Prośba o identyfikację patogena żywotnika

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
zdunmal10
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 kwie 2016, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Prośba o identyfikację patogena żywotnika

Post »

Witam, szanowne grono forumowiczów , jest to mój pierwszy post więc i mam nadzieję że zamieszczam go w odpowiednim dziale , otóż od lat 4 posiadam w ogrodzie 200 szt. tui szmaragd w tym jednak roku na gałązkach tui coś się dzieje . Robią się brązowe , część z nich ma końcówki szare - srebrne które łatwo dają się wyrywać . Do tej pory prócz nawożenia nic z nimi nie robiłem i rosły pięknie , ostatni zakupiłem środek na brązowienie tui o nazwie saprol zawierający substancje czynna tritikonazol , było to ok tygodnia temu zmian nie widać . Poniżej zamieszczam zdjęcia i proszę o pomoc

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: prośba o identyfikację

Post »

No i bardzo dobrze. Zmian nie będzie widać na drugi dzień. Odpowiednie kroki poczyniono.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
zdunmal10
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 kwie 2016, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: prośba o identyfikację

Post »

Witam, dziękuję za odpowiedź , domyślam się że zmiany nie nastąpią odrazu chciałbym jednak pewnym być że zrobiłem co mogłem . Od tamtego czasu minął miesiąc a część moich tuji zrobiła się czarna , zdjęcia zamieszczam . Co to może być pozostała część ma objawy jak wcześniej ale niestety już na większej powierzchni . Za tydzień w mojej okolicy organizowane są targi pojadę tam z zapytaniem do hodowców tuji , może coś rownież doradzą , jeśli ktoś możę coś poradzić to proszę każde info jest dla mnie cenne .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”