Teoretycznie ma to być "Butternut" więc zobaczymy.whitedame pisze: A ta piżmowa to jaka, bo Dynia piżmowa (Cucurbita moschata Duch.) to gatunek rośliny o wielu odmianach.
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Nie wiem dokładnie jaka to była odmiana bo zgubiłem gdzieś opakowanie, ale na pewno makaronowa o jasnożółtym kolorze i słodkim miąższu. Do momentu rozrośnięcia odchwaszczałem, ale gdy przestałem nad nią panować to pozostawiłem ją samą sobie i dlatego chyba było tak dużo owoców o niezbyt dużych rozmiarach co akurat okazało się dla mnie idealne bo zużywałem całą dynię na raz.
Co dolega mojej dyni?

agnesa700, piszę bezpośrednio po Twoim poście, ale nie wiem, co może dolegać Twoim sadzonkom dyni. Ja sadzę dynie od 3 lat z rozsady w kubkach ale nigdy nie zdarzyły mi się takie plamy na sadzonkach. Zawsze były zdrowe i dorodne. Podkiełkowuję w cieple na płatkach kosmetycznych a potem do kubków z ziemią do wysiewu Sterluksu. Dziś wysadziłam do gruntu 30 sadzonek.
Od kilku dni stoją na działce w mini szklarni. Mam tam 10 sadzonek dyni i tylko ta jedna ma takie objawy.
A może by tak po prostu odciąć ten jeden liść? No, nie wiem, nie chciałabym Ci doradzać żadnych oprysków na tym etapie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wrzuć zdjęcie spodu liścia, chociaż ja bym obstawiał poparzenie słoneczne.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
czy dynię piżmową po posadzeniu należy jakoś przyciąć??? czy powinna rosnąć bez cięcia????
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie ma potrzeby żadnego cięcia, chyba że włazi gdzie nie powinna. 

Pozdrawiam Wojtek
Nawet jak włazi gdzie nie powinna, to lepiej delikatnie skierować jej pędy tam, gdzie nie będzie przeszkadzać a nie ciąć, o ile zależy nam na owocach
Parę lat temu dałam sąsiadce sadzonki dyni. Cięła je bo ciągle właziły na ścieżkę i nie doczekała się żadnego owocu. Moje, nie przycinane, owocowały obficie, i musiałam się podzielić też owocami 

- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jak pójdzie do sąsiada którego nie lubimy i tam chce owocować , to co wtedy.
CIĄĆ !!!
CIĄĆ !!!
Pozdrawiam Wojtek
Dzięki Mo-Wo misz-masz będę miała, ale dopiero w przyszłym roku-to ujdzie.
Zatruć tę dynię, co do sąsiada pójdzie.
Kiedy wysadzacie dyńki?
Moje są już takie wielkie..... nie wiem, czy większe donice im dać?
Może jeszcze wytrzymają ten tydzień.
Przesadzanie to im może bardziej zaszkodzić chyba?
Walę florovit do każdego podlewania, bo już chyba wszystko wyżarły.

Kiedy wysadzacie dyńki?
Moje są już takie wielkie..... nie wiem, czy większe donice im dać?
Może jeszcze wytrzymają ten tydzień.

Przesadzanie to im może bardziej zaszkodzić chyba?
Walę florovit do każdego podlewania, bo już chyba wszystko wyżarły.
Większość tegorocznych dyń trzymam od momentu wykiełkowania w tunelu a tylko kilka sztuk w domu i różnicy nie widać. Powiedziałbym nawet, że te w tunelu są większe i silniejsze. Na kilka godzin w nocy w tunelu włączam elektryczną dmuchawkę i temperatura spada do maks 6-8 stopni. Oczywiście raz dziennie obfite podlewanie co skutkuje tym, że np. cukinie powyłaziły z doniczek (niektóre nawet z 4 litrowych). Jeśli wierzyć prognozom to w weekend można śmiało sadzić do gruntu.
-- 11 maja 2016, o 23:16 --
Ela pokaż zdjęcia swoich okazów. Ja zaryzykuję i posadzę najpóźniej w poniedziałek. Moje nie są zasilane niczym innym poza wodą a i tak dają sobie wg mnie świetnie radę.
P.S.
W tym roku obligatoryjnie nastawiam wino dyniowe
-- 11 maja 2016, o 23:16 --
Ela pokaż zdjęcia swoich okazów. Ja zaryzykuję i posadzę najpóźniej w poniedziałek. Moje nie są zasilane niczym innym poza wodą a i tak dają sobie wg mnie świetnie radę.
P.S.

W najbliższy weekand u mnie zacznie się zimnisko i dopiero od wtorku będzie się ocieplało.
To chyba większe donice im dam, bo te naprawdę tycie są i 3 razy na dzień je muszę podlewać (stoją w tunelu)
To chyba większe donice im dam, bo te naprawdę tycie są i 3 razy na dzień je muszę podlewać (stoją w tunelu)
To jest zdjęcie od spodniej strony.
Może powinnam ją czymś zasilić?

Może powinnam ją czymś zasilić?

Ok, jutro zrobię jakieś fotki.Bartolo pisze:
P.S.

Mam chyba z 7 odmian-same fikuśne, długasy, żebrowane, ale rozmiarowo większość małogabarytowych.

Niektóre jeszcze wyłażą z ziemi, bo dosiewałam po słabych wschodach.
W tym roku zamiast tykw będą dyńki.