Moje małe zielone co nieco -cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje małe zielone co nieco -cz. II

Post »

Powojników to Ci zazdroszczę bo u mnie ich jeszcze nie ma ,pewnie dopiero w przyszłym sezonie jak ogród nabierze ostatecznego kształtu .Wiosennie się zrobiło u Ciebie ,aż miło zaglądać . ;:167
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przypomniałaś mi o zakupie surfinii.
W zeszłym roku kupiłam pierwszy raz i byłam zachwycona długością i mnogością kwitnienia ;:215
Tulipany śliczne, ten maziany parrot bardzo ciekawy ;:108
Ciekawe cóż to za siewkowe przedszkole Ci się wysiało ;:oj A nie sypnęłaś jakiś nasion np. na jesień i zapomniałaś?
Olka miłego tygodnia, byle do weekendu :lol:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Witajcie początkiem tygodnia.Obrazek

Beatko, tak , clematisy w komplecie ale ja ciągle czasu nie mam aby je posadzić. :cry:
Robię to na raty. ;:108
Te cztery co wsadziłam jakiś czas temu przy altanie, rosną . Reszta jeszcze siedzi w doniczkach.
Dziś po pracy byłam w markecie i przyjechałam to była 17ta. Zeszło mi na tym łażeniu okropnie.
Kupiłam za to patyki bambusowe , które będą służyły jako podpory roślinkom.
Zdążyłam wsadzić tylko dwa powojniki i poleciałam szykować kolację. A w ogóle to bardzo mnie dziś boli głowa , i tak bym za dużo nie zrobiła.
Może jutro uda mi się przed pracą wsadzić pozostałe... ;:173

Iwonko ja często surfinie kupuję , tylko zawsze mnie pod koniec lata wkurzają.
Robią się takie wyciągnięte , bez pokroju.Są wtedy długie i kwitną na koniuszkach pędów.
Nigdy nie miałam jeszcze tych drobniejszych.
Chcę się przekonać jak one radzą sobie w słońcu i jak długo w sezonie ładnie wyglądają...
A kolory ich są przecudne!!! :tan

Elu ale w planach powojniki masz , więc to już dobrze.
One są piękne , żeby tylko jeszcze bezproblemowo rosły... ;:224

Zuzka mówisz, że jesteś zadowolona z tych mini kwiatuszków. To dobrze, ja też się z nimi spróbuję zakumplować. ;:108
Właśnie że nic nie siałam w tym miejscu. Rosła tam szałwia omączona , omszona i perowskia.
Może to dzieci którejś z nich? ;:306
Nic tam na razie nie grzebię, czekam aż troszkę podrosną.Może wtedy się coś wyjaśni... ;:204

A pro po siewek... na parapecie robi się tłoczno i trzeba by pomału wszystko wysadzać na rabaty.
Tylko chciałabym wcześniej wyplewić wszystkie zakątki a z czasem to u mnie słabo...
Chyba muszę kogoś nająć do tego zajęcia...
Miłego wieczoru wam życzę. Idę uczynić wieczorny spacer po waszych ogrodach... :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj _oleander_,powojnikowe skarby będą otulać Twoją altankę ,będzie miły cień i urokliwe kwiaty ,ale będziemy sie zachwycać ,niech super rosną ,i różniaste sieweczki czekają na posadzenie ,ogrody będą kipiały od kwiatów,pozdrawiam ;:168
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Olu bardzo fajna tradycja, dzieci zamiast wałęsać się bez celu w czasie matur mają ciekawe zajęcie, a mamy mogą pękać z dumy :wink:
Tulipany ciągle piękne, fajnie, że mają przeróżne okresy kwitnienia, możemy dłużej się nimi cieszyć. Moje niektóre już dawno przekwitły, a inne dopiero pąki mają :heja Z tymi maluchami poczekaj trochę, ja tak robię. Jednej rabaty nie mogę wyplewić, bo mnóstwo tam takich niezidentyfikowanych maluchów, a szkoda by było, gdyby to jednak nie same chwasty były...
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu, u mnie z niezapominajkami ta sama sytuacja, a od zeszłłego roku jeszcze z rumiankami ozdobnymi... :roll: :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Olu i u mnie coś się wysiało,a ja nie wiem co to? Od dwóch tygodni wypatruję siewek werbeny patagońskiej i chyba wczoraj ją dojrzałam ;:oj Powojników sporo nakupiłaś,będzie się działo,ja nie mam do nich ręki,tylko bylinowe i ostatecznie atragene kupię ;:333
Gotowa donica z Million Bells to fajna sprawa,znasz może co to te białe,drobne kwiatki w zestawie?

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam wtorkowo i wieczorowo... :wit
Pogoda dziś dopisała a ja nic nie podziałałam w ogrodzie , bo ......byłam w pracy. ;:222
Rano po wysłaniu młodzieży do szkoły udało mi się tylko wyskoczyć na chwilkę do ogrodu i zrobić zdjęcia w porannych promieniach słoneczka... ;:3 ;:3 ;:3
Więc zapraszam do oglądania... ;:108

Obrazek

Martuniu takie różniaste sieweczki to jeszcze zajmują cały parapet. ;:306
Już by mogła iść część do ziemi, ale chciałabym pierw wyplewić rabaty a coś mi to nie wychodzi.
Nie mam czasu... ;:185
Dojdzie do tego że cały sezon spędzą na oknie... :;230

Obrazek

Małgosiu czekam na te siewki aż podrosną , pielić nie pielę bo i tak nie mam czasu...
Dziś odkryłam że perowska która rośnie na tej samej rabacie daje oznaki życia. :tan
Już myślałam że będę musiała ją spisać na straty...

Obrazek

Małgosiu Witch u mnie dodatkowo tak się rozsiewa kosmos i nagietki...
No tak mają i koniec...Ale to miłe, niech rosną sobie... ;:173

Obrazek

Aniu ja właśnie same bylinowe i włoskie kupiłam. Te wielkokwiatowe dostałam w gratisie i mają przykazane aby się nie wygłupiały i zdrowo rosły... ;:7
Surfinie miniaturki to nie gotowa kompozycja. Kupiłam po dwie sadzonki do jednej doniczki i dostały towarzystwo małych drobnych kwiatuszków które się zwią Euforbia...

Obrazek

Kochani pomóżcie , coś wpiernicza, delikatnie mówiąc ,moje listki różane...
Spryskałam substralem na mszyce i szkodniki , jak myślicie czy wystarczy?

Obrazek

Powojnik Arabella wsadzony wczoraj... ;:173
Dostał się w towarzystwo bluszcza. Może troszkę go przyozdobi swoimi kwiatami...

Obrazek

I jeszcze parę portrecików ogrodowych...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakiś czas temu zdobyłam listki fiołków afrykańskich . Wsadziłam je na razie wszystkie do jednego pojemniczka z zamiarem przesadzenia jak zaczną rosnąć...
I ta dam.... :tan niespodzianka! Wypuściły małe listeczki!!!
Listków jest pięć i każdy inny kolorek...Będzie pięć fiołeczków... ;:138

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Olu, chyba pogoda nie dopisze w ten weekend ;:222
Stale rozważam wyjazd do Chorzowa, bo nie wiem czy mimo tego, Święto Kwiatów zalśni pełną parą.
Oby deszcz i zimno poszły w te dni w odstawkę.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Olu Elegant Lady z orlikiem cudnie pokazałaś. ;:138 Powojnik przy bluszczu z pewnością będzie świetnie wyglądał. ;:215 Też tak posadziłam. :) Wilczomlecz Diamond Frost z surfiniami to śliczna kompozycja. ;:oj Miałam go w ubiegłym roku, kwitł do listopada.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Obejrzałam wszystko z przyjemnością ;:108 Portreciki tulipanów urokliwe. Cieszę się z perowskiej razem z tobą ;:138
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie :wit
Ale się narobiłam , po same pachy... ;:306
Wytoczyłam walkę sąsiadowym chwaściskom ,włażącym do mnie przez ogrodzenie, skopałam jedną długą rabatę , obok tulipanów które zaraz przekwitną i będzie pusto , posadziłam część wysianych z nasion dalii...Na tą rabatkę poszły też trzy trawy Dmuszek... ;:173
Znalazłam miejscówkę na dwa powojniki -Piilu i Jan Paweł II już zamieszkały swoje dołki.
W dalszym ciągu na swoje mieszkanka czekają Kardynał Wyszyński , Alba i jeszcze jeden Błękitny Anioł...
Może jutro mi się uda nimi zająć . Miałam iść na popołudniu do pracy , ale koleżanka potrzebowała się zamienić , tak więc mam na rano. Dla mnie lepiej , bo coś może podziałam ogrodowo po pracy.
Tym bardziej że jutro ostatni słoneczny dzień a od piątku deszcz i ochłodzenie... :?
Dziś bez zdjęć, bo nie miałam siły już latać z aparatem.
A takie piękne orliki się już rozwinęły... Jutro je obfocę, obiecuję. ;:108

Beatko właśnie też już się zdenerwowałam , bo nastawiłam się na ten Chorzów to oczywiście pogoda do d...Ja i tak jestem w lepszej sytuacji niż ty , bo mam bliżej i w razie czego mogę podjechać...Może się okazać że nie będzie tak źle.
Tylko nie wiem czy będzie aż tylu wystawców jak z góry wiadomo że pogoda nie dopisze...

Soniu właśnie nastaje orlikowy czas...Zaczynają swój pokaz.
Piękne mają kolory , każdy z nich jest niepowtarzalny... ;:167
Dziś następne dwa powojniki zamieszkały na moich rabatach...bo ile je mogę trzymać w doniczkach.Niech rosną i zachwycają mą duszę... ;:333

Małgosiu dziękuję ci że zaglądasz. ;:196 Trzymaj kciuki aby Perowskiej czasem się nie odwidziało. Dzisiaj jak plewiłam tą rabatę przy niej , ;:224 to jej dałam do zrozumienia co myślę o takim ociąganiu się...

Wszystkim wam życzę spokojnego wieczoru , abyście odpoczęli i nabrali sił na jutrzejsze zmagania się z naszymi ogrodami. Dużo słonka na jutro a deszczu w nocy... :wit
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

A u mnie zakwitł pierwszy kwiat clematisowy na balkonie :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

No właśnie, Olu - nie o mnie chodzi - ja się tam deszczu nie boję, ale fajnie by było jakby wystawa była podobna jak na zdjęciach galerii z poprzednich lat, bo tego oczekuję. Zobaczymy co pogoda na to :roll:
Też jakoś tak się stało, że powojnik jeden zasiadł u mnie na tle bluszczu zimozielonego - samo się jakoś tak prosiło. ;:215
Tego białego wilczomlecza też uwielbiam, pasuje chyba do wszystkiego i jest mało kłopotliwy.
Jednakże, nigdy na to nie wpadłam by łączyć go z surfinią, ale widzę, że fajnie się to komponuje.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko moje wczesno kwitnące powojniki jeszcze w pąkach. :cry: I chyba sobie na nie poczekam jeszcze...Tym bardziej że ochłodzenie i deszcze nadciągają.

Beatko ja buszuję u ciebie a ty w tym samym czasie u mnie... ;:306 No i nie spotkałyśmy się, bo obie gospodynie zamiast u siebie gości witać, to zaglądają do innych...
Tak jakoś pasował mi ten wilczomlecz do tych surfinii , troszkę je rozweseli i nadacałości lekkości. ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”