Kawon ( arbuz ) - część 6
Re: Kawon ( arbuz ) - część 6
Na razie nie ma czego pokazywać...czegoś nie rozumiem, stoją na południowym oknie a są powyciągane...jedynie dynia dobrze wygląda.
Pozdrawiam, Gosia:)
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli zdjęcie nie przekłamuje, to doniczki są niższe niż rama okienna i rama zabiera roślinom część światła. Warto stawiać wyżej, by górsa doniczek była ponad ramą.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu ile masz wszystkich arbuzów ? Wysadzasz w sobotę ? Będziesz musiał przy sadzeniu przysypać im łodygi i będzie dobrze 

Malutko mam, 2 szt. Bingo, zeszłoroczne Złoto Wolicy w ogóle nie wykiełkowało. Poza tym melon Cantalupo, żółty i dynia Muscat de Provance - te dwie sztuki, które tak pięknie rosną to właśnie one... 

Pozdrawiam, Gosia:)
Sadzicie już swoje arbuzy go gruntu?
Witam,
ja zamierzam jutro wysadzić moje arbuzy do gruntu, przy czym z uwagi na chłodne noce nakryje je włókniną. Część sadzonek około dwóch tygodni temu wsadziłam pod folię i widzę, że rosną znacznie lepiej niż te w doniczkach.
ja zamierzam jutro wysadzić moje arbuzy do gruntu, przy czym z uwagi na chłodne noce nakryje je włókniną. Część sadzonek około dwóch tygodni temu wsadziłam pod folię i widzę, że rosną znacznie lepiej niż te w doniczkach.
- seba1999
U mnie jest odwrotnie. Wsadzone do tunelu 2 sadzonki są dużo mniejsze niż te w doniczkach. Ja wysadzę kilka w sobotę 

Moje w doniczkach rosną lepiej niz w glebie ale to pewnie przez zmieniająca się pogodę. Powiedzcie mi czy czarne mrówki mogą źle wpływać na arbuzy? Bo miałem zrobiona obramowke z desek aletam zrobiły sobie mrówki mrowisko: (
- seba1999
U mnie mrówki zrobiły sobie mrowiska w doniczkach
Nie mogę sobie z nimi poradzić
Źle wpływają na sadzonki 

W mojej zaledwie dwu miesięcznej przygodzie;) z arbuzami, i z mrówkami miałam do czynienie. Roślinka zwiędła i w konsekwencji wypadła - tuż za szyjką korzeniową korzenie zostały odgryzione. Zalałam gniazdo wodą i zamierzam w miedzyrzędziu wysadzić kilka sadzonek bazylii. Wyczytałam że zapach wydzielany m.in. przez bazylię jest nielubiany przez mrówki - ciekawa jestem tego doświadczenia;).
U mnie sytulacja uratowana ale jedna sadzonka poszła na straty.... Dzisiaj zrobiłem inaczej grzadke i mrówki się wyniosły. Teraz niestety mam inny problem z temperaturą arbuzy zasadzone stanęły w miejscu i nie chcą ruszyć może gnojowka z pokrzyw pomoże jak myślicie?
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
W tym roku nie będzie arbuzów u mnie
Sadzonki padają jak muchy i nie mam pojęcia czemu ;/ Warunki mają, dynie śmigają, cukinie też, melony trochę bardziej wybredne. Tylko te arbuzy... Dzisiaj wrzuciłam jeszcze nasiona do ziemi i do foliaka je. Wysadzę pod folię najwyżej - może jakiś wtedy zdąży dojrzeć...

Moje idą jutro do ziemi do tego 3 melony ze starych nasion. Ja swoje arbuzy przesadzam do przezroczystych kubków latwiej kontrolowac wilgoc ziemia musi byc przepuszczalna nie z dzialki pod kubkiem musi byc dziurka bez niej stracilem sadzonke.