Dziękuję za odwiedziny
Poranek oszroniony, bardzo dziwny to widok, kiedy człowiek nastawia się już na słoneczne dni.
Wiosna coraz bardziej widoczna chociaż nie zachwyca. Mam wrażenie, że mój ogród pomija.
Ostatnie dni minęły u mnie pod znakiem intensywnej pracy w ogrodzie. Piękna pogoda dopisywała pracom ogrodowym .W taką pogodę jak teraz trudno w domu usiedzieć. Ruch na świeżym powietrzu wskazany

Prac przy krzewach i bylinach żadnych nie wykonuję , ale porządkowych jest mnóstwo, powoli widać już światełko w tunelu.
W kilku zdaniach odniosę się jeszcze do poprzedniego postu.
Mój ogród był robiony spontanicznie, bez żadnego projektu.

Teraz rozumiem, że własne planowania są potrzebne. Unika się wtedy wiele błędów. Co nie znaczy, że nic nie można zmienić. Bo nic nie jest doskonałe. W poprzednich latach po prostu sadziłam roślinki gdzieś, gdzie akurat mi pasowało. Wtedy moja wiedza na temat ogrodnictwa była na słabym poziomie .Odkąd sięgam pamięcią, w moich marzeniach zawsze był ogród przede wszystkim pełen róż ,kolorowy, pełen kwiatów, zadbany,. Za kilka lat chciałabym powiedzieć, że mój ogród stał się taki, jak sobie wyobrażałam .
Dlatego postanowiłam zmienić mój ogród. Nie zmienię tak od razu wszystkiego, ale powoli będę naprawiać błędy. Wychodzę z założenia, że ogród tworzy się całe życie, więc sobie dziubam po troszku, to tu, to tam .Słucham, podpatruję, czytam żeby uniknąć choć w najmniejszym procencie porażek..

Początkiem zmian będzie nowa rabatka różana ,która miała powstać wcześniej ale ?.. był to czas przemyśleń i wyciągnięcie wniosków oraz naukę. Dzięki temu jestem mądrzejsza i wiem jakie róże chciałabym do siebie zaprosić. Sądzę że, poprzednim czasie jedynym kryterium wyboru róż byłby ich kolor.
Madziu- Pashmina2006 dziękuję za info o różyczkach bo każda jest cenna. Herzogin Christiany jeszcze nie zakupiłam jest na razie na liście. Chippendale i j Jubilee to były pierwsze róże która podbiły moje serce i tak mi pozostało. Madziu jakie rozmiary osiągnęły u Ciebie wymienione róże.? Informacje na temat róż sprawdzam na HelpMeFind .
Marysiu róże będę kupować i sadzić etapami .Rabatka będzie podzielona na części i tak też będę sadzić. Ja już popełniłam błędy sadzeniem na chybił trafił mam teraz tego efekty np. słoneczni czek z dzielżanem rośnie z brzegu rabatki a za nim floksy.. moje pierwsze zakupione rośliny . To wina mojej słabej znajomości roślin i kupowania większych ilości .
Daysy nie wszystkie róże z listy będą na nowej rabacie. Będę dobierała kolorystycznie tak około 30 róż ,reszta zostanie posadzona na innych rabatkach. Wiem ,dyskusyjne są informacje podawane przez szkółkarzy dlatego chciałabym zapoznać się Waszymi opiniami . Alexia podpowiedziała mi ,żeby zrezygnować z nasadzeń jesiennych, bo róże posadzone wiosną lepiej rosną. Jakie róże nie z mojej listy mogłabyś polecić?
Iwonko będą byliny i żeby nie było monotonie to będą również jednoroczne. Byliny będę dobierała stosownie do wysokości róż ?jakie byliny ? Na pewno floksy , lawenda, przetaczniki. Nad resztą muszę pomyśleć. Coś podpowiesz? Dlaczego Chippendale nie przemawia do Ciebie?
Kilka fotek z ogrodu
Czy niska temperatura może być przyczyną więdnięcia liści ?
Papierówka
Czy ktoś rozpozna po kwiatach jak nazywa się krzew. Jest niski i pod koniec lata owocuje małymi jabłuszkami.
Azalia
Lilie
Gościnnie
Maksiu - popołudniowa drzemka
Gucio