Wciornastki na roślinach doniczkowych
To wciornastki oprysk Actellic 500 EC 0,1% (1ml środka w 1 l wody) lub Mospilan 20 SP 0,02% (2g środka w10 l wody) obydwa środki są skuteczne, oprysk należy powtórzyć po 6 dniach i przede wszystkim zrobić go bardzo dokładnie oraz wykonywać go w pomieszczeniu gdzie po oprysku nikt nie będzie przez 24h wchodził (opary chemii są szkodliwe dla człowieka) 

Sądzę raczej że to atak wciornastki wykonaj oprysk Actellic 500 EC 0,1% (1ml środka w 1 l wody) należy po sześciu dniach powtórzyć oprysk, opary są bardzo szkodliwe dla człowieka dlatego roślina do oprysku powinna być wyniesiona do pomieszczenia gdzie przynajmniej przez 12h nikt nie będzie wchodził. 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 maja 2008, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Coś mi zrzera bluszcza :(
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że niektóre liście mojego Bluszcza jaśnieją i pokrywają się kropkami, po dokładniejszych oględzinach zauważyłem, że jest na nim pełno robali. Dołączam zdjęcia.

Z tego co udało mi się znaleźć, to wygląda jak Przędziorek chmielowiec, ale nie jestem pewien. Jak mogę się tego pozbyć?

Z tego co udało mi się znaleźć, to wygląda jak Przędziorek chmielowiec, ale nie jestem pewien. Jak mogę się tego pozbyć?
-
- 1000p
- Od: 6 lip 2008, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dracena- proszę o pomoc
Witam serdecznie wszystkich użytkowników 
Jestem wielbicielką gruboszy, a od niedawna właścicielką draceny, która zaczęła chorować.
Stoi ona przy oknie balkonowym od strony południowo-zachodniej. Jest to dość słoneczne miejsce, czego do końca nie odzwierciedla zdjęcie. Ostatnio na łodydze oraz liściach pojawiły się jakieś białe robaczki (?), niektóre liście żółkną i opadają.

Jestem wielbicielką gruboszy, a od niedawna właścicielką draceny, która zaczęła chorować.
Stoi ona przy oknie balkonowym od strony południowo-zachodniej. Jest to dość słoneczne miejsce, czego do końca nie odzwierciedla zdjęcie. Ostatnio na łodydze oraz liściach pojawiły się jakieś białe robaczki (?), niektóre liście żółkną i opadają.

-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moim zdaniem to dojrzewające larwy wciornastki, dracenę pod porządny prysznic, następnie pozostałości zetrzeć wilgotną szmatką i wykonaj oprysk Talstar 100 EC (0,5ml na 1 l wody) lub Actellic 500 EC (1ml na 1 l wody), oprysk powtórz po trzech dniach. Trzy dni po oprysku powycieraj wszystkie listki z obu stron i pnie wilgotną szmatką