Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mały ogródek

Post »

Jolu, uwielbiam Twoją rabatę purpurową ;:167 Podglądam odmiany, bo są super skomponowane ;:180 Kilka już wpadło ni w oko, do kupienia jesienią ;:224 Super Parrot bardzo piękna, jeżeli ma jeszcze duże kwiaty, to już miodzio.
Shirley zmienia kolory? Lubię takie tulipany, które "robią za 3 odmiany" :;230
Piwonie zapączkowane aż miło :heja Będzie super spektakl ;:65
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu - chciałam się z Tobą podzielić ogromną radością - oba irysy z Elbląga mają pączki :tan ;:138 :heja
=================
Mój internet dzisiaj nie wyraża zgody na oglądanie a tym bardziej na przesyłanie zdjęć. Jak mu się poprawi - to Ci przyślę zdjęcia( albo wstawię u siebie)
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu Jakuch,
wszyscy mamy straty w różach. Wiem, że to marna pociecha. Szkoda 'cystersów' ciekawa różyczka. Może odżyje.
Moją 'Minerve' też spisałam na straty, a jednak odżyła.
Ocieplenie, słońce, ładna pogoda spowodowała, że róże zaczęły rosnąć. Pąki już ma 'Mustead Wood' i 'Mary Rose'
Ładne listki ma 'Marselisborg', choć jakieś podejrzane dziurki widzę w niektórych.

Obrazek

Witaj Elwi,
sezon tulipanowy już się prawie skończył. Ciepłe, słoneczne dni przyspieszyły rozkwit tulipanów.
Obecnie zostały te najpóźniejsze' Carousel'.
'Shirley' gr single late, to wspaniała odmiana. Wysoki, niezbyt duży kwiat, ale w eleganckim, prostym kształcie. Wyróżnia się urodą.
To księżniczka z wyższych sfer. Zmienność kolorów dodaje atrakcyjności. Najpierw kwiat jest kremowy, potem biały, jasno lila i na koniec lilia.
Kolory zmienia też 'Mata Hari', od kremowego, do buraczkowego. Jednakże nie ma tej gracji co 'Shirley'.

Po przekwitnięciu białych i różowych purpurowa rabatka jest dosłownie purpurowa.

'Curly Sue';' Queen of Night'; 'Black Parrot'
Obrazek

Marysiu Ambo,
cieszę się niezmiernie, że irysy z Elbląga dobrze się czują ;:215 .
Moje niestety nie są dostatecznie zadowalające. Liście dziurawe, zżółknięte, pąków mało.
Irysy niestety nie lubią mojego ogrodu. ledwo dychają.

Obrazek

Obrazek

Dziś padały przelotne deszcze. Nawet u mnie było już sucho miejscami.
Dobrze, że trochę popadało.

zakwitły czosnki pod jabłonką
Obrazek

funkie i paprocie lubią deszcz
Obrazek

goździki pierzaste i wiązówka bulwkowata dobrze się zapowiadają
Obrazek

kotki to najmilsze stworzenia
codzienny obiadek w kociej stołówce

Obrazek

Poniżej dwie koteczki, Oczuś z koleżanką. Koleżanka, ta wyżej, jest niewielka i ma rudy ogon. Mówię na nią Mała. Jest płochliwa, nie da się pogłaskać, ale ze stołówki korzysta regularnie.

Obrazek

Kicek to men i dowódca stada, choć rozumku nie za wiele
Obrazek

Kicek po obiadku odpoczywa pod krzakiem
Obrazek

już dość spania, teraz pora na spacerek
Obrazek

a Różowiaczek nudzi się w domu
Obrazek

'Superman'
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jolu Twoja Wiązówka bulwkowata to ogromny krzaczor moja to taka bieda .Tulipanki dalej kwitną.Iryski cudne lecz u mnie też nie bardzo chcą rosnąć
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Jolu bardzo dziękuję za przepięknego iryska SDB 'Cat's Eye ;:167
Dzisiaj widzę ,że kwitną już inne równie piękne . ;:63 ;:63 a dopiero widowisko irysowe się zaczyna. ;:65
Jolu przeglądając Twój wątek widzę ,że ja mimo sporego stażu ogrodowego
muszę się jeszcze dużo nauczyć Ty sypiesz nazwami jak z rękawa
i tyle masz przecudnych roślin o których ja dopiero podczytuję ,żeby się więcej o nich dowiedzieć .
A tulipan Akebono kwitnący skradł moje serducho.

Kicie masz bardzo ułożone każdy je ze swojej miski a i w domu pięknie pozują do zdjęć .
mój już złapał trzy myszki /te które ja widziałam/ jakoś odwdzięcza się za jedzenie :;230
a przy okazji bawiąc się nimi połamał mi kwiaty ;:306
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Jadziu JAKUCH,
Wiązówka bulwkowata rzeczywiście urosła. Miała być towarzystwem dla róż, a jest od nich większa.
Czasem spotykają nas niespodzianki i miłe o smutne. Nie wszystko tak ładnie urosło.
Przetacznik siwy nie odrósł po zimie, nie ma ani jednej rośliny. Bardzo mi się podobały jego srebrne listki niebieskie kwiaty.
Czekam na werbenę hastata, coś kiełkuje, zobaczymy czy wyrośnie.

Sasanko -Marysiu,
każdy ma jakieś swoje ulubione rośliny. Nie sposób poznać wszystkie. U Ciebie też rośnie wiele interesujących roślin, których nigdy nie widziałam.
Irysy nie będą ładne w tym roku. Mizernie wyglądają, mało pąków widzę.
Akebono polecam, długo kwitnie i ciekawy kwiat prezentuje.

Kicie muszą mieć kilka misek, z uwagi na hierarchię w stadzie. Najsilniejszy Kicek je pierwszy, słabsze jak Mała, boją się podejść do miski, póki Kicek konsumuje. Zjadłby im wszystko, gdyby była jedna miska. Więcej misek, to większe szanse, że każdy coś dostanie.
Kotki czasem coś zbroją, ale trzeba im wybaczać. Ogrody to ich dom.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu to wyślę Ci jeszcze raz u mnie go pod dostatkiem ładnie się mnoży .Hastaty wychodzą ciekawe czy patagonki się też pokażą.Na razie w tamtych miejscach porządków nie robię Teraz przesadziłam w inne miejsce bulwkowatą i widać ,ze nawet się nie spostrzegła :wink: bo ładnie stoją jej liście tylko ,że moja rośnie między Rh i możliwe dlatego słabo przyrasta
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Jolu, dobry wieczór!

Uwielbiam Twoje kocie opowieści ;:167, jest w nich tyle ciepła!
Masz wielkie serce do kotów, do kwiatów i chyba... do całego świata.
Z wielką przyjemnością odwiedzam Twój ogród, w którym jest prawdziwe życie - są mieszkańcy, goście, dekoracje kwiatowe, meble, pory obiadowe...
Jolu, tworzysz wspaniałe otoczenie z cudowną atmosferą.

Wszystkie Twoje rośliny są znacznie bardziej bujne niż w moim ogrodzie kaszubskim, który dopiero powoli się rozkręca. Cebulowe nie spełniły oczekiwań, wiosenny szał jeszcze nie nastąpił.
Teraz czekam na kocimiętki, może one "otworzą" sezon.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Jolu, wpadłam nacieszyć oko Twoim ogrodem :D . U mnie zima nie dość, że spowodowała sporo strat, to jeszcze opóźniła znacznie start tego, co przeżyło. Generalnie nie ma na czym oka zawiesić, nie to co u Ciebie :D .
To już kolejny wątek, w którym czytam o inwazji podagrycznika. U mnie tego (na razie) nie ma ale aż się boję, że wkrótce przyjdzie taki sezon, że z rozżewnieniem będę wspominać inwazję mniszka.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jola, zerkam na tą twoją Minervę i ciekawa jestem czy to faktycznie będą właściwe listki właściwej odmiany (wstawiłam u siebie spóźnione fotki mojej.. dopiero teraz z braku czasu poczyniłam nowy wpis) faktycznie końcówki młodych listków ma delikatnie czerwony. Może to zależy też od stanowiska.. U mnie rośnie w słońcu ;:108
Czytałam o twoich pracach związanych z przechowywaniem i oporządzaniem tulipanów. Jola, nie dziwię się już, że tak pięknie u ciebie kwitną. Toż to balsamujesz je każdego sezonu miłością i te pięknie ci się odwdzięczają. A że czas cebulowych dobiega powolutku końca.. Z tego co pamiętam zacznie się u ciebie prawdziwe szaleństwo irysowe ;:oj
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Jadziu JAKUCH,
nic nie wysyłaj na razie. Puste miejsca po stratach zapełniły się natychmiast. Kupiłam szałwie i kocimiętki.
Czekają w donicach na miejsce po tulipanach.
Wiązówka ma u mnie doskonałe miejsce , pod różami w pełnym słońcu. Czasem sypnę pod róże obornikiem granulowanym, a wiązówka korzysta.
Krzewinka Lithodora diffusa 'Hearvenly Blue'zajęła miejsce po przetaczniku siwym.

Obrazek

dorodna wiązówka bulwkowata, czekamy na kwiatki

Obrazek

Witaj Lisico,
dziękuję za słowa uznania. Trochę na wyrost, ale miło się czyta :lol: .
Koty budzą moje współczucie. Nie mogę przejść spokojnie obok głodnego biedaka. Odczuwam radość na widok zaopiekowanej gromadki. Teraz mam trzy kotki w ogródku. Czwarty, czarny Pantuś przeniósł się z własnej woli, do sąsiada trzy działki dalej.
No cóż, i bolesne rozstania scenariusz przewiduje ;:222 . Zagląda do mnie czasem, ale odchodzi. Tak wybrał. Sąsiad widać więcej czasu mu poświęca, a może lepiej głaszcze i karmi.
Ogród rośnie sam. Mało czasu mam na przywołanie go do ładu i porządku, dlatego ma szczególny, przypominający naturę charakter.
Bujność zieleni zawdzięczam podmokłej glebie. Nie muszę podlewać, a zawsze jest mokro. Szczególnie w ostatnich, suchych latach jest to korzystne.

dla Ciebie bujna zieloność - orlik, w tle floksy, ostróżki i piwonie

Obrazek

goździk pierzasty jeszcze w pąkach
Obrazek

kolorowe żurawki przerosły liliowce

Obrazek

Witaj Kasiu - Kania,
zima niby nie sroga, a strat narobiła. Podagrycznika jednak nie wymroziła. To bardzo trudny chwast do wyplewienia. Rośnie rozłogami, wędruje po wszystkich rabatach. Ręczne, pracochłonne usuwanie mi tylko pozostaje ;:222 .
U mnie też mniej kwiatków obecnie kwitnie. Róże jeszcze w pąkach.
'Munstead Wood' - jedna z wcześniejszych ma pąk.

Obrazek

dla Ciebie, na osłodę, ostatnie tulipanki 'Black Parrot'
Obrazek

Sabinko - Nifredil,
obejrzałam Twoją 'Minervę' i wydaje mi się, że mija podobnie wygląda. Mam nadzieję, że zakwitnie.
Tulipany zakupiłam i po raz pierwszy posadziłam w 2013 roku. Obecnie minął ich trzeci sezon.
Muszę te najładniejsze wykopać, bo w pozostawione w mojej glebie zmarnieją.
Wiem, nie jest to twórcza interesująca praca, ale usuwanie podagrycznika, to jeszcze gorsze zajęcie.
Irysowego widowiska nie będzie, bo rozdałam wiele irysów w zeszłym i tym roku.
Marnieją, gniją, złe warunki u mnie mają. Wyglądają nędznie, niestety. Kilka najładniejszych przeniosę na bardziej suche miejsce.
Miłość nie zawsze bywa wzajemna :roll:

'Country Dance' SDB
Obrazek

'Cat's Eye'

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Jolu, przepiękne kolory irysków! ;:138
A o tej wiązówce muszę poczytać. Fajnie wygląda.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudne iryski będę je podziwiać u Ciebie .U mnie też zaraz pokażą sie moje stare iryski jesienią przesadzane w inne miejsce.moja jesienna Munstead też ma pąki i bardzo się z tego cieszę
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Dawno mnie nie było u Ciebie a tutaj tyle się dzieje ;:oj. Masz busz roślinny oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Piekne pumile i cała reszta ;:108. Szkoda strat różanych no ale niestety czasem tak bywa. Na pewno pozostałe pokażą co potrafią. Pozdrawiam serdecznie :wit.
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Bardzo ciekawa jest ta żurawka w pstre liście ;:215
a iryski teraz kwitnące dodają koloru -cudnie .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”