Syringa meyeri 'Palibin'
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Syringa meyeri 'Palibin'
Mój też konał parę lat ,aż wyzionął ducha -kwitł raz i to marnie więc wzięłam z nim rozwód 

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
zakupilam na jesien tego lilaka:-)Zapewniano mnie ze nie duzy i mozna spokojnie ciac ,formowac itp.Heheheh jak czytam tutaj to wszystko na odwrot 

Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
Bo tak to jest, że teoria z praktyką ma niewiele wspólnego
A już fantazja niektórych sprzedawców iście ułańska, mówią to co klient chce usłyszeć, albo zwyczajnie nie wiedzą nic z praktyki.Ten lilak wcale nie jest taki mały, u mnie ma 2m, ma ok.15 lat.Kwitnie i pachnie obłędnie, może dlatego, że nie jest przycinany.Do zbytniego formowana się nie nadaje, bo to odbywa się zawsze kosztem kwitnienia.Obcinam tylko dolne gałęzie, bo leżałyby na ziemi.Robię to po kwitnieniu.Wiosną usuwam suche gałązki ze środka krzewu.Już kiedyś chciałam go drastycznie ciachnąć, by go odmłodzić, ale trudno mi się zdecydować na tak radykalny krok.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2013, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdecyduj się pod koniec kwitnienia. Możesz przyciąć go nawet dosyć nisko. Odbije nawet z grubych pędów. Raczej nie będzie miał kwiatów jesienią, ale wiosną już tak. Tylko wybijające pędy mogą mieć nawet powyżej 0,5m, więc uwzględnij to w trakcie cięcia.selli7 pisze:u mnie ma 2m, ma ok.15 lat.......Do zbytniego formowana się nie nadaje, bo to odbywa się zawsze kosztem kwitnienia.............Już kiedyś chciałam go drastycznie ciachnąć, by go odmłodzić, ale trudno mi się zdecydować na tak radykalny krok.
Pozdrawiam Jacek
Mój lilak wyglądał mniej więcej tak rok temu,

teraz wypuszcza pędy korzeniowe, powycinałem je, bo słyszałem, że niby osłabia to lilaka, ale teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem, czy ma się on rozrastać jak krzew czy nie ?
A może mogę zrobić z niego to:

lub

Tylko zależy jak będę ciął ?

teraz wypuszcza pędy korzeniowe, powycinałem je, bo słyszałem, że niby osłabia to lilaka, ale teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem, czy ma się on rozrastać jak krzew czy nie ?
A może mogę zrobić z niego to:

lub

Tylko zależy jak będę ciął ?
- aledra7
- 1000p
- Od: 21 paź 2008, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem czy uda Ci się zrobić z niego drzewko no chyba że masz jakiś prosty pęd który można uformować
Jak dzisiaj kupiłam właśnie w formie drzewka i zastanawiam się gdzie go posadzić, czy dobre będzie miejsce od wschodnio-południowej strony i ziemia trochę gliniasto-kwaśna? 

Sądzę, że ten drugi jest po prostu szczepiony na pniu.
Ja mam wersję krzaczkową i szczepioną skupioną w tym roku, bo zauroczył mnie jego zapach.
Rozbieżności w wielkości roślin wynikają być może z tego, że podobno pod tą nazwą sprzedawane są też mieszańce i trzeba mieć sadzonkę ze sprawdzonego źródła.
Ja mam wersję krzaczkową i szczepioną skupioną w tym roku, bo zauroczył mnie jego zapach.
Rozbieżności w wielkości roślin wynikają być może z tego, że podobno pod tą nazwą sprzedawane są też mieszańce i trzeba mieć sadzonkę ze sprawdzonego źródła.
Trzeba zostawić te odrosty od ziemi, to jest szeroki, choć niezbyt niewysoki w porównaniu z innymi lilakami krzew, moim zdaniem w tej formie on najlepiej wygląda i kwitnie.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 maja 2016, o 17:15
Co mogło być przyczyną przemarznięcia dwuletniego lilaka mejera?
Był osłonięty przez jałowca płożącego, a mimo to przemarzł 

Pozdrawiam, Włodek 

Rzeczywiście, te lilaki najlepiej prezentują się jako gęste krzewy w formie płaskokulistej.
Pytanie do posiadaczy lilaka meyera 'palibin': czy listki waszych lilaków przebarwiają się jesienią?
Pytanie do posiadaczy lilaka meyera 'palibin': czy listki waszych lilaków przebarwiają się jesienią?
- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
Tak, mój palibin przebarwia się jesienią, albo na kremowo, albo na kremowo-brązowo.
Mój kilkuletni palibinek trochę ucierpiał tej wiosny i na jakiś czas stanął. Dopiero teraz zaczyna rozwijać nieśmiało pąki.
Może Twojego coś podgryzło? Mróz zimą nie powinien lilakowi zaszkodzić.
Przemarzł zimą, czy załatwiły go wiosenne przymrozki?KozlekLekarski pisze:Co mogło być przyczyną przemarznięcia dwuletniego lilaka mejera?Był osłonięty przez jałowca płożącego, a mimo to przemarzł
Mój kilkuletni palibinek trochę ucierpiał tej wiosny i na jakiś czas stanął. Dopiero teraz zaczyna rozwijać nieśmiało pąki.
Raczej nie przemarzają, ale może załatwiła go ubiegłoroczna susza? Lilaki są wilgociolubne, młode maja płytko korzenie. U mojej córki też młody lilaczek usechł, widać to dopiero teraz na wiosnę.
Witam. Jestem nowicjuszką w temacie. Kupiłam w ubiegłym roku bezik z licznymi odrostami. W tym roku zobaczyłam na starych gałęziach żółte porosty(?). Czy mam usunąć te gałęzie. Cudowny zapach. Pozdrawiam wszystkich.Eliza
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 maja 2016, o 17:15
Nie wiem kiedy to się stało. Żyje tylko ma dużo zupełnie suchych gałęzi. Gdybym miał jak zrobić zdjęcie to bym je tutej wrzucił .teraz myślę że możesz mieć rację i go coś podgryzło.dzika pisze:Tak, mój palibin przebarwia się jesienią, albo na kremowo, albo na kremowo-brązowo.
Przemarzł zimą, czy załatwiły go wiosenne przymrozki?KozlekLekarski pisze:Co mogło być przyczyną przemarznięcia dwuletniego lilaka mejera?Był osłonięty przez jałowca płożącego, a mimo to przemarzł
Pozdrawiam, Włodek