dużo.
Generalnie nie pamiętam aby u nas komary latające były problemem.
Ale we wszystkich beczkach z wodą i w oczku raz czy dwa w sezonie pojawia się komarzy żłobek.
Odkąd umiemy je już identyfikować obok beczki czy oczka leży sitko i wyławiamy larwy.
Mam wrażenie , że w oczku w tej materii pomagają nam żaby , które zawsze sobie tam gdzieś pomieszkują.
A jeśli chodzi o błoto to nie rozumiem.
Po całym sezonie na dnie nazbiera się liści i szlamu ale nie jest tego dużo.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Przepraszam! Źle się wyraziłem. Chodzi mi o to, że otwarta woda to będzie jakieś 20 % powierzchni, a reszta teren podmokły i błoto. Chcę hodować rośliny bagienne. Na prawdziwe oczko nie mam wody. Do bagienka przywiozę ze dwa kanistry z rzeki Wkry. Plan mniej więcej mam. Natomiast gnębi mnie jak stworzyć torfowisko wysokie! W tak małej objętości strasznie ciężko będzie utrzymać odpowiednią kwasowość.
- Osmunda
- 500p
Z tą kwasowością to jest dla mnie nie do ogarnięcia.
W każdym roku jest inaczej z glonami czyli można skrócić inaczej z kwasowością wody.Nie badam tego jakimiś miernikami ale rozrost glonów mówi wszystko.
W tym roku jak nigdy dotąd w dwa tygodnie po wyczyszczeniu i napełnieniu ponownym oczka rozrosły się glony bardzo mocno.Fakt , że z powodu pośpiechu wlałam wyłącznie wodę wodociągową.W poprzednich latach była to woda ze studni głębinowej , deszczówka i ok.1/3 woda z kranu.
Wygląda na to ,że glony poszalały z powodu wody z wodociągu i chyba jeszcze małej ilości roślin.
Gdzieś wyczytałam , żeby wsadzić rogatka.Nie mam na razie.Muszę poszukać.
DziadJag wlewaj jak możesz wodę z rzeki.
Swoją drogą jak utrzymać torfowisko w odpowiedniej wilgotności ?
Trudne zadanie ale ciekawe.
W każdym roku jest inaczej z glonami czyli można skrócić inaczej z kwasowością wody.Nie badam tego jakimiś miernikami ale rozrost glonów mówi wszystko.
W tym roku jak nigdy dotąd w dwa tygodnie po wyczyszczeniu i napełnieniu ponownym oczka rozrosły się glony bardzo mocno.Fakt , że z powodu pośpiechu wlałam wyłącznie wodę wodociągową.W poprzednich latach była to woda ze studni głębinowej , deszczówka i ok.1/3 woda z kranu.
Wygląda na to ,że glony poszalały z powodu wody z wodociągu i chyba jeszcze małej ilości roślin.
Gdzieś wyczytałam , żeby wsadzić rogatka.Nie mam na razie.Muszę poszukać.
DziadJag wlewaj jak możesz wodę z rzeki.
Swoją drogą jak utrzymać torfowisko w odpowiedniej wilgotności ?
Trudne zadanie ale ciekawe.