Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.
Wstawiłam dziś do tunelu moje rozsady papryki do tunelu i gruntu. I mam pytanie :czy mogę zostawić je na noc,czy jednak około 8 st.C w nocy to dla niej za mało
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
Wg mnie lepiej nie... jeśli nie były wcześniej hartowane w niższych temperaturach , lepiej na razie nie zostawiać na noc.
Hartowanie trzeba robić stopniowo najpierw wietrzyć za dnia zwiększając ilość godzin a później można spróbować zostawić na noc i okryć agrowłókniną , lepiej poczekać jednak na cieplejsze nocki tak chociaż powyżej 10 stopni a najlepiej powyżej 15.
Generalnie papryki pod osłony sadzimy po 15 maja choć wielu ryzykantów robi to tydzień lub 2 wcześniej ;)
Hartowanie trzeba robić stopniowo najpierw wietrzyć za dnia zwiększając ilość godzin a później można spróbować zostawić na noc i okryć agrowłókniną , lepiej poczekać jednak na cieplejsze nocki tak chociaż powyżej 10 stopni a najlepiej powyżej 15.
Generalnie papryki pod osłony sadzimy po 15 maja choć wielu ryzykantów robi to tydzień lub 2 wcześniej ;)
Pozdrawiam
Mariusz
Powodzenie jest dobrym nauczycielem ,niepowodzenie jeszcze lepszym
Mariusz
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
Dzięki.Dobrze że zabrałam
Na razie będę wystawiać do tunelu na dzień.Dziś bałam się tego piekącego słońca i nawet lekko przyrzuciłam włókniną żeby nie poparzyło

Na razie będę wystawiać do tunelu na dzień.Dziś bałam się tego piekącego słońca i nawet lekko przyrzuciłam włókniną żeby nie poparzyło
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
- Basia21071
- 50p
- Od: 11 mar 2016, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoją paprykę wystawiam na cały dzień na balkon, ale na noc jeszcze zabieram do domu. Z wysadzeniem też się wstrzymam, potem za dużo strachu, biegania i okrywania.

Basia
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Piękne.
Moje na razie stoją w doniczkach w tunelu - dzień i noc. Nie wysadzam ich jeszcze. Poczekam conajmiej tydzień lub dwa.
Moje na razie stoją w doniczkach w tunelu - dzień i noc. Nie wysadzam ich jeszcze. Poczekam conajmiej tydzień lub dwa.
Życie, Ty wariacie...
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Pozdrawiam, Marta.
Piękne papryczki.Gratuluje
Moje również już wysadzone choć temperatura nocą jeszcze niska -zaryzykowałem , ale u mnie kwiatków jeszcze nie widać.
Według niektórych źródeł dobrze jest obrywać te pierwsze kwiatki daje to później większe i lepsze plony

Moje również już wysadzone choć temperatura nocą jeszcze niska -zaryzykowałem , ale u mnie kwiatków jeszcze nie widać.
Według niektórych źródeł dobrze jest obrywać te pierwsze kwiatki daje to później większe i lepsze plony

Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
- Basia21071
- 50p
- Od: 11 mar 2016, o 20:51
No tez posadziłam w sobotę, no też. A teraz mam cykora i pobiegłam okryć, będę spokojniejsza.
Basia
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Z pierwszego rozwidlenia oberwałam a reszta na żywiołMario1974 pisze:Piękne papryczki.Gratuluje![]()

Pozdrawiam, Marta.
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Dzisiaj wysadziłam Cyklon, Roberta i jakieś chili (z nasion wydłubanych z owoców jakie dostałam od znajomej w ubiegłym roku). Chili wysiewałam w styczniu, a tylko u jednej (na 3) na razie był rozwinięty kwiat; reszta ma już pąki. To moje pierwsze papryki chili w życiu. Cyklon tez ponoć jest ostra, ale to się okaże jak zaowocuje.
Życie, Ty wariacie...
Cylkon - to bardzo dobra, smaczna umiarkowanie ostra papryka, miałem ja w zeszłym roku.
Mi i moim znajomym smakowała
A w tym roku postanowiłem spróbować innych i wysadziłem pod folie:
- Pepperoni (wydłubanka marketowa) która mi bardzo smakowała
- Jalapeno Orange
- Jalapeno Mexico
- Jalapeno Clasic
- Jalapeno Mucho Nacho
- Jalapeno Conchos
- Pasila Bagio
- Garden Salsa
- Cherry (czereśniowa)
- Cherry Chocolade
- Rocoto Giant
- Umbata Cambuci
po krzaczku papryki żółtej dużej oraz czerwonej dużej ( nie znanych mi ale smacznych odmian) z nasion wydłubanych
A na grunt wrzucę po krzaczku:
- Aribibi Gusano
- Aji White Fantasy
Może dadzą radę dojrzeć
Mi i moim znajomym smakowała

A w tym roku postanowiłem spróbować innych i wysadziłem pod folie:
- Pepperoni (wydłubanka marketowa) która mi bardzo smakowała

- Jalapeno Orange
- Jalapeno Mexico
- Jalapeno Clasic
- Jalapeno Mucho Nacho
- Jalapeno Conchos
- Pasila Bagio
- Garden Salsa
- Cherry (czereśniowa)
- Cherry Chocolade
- Rocoto Giant
- Umbata Cambuci
po krzaczku papryki żółtej dużej oraz czerwonej dużej ( nie znanych mi ale smacznych odmian) z nasion wydłubanych
A na grunt wrzucę po krzaczku:
- Aribibi Gusano
- Aji White Fantasy
Może dadzą radę dojrzeć

Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aribibi Gusano lepiej mi owocowała i dojrzewała w folii, w gruncie nie zdążyła, mnóstwo zawiązanych owoców nie dojrzało.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
No własnie to jest ryzykowne że mogą nie dojrzeć.Pod folią niestety już nie mam miejsca a zostały mi piękne sadzonki.Generalnie w tym roku wyszło mi 100 % sadzonek i papryki i pomidorów
I teraz muszę to jakoś rozplanować - choć i tak już sporo oddałem ;)
Aribibi właśnie jest odmianą bardzo późno wschodzącą i długo dojrzewającą , natomiast bardzo plenną.
Ale może spróbuje je osłonić folią perforowaną - zawsze to jakaś osłona , szczególnie na zimne nocki i wtedy może to owocowanie się poprawi.

I teraz muszę to jakoś rozplanować - choć i tak już sporo oddałem ;)
Aribibi właśnie jest odmianą bardzo późno wschodzącą i długo dojrzewającą , natomiast bardzo plenną.
Ale może spróbuje je osłonić folią perforowaną - zawsze to jakaś osłona , szczególnie na zimne nocki i wtedy może to owocowanie się poprawi.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Witam.otrzymałam dwie sadzonki papryk .niestety nazwy mi nie podano.wiem tylko że ostre
.czy na podstawie zdjecia można określić jaka to odmiana?
Jakiś czas temu obcięłam stożki wzrostu dla rozkrzewienia.ta z prawej ładnie ruszyła.pozdrawiam.

Jakiś czas temu obcięłam stożki wzrostu dla rozkrzewienia.ta z prawej ładnie ruszyła.pozdrawiam.

Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..