Szczepienie pomidorów
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczepienie pomidorów
Czytałem o szczepieniu papryki na oberżynie w Tajlandii.
Znalazłem jeszcze coś http://www.chilepepperinstitute.org/con ... matoes.pdf
http://203.64.245.61/web_docs/manuals/I ... er_web.pdf
Znalazłem jeszcze coś http://www.chilepepperinstitute.org/con ... matoes.pdf
http://203.64.245.61/web_docs/manuals/I ... er_web.pdf
-
Połączyłem dzisiaj pomidorki żeby zrobić 1/2 -jeden krzew na 2 korzeniach.Zrobiłem to na 2 sposoby.Pierwszy to całkowite usunięcie nosiciela korzeni ,drugi to "sklejenie" obydwu roślin po ścięciu części łodygi na długości ok 15 mm i odcięciu nosiciela po zrośnięciu.Drugi sposób wypróbowałem ze 30 lat temu w erze przedkomputerowej.

-
Nikt nie szczepi pomidorów,a takie było zainteresowanie.
.Dzisiaj "podłączyłem " następne P-20 do 4 sztuk innych odmian.Skłoniła mnie do tego ciekawość ,jakie będą efekty takiego eksperymentu np.na Cytrynku,czy zostanie żółty,czy dostanie dodatkowej fioletowej barwy ? Złączone tydzień temu z P-20 pomidory są wyraźnie ciemniejsze od od swojego rodzeństwa na własnych korzeniach ,a nawet mają na liściach antocyjanowe przebarwienia. ( 1 i 2 ). Dla porównania wielkość korzeni P-2- po lewej i Paw po prawej.Wiek i wielkość obu roślin identyczna( 3 ). Wygląd miejsca szczepienia po kilku dniach. (4 ) .

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja miałem dwie nieudane próby szczepienia i zrezygnowałem z dalszych prób ze względu na brak czasu.
Miałem w tamtym sezonie P20 z Snow white zeszczepionego i nie zauważyłem u żadnego z nich zmiany koloru czy czegokolwiek.
Miałem w tamtym sezonie P20 z Snow white zeszczepionego i nie zauważyłem u żadnego z nich zmiany koloru czy czegokolwiek.
-
Moje następne próby , w 100% udane.

Na pierwszym zdjęciu od lewej: na dwóch połączonych TM+P-20 zaszczepiłem K-131, dwa pozostałe to zamienione między sobą Poranek i Malinowy Retro.
Na drugim zdjęciu na pomidorku TM oznaczonym jako "0" zaszczepiłem : "1" GAT , "2" Cytrynek , "3" Supersweet 100 , "4" Yellow Pear Shaped.

Na pierwszym zdjęciu od lewej: na dwóch połączonych TM+P-20 zaszczepiłem K-131, dwa pozostałe to zamienione między sobą Poranek i Malinowy Retro.
Na drugim zdjęciu na pomidorku TM oznaczonym jako "0" zaszczepiłem : "1" GAT , "2" Cytrynek , "3" Supersweet 100 , "4" Yellow Pear Shaped.
-
- 100p
- Od: 27 lut 2015, o 17:55
Kalo, jak sie ma szczepienie pomidorow do zbioru nasion z takowych ? Czy jezeli zrobie podobnie jak ty na 2 zdjeciu tzn 2-3 odmiany na jednym krzaku - to czy zbierane z nich nasiona powtorza cechy ?
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kalo
Jakiej grubości powinny być łodyżki pomidorów, żeby je z powodzeniem szczepić?
Jakiej grubości powinny być łodyżki pomidorów, żeby je z powodzeniem szczepić?
-
Trixi , na ałyczy można szczepić kilkanaście odmian śliwek. Rosną i owocują odmiany zaszczepione. U pomidorów jest identycznie.
Teresko to zależy od grubości i sprawności paluszków.
. Moje pomidorki podpędziłem do średnicy grubszego wkładu długopisowego typu Zenith.
Teresko to zależy od grubości i sprawności paluszków.

- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kaLo, paluszki mam sprawne (gram na fortepianie, szydełkuję, itp), ale moje pomidory
nie posiadają jeszcze wskazanego przez Ciebie gabarytu.
Muszą poczekać na tortury. Ale potem to docenią.
nie posiadają jeszcze wskazanego przez Ciebie gabarytu.

Muszą poczekać na tortury. Ale potem to docenią.
A czy takie szczepienie jak tu praktykujecie ma jakiekolwiek praktyczne zastosowanie, czy to tylko zabawa ?
Szczepiąc pomidora na pomidorze to chyba niczego nie osiągniemy a prawdziwe podkładki do szczepienia pomidorów są poza naszym zasięgiem.
No chyba że ktoś zna sklep, gdzie można kupić małe porcje nasion podkładki do szczepienia pomidora ?
Szczepiąc pomidora na pomidorze to chyba niczego nie osiągniemy a prawdziwe podkładki do szczepienia pomidorów są poza naszym zasięgiem.
No chyba że ktoś zna sklep, gdzie można kupić małe porcje nasion podkładki do szczepienia pomidora ?
Są w sprzedaży profesjonalne podkładki, widziałam Estamino po 7 nasion w cenie ok 5,5?
Kupiłam takiego szczepionego pomidora i przekonałam się, że plon był ogromny. Nie ważyłam ilości uzyskanych owoców ale w tym roku postaram się to zrobić.
Kupiłam takiego szczepionego pomidora i przekonałam się, że plon był ogromny. Nie ważyłam ilości uzyskanych owoców ale w tym roku postaram się to zrobić.
-
Boniu masz rację , to zabawa. Zresztą jak wszystko co robimy. No może z wyjątkiem kilku osób, które trudnią się tym zawodowo i z tego żyją. Oczywiście trafiają się też i ambitni amatorzy, którzy w życiu nawet kwiatka nie podlali ,a przygodę z ogrodnictwem zaczynają od hektara pomidorów.
. Można typowego generatywnego zdechlaka zaszczepić na mocnej, wegetatywnej podkładce i w ten sposób zwiększyć plon.Mozliwości jest wiele i bez specjalistycznych podkładek.

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam szczepić w tym roku a w końcu nie udało się wygospodarować czasu.
Wszystkie pomidory już wysiane więc profesjonalne podkładki muszą poczekać na okazję za rok. Ciekawi mnie Januszku czy Tobie się uda?
Wszystkie pomidory już wysiane więc profesjonalne podkładki muszą poczekać na okazję za rok. Ciekawi mnie Januszku czy Tobie się uda?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Na pewno uda mi się spróbować, bo podkładeczki też na porodówce