Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Post »

Wandziu, przepiękne zdjęcia.
Karagany bardzo lubię. Jak kwitną to są oblegane przez pszczoły i inne bzykowate.

A powojnik zjawiskowy! ;:oj
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj,no nie da się przejść przez Twój ogród bez zachwytu 215 .W tym roku też spróbowałam ukorzenić kilka żurawek i widzę ,że mi się udało :tan ,hortensje ogrodowe ma moja córka i powiem Ci ,że tylko obcina uschnięte kwiatostany a kwitna jej cudownie .Przywiozłam sobie szczepki ,w ubiegłym roku takie malutkie ale kwitły ,a zimą zmarzły iodbijają od ziemi więc w tym roku raczej nie zakwitną. :wit
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

:D Ech kolejne piękne fotki. Karagana pieknie kwitnie u mnie już zakończyła kwitnienie, a szkoda. Co do Twojej opini o żurawce Blackberry Jam to rzeczywiście u mnie też to jest w tej chwili najbardziej okazała żurawka oprócz Purple Palace to już całkowita terminantorka, natomiast wypadła mi po trzech latach Delta Down, no cóż ... zima....

Wandziu jestem ciekawa jak prowadzisz szpaler swoich hortensji Polar Bear, w jesieni tak ładnie już Ci kwitły, pokaż jak teraz wygladają. ;:3
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu jak zwykle napatrzyłam się na twoje piękne zakątki. :uszy Powojnik wyjątkowo żywotny, tyle pędów i kwiatów. ;:oj Petunie w skrzynce mają niesamowicie piękny kolor. Dyskusje o problemach z hortensjami zapamiętuję, ;:180 żeby nie zgłupieć w szkółce i nie kupować tych problemowych. ;:124 Żuraweczka śliczna i jeszcze z białymi kwiatami. ;:215
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Wandziu, jak zwykle pięknie :-)
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Wandeczko!
Trawniczek, nawet malutki, wprowadził "oddech" do Twojego ogrodu ;:333. Już taki zielony, śliczny!
To taki miejski skwerek wśród ogrodowych uliczek ;:173.
Karagana jest uroczym drzewkiem. Ja się też na nią skusiłam na ostatnich targach.
Kłopotów z hortensją o kwiatkach z szatkowanej kapusty nie mam, bo nigdy mi się nie podobała. Nawet nie przypuszczałam, że tak lubi się wykładać...

Miłej niedzieli w przepięknym ogródeczku - ;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Wandziu, te róże długo będziesz trzymać w donicach ?... jak duże są ?... i jaką ziemię im dałaś ?...
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Powojnik kwitnie jak szalony. Widać ,ze służy mu stanowisko.
Trzy siostrzane Hosty' June' przyglądają się jak trawka na trawniczku rośnie. Brawo, piękny zestaw.
Nie wiem jak to możliwe, że już tak wyjątkowo piękny ogródek jeszcze wypiękniał.
Śliczne widoki do odwzorowania. ;:215

Myślę, że tulipany w półcieniu dobrze rosną. Słynny cebulowy Ogród Keukenhof, to przecież starodrzew.
Łany cebulowych kwiatów u podnóża drzew się rozpościerają.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Witaj ,ja też trzymam część róż w donicach bo czekam co mi pokażą i dopiero pójdą na rabatę .Trawniczek jak z obrazka i nada ogrodowi łagodności.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wandziu ja też pilnuję swoich róż w donicach i cieszę się jak z dnia na dzień przyrastają:)
Ciekawi mnie najbardziej ta z Auchan za kilka złociszy :wink:
Tulipany w cieniu u mnie do dziś mają płatki,a inne dawno przekwitnięte.
Trzymam kciuki za Twoje ogrodówki,u mnie kwitną co roku,potrzebują sporo wody ;:333

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Pięknie u Ciebie Wandziu, trawnik ładnie wschodzi.

Hayes S. już posadzona, kupiłam ją zachęcona widokiem Twojej - pewnie i tak bym ją kupiła, mimo tego pokładania się. Zobaczymy jak da sobie radę, najwyżej wyleci w siną dal. :wink:

Cierpliwość (w moim przypadku to raczej zwyczajne szwedzkie lenistwo) popłaca - trawy się ogarnęły i wypuściły zielone. Cieszę się jak dzik.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Leszczyna, hortensję Hayes to właściwie już teraz należałoby zacząć podwiązywać do różnych kijeczków, póki nie ma ciężkich kwiatów i sama się nie wywali.
Sweetdaysy, tiarelle na ogół ładniej kwitną niż żurawki. Niektórym żurawkom sama obcinam pędy kwiatowe, bo są po prostu brzydkie i powykręcane. A znów inne odmiany mają cudne kwiatuszki. A tiarelle wszystkie piękne. ;:108
Dorota71, faktycznie pszczoły lgną do karagany, widać że sporo nektaru z niej zbierają. :)
tencia, no sama zobaczę, jak to będzie z tymi moimi ogrodówkami. Jeśli zbyt dużo problemów, to zrezygnuję na rzecz bukietowych - te nigdy nie sprawiają kłopotów. :D
fiskomp żurawka Purple Palace to pierwsza, jaką w ogóle mialam. Myślałam, że nie istnieją inne. I choć minęło wiele lat nadal mam Palace i choć nie jest najbardziej urodziwa, to nic jej nie przeszkadza i rośnie wszędzie. Jeśli chodzi o szpalerek Polar Bear, to na razie nie ma co pokazywać. Takie niewielkie kupeczki zielonych liści. Jak tylko podrosną, na pewno wkleję fotkę.
cyma, witaj kochana. Miło że znalazłaś czas na spacerek u mnie. Petunie są wyjątkowo piękne, a jeszcze w dodatku niesamowicie pachną. Wąchałam rożne kolory i nie wszystkie są pachnące, a ten kolor ma wyjątkowo intensywny aromat.

Obrazek

Pashmina, dziękuję bardzo. ;:173
JagiS, fajnie, że jesteś! Dziękuję za pochwałę trawniczka! Cieszę się nim jak głupia, bo to jego najlepszy okres. Właśnie w pierwszym roku jest taki świeży i zieloniutki. Później to już nie liczę, że uzyskam gęsty dywanik, bo jednak pod dużymi drzewami trawa nie rośnie tak chętnie.

Obrazek

Obrazek

Gabrielo, pytasz o róże w donicach. Posiedzą tak one sobie do sierpnia, a wtedy przesadzę do gruntu na miejsce stałe. Ziemię daję z worka uniwersalną. Dodaję gliny i trochę hydrożelu. a także garstkę nawozu startowego. A na dnie kupeczka końska. ;:173

Yollanda, jak zwykle Jolu pięknie opisujesz widoczki, które wstawiam. Dzięki bardzo za malownicze porównania. W Keukenhof nigdy nie byłam, choć obiecuję sobie tę wycieczkę. Nie miałam pojęcia, że cebulowe rosną tam pod drzewami. Na zdjęciach wygląda, jakby kąpały się w słońcu. A zatem skoro mam sporo cienia, wiem teraz, jak go wykorzystać. ;:108
pela11, to jest właśnie jeden z powodów, dla którego róże najpierw trzymam w donicach. Nigdy nie wiadomo, co z nich wyrośnie. W zeszłym roku z dwóch rabatowych uzyskałam dwie pnące. ;:224
Annes77, otóż to, te róże z Auchan to już w ogóle są nieprzewidywalne. Mam w tym roku dwie, ktore już się szykują do kwitnienia.
Silvarerum, oj, to bardzo się cieszę, że przynajmniej u Ciebie trawy ruszyły. Ja niestety muszę się pożegnać z połową miskantów i prawie ze wszystkimi turzycami i kostrzewami. Zupełnei nie mogę pojąć, dlaczego zdechły. Ale trudno, na ich miejsce mam już inne zaplanowane rośliny.

Teraz w ogrodzie przede wszystkim pachnie...
:roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A jeśli chodzi o róże, to cóż... jestem jak co roku daleko w tyle za Wami. Pierwsza najprawdopodobniej będzie ta oto Eden Rose, ale to jeszcze trochę potrwa. Mam nadzieję, że gdy znowu się odezwę, róże będą już na dobre kwitły i cudnie pachniały. Tymczasem życzę Wam wszystkim miłego i spokojnego świętowania. ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wandziu mam pytanie o tawułę japońską o jasnozielonych liściach.
Jak ją tniesz, bo masz tak ładnie zagęszczoną a moja jakaś łysawa.
Ale faktem jest że tnę dość oszczędnie w połowie pędów.
I może to jest błąd. ;:24
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wando, Twój ogród jest pokazowy. Mogłabyś zdjęcia z niego umieszczać w katalogach! Zachwyca! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Bardzo ładne orliki, no i cała reszta, aż dech zapiera.
Lilaki i czerwony klonik palmowy śliczne, a trawniczek powód do dumy ;:138
Na pochwałę takę fotki zasługują, ładne ujęcia. ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”