Moje, moje - Mania
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Najwyższa roślinka to rodzaj Opuntia. Niższe rośliny z czerwonymi cierniami to rodzaj Ferocactus. Roślinka z białymi cierniami to coś kolumnowego. Roślinki mają trochę mało światła, bo generalnie ferokaktusy powinny rosnąć kuliście.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Teraz to wszystkie kaktusy odpoczywają. Nie powinny być podlewane i dzięki temu nie rosną. Zatem ilość światła, jaką otrzymują nie ma najmniejszego znaczenia. Chodzi mi o wiosnę i lato - gdy znów zaczną rosnąć. Wtedy będą potrzebować więcej światła. Tymbardziej, że to już nie są sieweczki i ich zapotrzebowanie na słoneczko będzie decydowanie większe. Rodzaj Ferocactus ma chyba największe zapotrzebowanie na światła z całej rodziny kaktusowatych.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
A w jakim kontekście, bo przyznam się, nie rozumiem trochę Twojej wypowiedzi? Czy wśród siewek ze zdjęć widzisz również te rodzaje? Bo jeśli tak, to ja przecieram oczy ze zdumieniadarekcn4 pisze:Zgadza się, o Echinocactus też bym wspomniał i o Melocactus...

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Aaaa, i zapomniałam...
Mam (jak widać na poniższym obrazku) średnio urokliwą e.trigona, którą zresztą niespecjalnie lubię.
Około sierpnia dosadziłam do donicy wersję rzekomo "red". Rzekomo, bo z tygodnia na tydzień upodabnia się do tej klasycznej (kolokwialnie pisząc - zielenieje).
Z uwagi na przeciętny pokrój rośliny - robię trochę rozsad (skutecznych), ale nie wiem, jak dalej z nią postępować, bo nie podoba mi się jej szalony wzrost "do nieba" a minimalny "wszerz". No i miejsca niedługo zabraknie, bo już prawie sięga góry okna. Można tę gł. część tak po prostu, ordynarnie przyciąć?
Dodatkowo - jako pytanie typowego laika - dlaczego roślinka jędrna - ma suche "listki"?
A już zupełnie abstrahując - co to za roślinka u jej podnóża? Kiedyś ktoś mi ją wsadził do donicy a rozrosła się jak szalona. Nie mam kompletnie pojęcia, to co może być, ale ładnie wygląda jako roślina doniczkowo-okrywowa.

Mam (jak widać na poniższym obrazku) średnio urokliwą e.trigona, którą zresztą niespecjalnie lubię.
Około sierpnia dosadziłam do donicy wersję rzekomo "red". Rzekomo, bo z tygodnia na tydzień upodabnia się do tej klasycznej (kolokwialnie pisząc - zielenieje).
Z uwagi na przeciętny pokrój rośliny - robię trochę rozsad (skutecznych), ale nie wiem, jak dalej z nią postępować, bo nie podoba mi się jej szalony wzrost "do nieba" a minimalny "wszerz". No i miejsca niedługo zabraknie, bo już prawie sięga góry okna. Można tę gł. część tak po prostu, ordynarnie przyciąć?
Dodatkowo - jako pytanie typowego laika - dlaczego roślinka jędrna - ma suche "listki"?
A już zupełnie abstrahując - co to za roślinka u jej podnóża? Kiedyś ktoś mi ją wsadził do donicy a rozrosła się jak szalona. Nie mam kompletnie pojęcia, to co może być, ale ładnie wygląda jako roślina doniczkowo-okrywowa.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Mammillaria ma pąki i będzie kwitnąć. Opuncja pomarszczyła się z braku wody. Musisz uważać, by nie utrącić podsuszonych członów. Łato się odłamują w takim stanie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek