Papryka ostra - zastosowanie,przepisy
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Papryka ostra - przepisy
Dżem z papryczek chili
1,5 kg papryczek chili
1,5 kg słodkiej czerwonej papryki
3 opakowania cukru żelującego (2:1 - 500g na 1 kg owoców)
1 l wody
Można zrobić z mniejszej ilości.
Ze słodkiej papryki wydrążamy gniazda nasienne, zaś z papryczek chili odcinamy tylko zieloną łodyżkę, nasionka możemy zostawić - zależy od ostrości jaką lubimy.
Papryki kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka po czym zalewamy wodą i gotujemy ok. 1 godziny, aż zaczną się rozradać. Następnie całość miksujemy.
Do zmiksowanej masy dodajemy cukru żelującego i gotujemy jeszcze 2 - 5 min. Dżem przekładamy do umytych słoiczków i odwracamy słoiki do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Można go użyć do marynowania mięsa (jako dodatek) lub na kanapkę.
1,5 kg papryczek chili
1,5 kg słodkiej czerwonej papryki
3 opakowania cukru żelującego (2:1 - 500g na 1 kg owoców)
1 l wody
Można zrobić z mniejszej ilości.
Ze słodkiej papryki wydrążamy gniazda nasienne, zaś z papryczek chili odcinamy tylko zieloną łodyżkę, nasionka możemy zostawić - zależy od ostrości jaką lubimy.
Papryki kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka po czym zalewamy wodą i gotujemy ok. 1 godziny, aż zaczną się rozradać. Następnie całość miksujemy.
Do zmiksowanej masy dodajemy cukru żelującego i gotujemy jeszcze 2 - 5 min. Dżem przekładamy do umytych słoiczków i odwracamy słoiki do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Można go użyć do marynowania mięsa (jako dodatek) lub na kanapkę.
Beata
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 1003
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Re: Papryka ostra - przepisy
Ja bardzo lubię ostrą oliwę z oliwek albo olej rzepakowy z papryczkami chili. Przepis jest banalny, wystarczy wrzucić do butelki z oliwą/olejem pokrojoną papryczkę w ilości według uznania i zostawić na parę tygodni w ciemnym miejscu, od czasu do czasu wstrząsając butelką. Jak ktoś lubi bardzo ostry smak to warto wrzucić jeszcze nasiona papryczki, które mają najwyższą zawartość kapsaicyny. Ja oprócz papryczek wrzucam jeszcze czosnek i jakieś zioła z ogrodu, np. tymianek. Taka oliwa lub olej doskonale pasuje do sałatek albo na gorącą pizzę na cienkim cieście 

Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Papryka ostra - przepisy
Dawno temu kiedy spróbowałam zaromatyzować oliwę surową, świeżą papryką, warzywo sfermentowało w butelce. Może jak się wrzuca 1 szt to nie jest to zauważalne, ale ja dałam dość sporo tych papryk. Wtedy bodajże Tula odpisała mi, że ona aromatyzuje oliwę tylko suszonymi papryczkami, od tej pory tak robię i nigdy nie miałam takiej wpadki.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryka ostra - przepisy
Surowy czosnek też fermentuje.
Re: Papryka ostra - przepisy
W temacie oliwy smakowej - także próbowałam zrobić oliwę smakową poprzez zalanie papryczki surowej oliwą i odstawienie jej na jakiś czas. I nic z tego nie wyszło.
Jednak jakiś czas temu widziałam w TV jak przygotuje się takie oliwy. Wystarczy podgrzać w rondlu oliwę ale tak, aby nie zaczęła się smażyć/palić, dodać papryczkę lub czosnek według uznania, podgrzewać kilka minut, gdyż pod wpływem ciepła uwalniane są aromaty i dopiero wówczas po przestudzeniu przelać do buteleczek.
Jednak jakiś czas temu widziałam w TV jak przygotuje się takie oliwy. Wystarczy podgrzać w rondlu oliwę ale tak, aby nie zaczęła się smażyć/palić, dodać papryczkę lub czosnek według uznania, podgrzewać kilka minut, gdyż pod wpływem ciepła uwalniane są aromaty i dopiero wówczas po przestudzeniu przelać do buteleczek.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Papryka ostra - przepisy
To też może być sposób, w końcu tak robimy nadziewane serkiem czy pastami papryczki, i faktycznie olej z nich jest mocno aromatyczny. Ja go nigdy nie wylewam tylko używam do pieczenia chleba.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Papryka ostra - przepisy
Chodzi o to, aby podgrzewana oliwa wraz z czosnkiem lub chili zaczęła "chodzić" w rondlu. Trzeba tak podgrzewać dobrych kilka minut, nie dopuszczając do smażenia. Wydaje mi się, że ten sposób powoduje iż czosnek czy chili nie są już surowe i nie sferementują.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryka ostra - przepisy
Po prostu należy zabić bakterie i drożdże wywołujące fermentację.Wystarczy podgrzać we wrzącej wodzie przez kilkanaście minut,tak jak się postępuje z wekami.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryka ostra - przepisy
Została mi szklanka oleju z ostrych papryczek nadziewanych serkiem.Zrobiłem majonez ,r-e-w-e-l-a-c-j-a ! 

Re: Papryka ostra - przepisy
Ciekawe, mam właśnie nadmiar oleju z papryczek.
A nie wyszedł za ostry? Dodaję taki olej do smażenia i trzeba uważać z ilością, sos pomidorowy do spaghetti wyszedł mi kiedyś hmm, mało zjadliwy.

A nie wyszedł za ostry? Dodaję taki olej do smażenia i trzeba uważać z ilością, sos pomidorowy do spaghetti wyszedł mi kiedyś hmm, mało zjadliwy.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryka ostra - przepisy
To ja bym się nim zajadał
.A majonezik i owszem ,orzeźwia niesłychanie. 


Re: Papryka ostra - przepisy
Zapragnęłam poczuć się orzeźwiona, a co tam, raz się żyje!
Wieczorkiem zrobię i zmuszę rodzinę do spróbowania
Wieczorkiem zrobię i zmuszę rodzinę do spróbowania

- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4956
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka
Re: Papryka ostra - przepisy
Bardzo lubię nadziewaną serem paprykę czereśniową, pod taką nazwą jest sprzedawana jako danie, jest słodko-pikantna. Ktoś wie, jaka to odmiana? Pod nazwą papryka czereśniowa nasion raczej nie kupię (choć szukałam
)
Pewnie można nadziać różne inne, ale...Jeśli ktoś zna jej nazwę, to uprzejmie proszę o pomoc, M. jest bardzo ale to bardzo uparty na tą i tylko na tą paprykę.


"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Papryka ostra - przepisy
Pozdrawiam, Marta.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryka ostra - przepisy
Rosa13 jak majonez z oleju po paryczkach? Przeżyłaś 
