Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Effa, eksperymentujemy zatem z takimi samymi roślinami :lol:
Ja mojego bambusa specjalnie chciałam do hydro, gdzies wyczytałam, że on w ziemi nie chce rosnąć w ogóle, i mój nie rósł. Ktoś tu na forum wsadził go do hydrożelu, i dopiero wtedy bambus ruszył. Mam nadzieję, że i nasze bambuski docenią nasze starania :)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Jaki ze mnie ekspert.........ot skromna parapetowa ogrodniczka która przez lenistwo i zalanie kilku kwiatów :lol: zajęła sie hydroponiką.Z tego co tu przeczytałam Wy niedługo będziecie lepszymi ekspertami i ja będę sie od Was uczyć , czego Wam życzę z całego serca.
Kocurku.....nie prowadziłam żadnej cebulowej rośliny w hydro wiec nie mam doświadczenia. Z informacji jaką uzyskałam w specjalistycznym sklepie wynika że wszystkie rośliny można uprawiać w hydro.Podstawową zasadą jest aby ich nie przelewać (po to jest właśnie wskaznik). Niektóre doprowadza sie do całkowitego wyschnięcia wody (łatwo to sprawdzić wyciągając wkład z doniczki za wskaznik) . Należą do nich kaktusy im podobne, które i w ziemi wymagają ograniczonego podlewania.Tak robie z Zamią..którą podlewam po ok 2 tychodniach od momentu wyschnięcia wody w doniczce.
Katrina......jedyną pozytywna cechą którą zauważyłam stosując nawóz do hydro (Lewatit HD050 w granulkach) jest to ze stosuje sie go raz na klika miesięcy.
Co do przezroczystych pojemników mam pewne wątpliwości. Po moich doświadczeniach ze szczepkami sundaville zauważyłam wolniejszy wzrost w przezroczystych pojemnikach niż w doniczkach z wkładem .Po przesadzeniu do doniczek wyrażnie widać większy wzrost.Sądzę że przyczyną jest właśnie dostęp światła do korzeni.
Effa......z tego co wiem lucky bamboo......rośnie baaaaaaaardzo powoli.U mojej znajomej stoi ok roku i nie widać specjalnie przyrostu,wiec może w hydroponice bardziej mu sie spodoba.

Dziewczyny mam do Was małą prośbę.......ponieważ nie znam wszystkich nazw kwiatów.....i nie mam zbyt wiele czasu aby biegać po internecie proszę wstawiajcie fotki swoich roślinek zwłaszcza tych w hydro.
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Teresko a jak często stosujesz nawóz (ten zwykły nie do hydro) I czy robisz przerwy w zimie?
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A powiedz mi Teresko, czy keramzyt z dna podciąga wodę do góry, i te kulki na górze też nawilżają roślinę?
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Katrina........nawóz stosowałam co 2 tygodnie...do kwitnących czyli do zygokaktusa od sierpnia do każdego podlewania.Przestawałam nawozić w okresie zimowym mniej więcej przez grudzień i styczeń.
Kocurku.....kermazyt podobnie jak ziemia wysycha od góry.Ponieważ dołem jest zawsze wilgotny nawilża roślinę do momentu całkowitego wyschnięcia.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Bardzo dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma za co.........niech roślinki rosną w górę ;:215
Teresa
------------
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresa600 pisze: Kocurku.....kermazyt podobnie jak ziemia wysycha od góry.Ponieważ dołem jest zawsze wilgotny nawilża roślinę do momentu całkowitego wyschnięcia.
Czyli jeśli na dnie jest choć odrobina wody, to cały keramzyt jest nasiąknięty?
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z moich obserwacji wynika że kermazyt zaczyna wysychać od góry (widac to po zmianie koloru)kiedy na dnie doniczki nie ma już wody.Kaktusy należy przetrzymać nawet do 14 dni i dopiero podlać do najniższego poziomu.Pozostałe podlewam 2-3 dni po tym kiedy wskaznik opadnie do najniższego poziomu.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Jutro powinnam dostać swoją paczuszkę z zestawami :tan Nadal myślę co wsadzić do keramzytu. Chyba zdecyduję się na ficusa pumila i .. no właśnie, mam zagwozdkę. Myślałam o hibiskusie od Moniki, ale on mam teraz pączki i nie chcę go ruszać. Moją szczepkę musiałam wsadzić do ziemi, bo źle z nią było w wodzie. Ech dylematy :D
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Katrina....to do roboty........ :D figus na pewno sie przyjmie robiłam już wiele razy szczepki i zawsze sie przyjmowały.Co do hibiskusa i to z pąkami to sama musisz po eksperymentować .Ja za eksperymentowałam z Plumerią , eksperci mówili ze nie przeżyje (przesadziłam z ziemi do hydro już spora roślinę) a ona jakby na złość przyjęła sie i już puściła nowe nowe listki.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Mam nadzieję że uda mi się oczyścić korzenie fikusowi, bo ciężko mi szło z maleńkim beniaminkiem ;) . I że nie padnie po zmianie warunków hodowli. Myślę, że spokojnie znajdzie się roślinka do drugiego wkładu :D Muszę się tylko dobrze rozejrzeć ;)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milek......w zwykłej wodzie ale w kermazycie....to takie kamyczki drobne..........poczytaj początek wątku.Dla początkujących wskazana "aparatura".Każdą roślinę można w hydro.Najpierw ukorzenić potem do kermazytu,niekoniecznie żel(ładny ale drogi...... i jest dostęp światła do korzeni)
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Katrina.....włóż doniczkę na całą noc do wody tak aby była cala zanurzona,wówczas lepiej czyści sie korzenie ......pamiętaj o pędzelku.....Powodzenia.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Tereso :)
Od siebie dodam, że hydrożel nadaje się tylko i wyłącznie do ozdoby. Nie jest w stanie utrzymać rośliny stabilnie na miejscu, trzeba go co jakiś czas płukać i uzupełniać wodę.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”