Wszystko o pomidorach cz. 12
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Ja już musiałam. Późniejsze pomidory, dosiewane 15 marca są sporo mniejsze, ale też budowa krzaka trochę delikatniejsza (Malinowy Ożarowski, Malinowy Warszawski), postoją spokojnie ten tydzień. Ale te już straszyły przy każdym powiewie w tunelu, że się powywracają i piły jak smoki, co wieczór musiałam podlewać. Zwłaszcza Brutus i Faworyt rozrosły się bardzo (tu na pierwszym planie, przy sadzeniu urwałam dolne listki i jest wkopany na dobre 10 cm głębiej niż rósł w pojemniku) za wielkie już były na donicę. Dwie chłodniejsze noce (5 st.) jakoś chyba przeżyją.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Przeżyją
oby nie minus, moje też są już wielkie, niektóre mają około 90 cm
Faworyt i Brutus też spore, ale nic nie pobije Pokusy 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2016, o 10:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzepka, a czy to normalne w Betaluxie, że liście są zawinięte do spodu? Nie rosną prosto w bok, tylko tworzą prawie literkę "C", od samego początku tak rosły, więc to nie sprawa przenawożenia (niestety nie posiadam teraz zdjęć). I jak się nazywa konkretnie ten środek z magnezem? To mój pierwszy sezon z pomidorkami, wiec się nie znam. Jak na razie nawiozłam je nawozem do pomidorów i papryk z Agrecolu. I jeszcze jedno pytanko - jak wysoka rośnie Pokusa? Wytrzyma w gruncie przy paliku?
U mnie Pokusa rośnie naokoło 120-130 cm, ale jak widzę, że grona już nie dojrzeją, to żeby nie rosła większa, a skupiła się na owocach, to ją ogławiam. Zawsze mam ją w gruncie przy paliku 180 cm. Miałam ją również w donicy na balkonie i też jest idealna, prowadzisz na taką wysokość, jaką chcesz.
Rzepko, świetnie Ci się udają pomidory w donicy. Powiedz, jaką one mają pojemnośc no i jak przygotowujesz podłoże.
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
Rzepka, kiedy posadziłaś tę Pokusę? I dołączam się o pytania odnośnie przygotowania podłoża. Ja posadziłam 10 marca i jeszcze ani jednego kwiatka nie mam 

Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdjęcia są ubiegłoroczne
Wysokie koktailówki sadzę w pojemnikach 20l wiadrach, dla niskich - typu Maskotka, Betalux - wystarczy 15 l.
Używam podłoża do warzyw z Pasłęka, fertyguję codziennie mieszanką złożoną z azofoski, saletry potasowej i superfosfatu wzbogaconego.
Pozdrawiam

Wysokie koktailówki sadzę w pojemnikach 20l wiadrach, dla niskich - typu Maskotka, Betalux - wystarczy 15 l.
Używam podłoża do warzyw z Pasłęka, fertyguję codziennie mieszanką złożoną z azofoski, saletry potasowej i superfosfatu wzbogaconego.
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2016, o 10:53
A gdzie można kupić taki siarczan magnezu? W ogrodniczym będzie?
- meteser
- 100p
Czy posadzenie pomidorów do tunelu tylko na popiele z kominka i oborniku granulowanym wystarczy? Czy będzie im czegoś brakowało?
Pozdrawiam
Meteser
Pozdrawiam
Meteser
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Nikt nie odpowie na takie pytanie, bo nie wiadomo jaka żyzna jest gleba, a tak na marginesie ten granulowany obornik to w przeliczeniu musi być strasznie drogi, proponuję z odpadków warzywno-owocowych, chwastów itp, robić komposty i tym zasilać, z tym, że to oczywiście dopiero gdzieś za rok.
Musisz obserwować roślinę, dobrze odżywiona ma ciemnozielone liście, na samym szczycie lekko zakręcone, wyrośnięte powinny być proste, bez zniekształceń i przebarwień, gdzieś po trzecim zawiązanym gronie widać jak roślina traci wigor, międzywęźla stają się dłuższe, liście bardziej jasne, pędy cieńsze. to jest znak, żeby dodatkowo zasilać.
Musisz obserwować roślinę, dobrze odżywiona ma ciemnozielone liście, na samym szczycie lekko zakręcone, wyrośnięte powinny być proste, bez zniekształceń i przebarwień, gdzieś po trzecim zawiązanym gronie widać jak roślina traci wigor, międzywęźla stają się dłuższe, liście bardziej jasne, pędy cieńsze. to jest znak, żeby dodatkowo zasilać.
- meteser
- 100p
Baaardzo dziękuję za cenne rady 
Obornik kupiłam, bo szklarnię zrobiłam w miejscu, gdzie przez kilkanaście lat rosła tylko trawa, zdjęłam tę trawę, przekopałam ziemię na 30 cm i posypałam tym obornikiem granulowanym na 3 tyg. przed posadzeniem i oczywiście podlewam, żeby się rozpuścił. Niestety, to działka obok domu w mieście i ziemia ma sporo piasku budowlanego, ale dżdżownice są
Dodatkowo przy sadzeniu chcę dać pod korzenie garść tego obornika i garść popiołu z kominka. Kupiłam też kilka paczek ziemi uniwersalnej, którą wrzucę pod pomidorki. Nie miałam możliwości wcześniej przygotować ziemi, pewnie dlatego specjalnie tanio to nie wyszło, ale liczy się radocha ;)
Mam nadzieję że będą chciały rosnąć 
Na przyszły rok lepiej się przygotuję, już buduję kompostownik z palet
Pozdrawiam
Marta

Obornik kupiłam, bo szklarnię zrobiłam w miejscu, gdzie przez kilkanaście lat rosła tylko trawa, zdjęłam tę trawę, przekopałam ziemię na 30 cm i posypałam tym obornikiem granulowanym na 3 tyg. przed posadzeniem i oczywiście podlewam, żeby się rozpuścił. Niestety, to działka obok domu w mieście i ziemia ma sporo piasku budowlanego, ale dżdżownice są

Na przyszły rok lepiej się przygotuję, już buduję kompostownik z palet

Pozdrawiam
Marta
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Baskino2016, siarczan magnezu to inaczej sól gorzka, środek przeczyszczający. Do kupienia w aptece, mała saszetka całkowicie wystarcza na potrzeby działkowca.
Dorota
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
W sklepach ogrodniczych oczywiście też jest, i o wiele tańszy (ale pewnie w większych opakowaniach). Ciekawa jestem, czy ten ogrodniczy może być czymś zanieczyszczony, czy też resztę można by zużyć do kąpieli?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA