Truskawki - praktyczne porady dla początkujących

Drzewa owocowe
zielistek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki- praktyczne porady dla początkujących

Post »

Ok, dobra. Kupię nawóz do truskawek i zrobię jak radzisz. Dzięki.
vodo
100p
100p
Od: 2 gru 2016, o 14:37

chwasty w truskawkach

Post »

Poszukuje pomocy w pozbyciu się powoju w truskawkach,może ma ktoś jakąś metodę.Truskawki sadzone tradycyjnie rozstaw 30x80.Próbowałem rondapu w międzyrzędziach ale niezbyt dobrze wpływa na krzaki(oprysk ręczny z osłoną herbicydową) glebogryzarka tylko go dubluje a nie niszczy a więc co ? Proszę o wypowiedzi.
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Re: chwasty w truskawkach

Post »

Uprawiam truskawki na własne potrzeby na czarnej folii budowlanej w rozstawie 40x20 cm. Folia wytrzymuje kilkanaście lat. Nie mam na niej ani jednego chwastu.
vodo
100p
100p

Post »

Folia ma swoje +i- ale ja mam posadzone bez niej.Z innymi chwatami jakoś sobie radzę ,zostaje ten przeklęty powój i trochę rumianu.Pozostaje tylko chemia(albo NAPALM) tylko co,może coś na dwuliścienne hamuje wzrost tego zielska tyle że truskawki to też dwuliścienne i margines błędu w dawkach lub doborze herbicydu duży.Znajomość wiedzy ludzi którzy sprzedają opryski raczej książkowa więc Polak kombinuje a może to albo to, właśnie takiej wiedzy tu szukam.Mam 15-20a truskawek co 2-3 lata odnawiam plantacje(swoje flance) więc położenie folii czy włókniny to spory koszt +nawodnienie które by się przydało.Może ktoś ma pomysł z swoich doświadczeń.
konrados89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 lip 2016, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proponuję potraktować je octem spiritusowym bez mieszania z wodą najlepiej kupić 5 litrów w baniaku i wlać do opryskiwacza
vodo
100p
100p

Post »

Ale czy to nie zaszkodzi truskawkom czy raczej nie pryskać po nich?
marcusson
50p
50p
Od: 21 maja 2015, o 15:41

Post »

Pytasz się czy ocet nie zaszkodzi truskawkom a kilka postów wcześniej piszesz że używałeś roundapu który jest samą trucizną.
konrados89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

vodo pisze:Ale czy to nie zaszkodzi truskawkom czy raczej nie pryskać po nich?
No ręce opadają mi po prostu brakuje ci klepki? Ocet to jest naturalny herbicyd
vodo
100p
100p

Post »

Tak tylko że nie używam bo to źle wpływało na truskawki a skąd mam wiedzieć jak ocet na korzenie roślin zareaguje?
konrados89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Stosując randoup wchłoniesz sobie glifosat do organizmu czyli chemie ja bym takich truskawek nie zjadł.Zastosuj ocet
vodo
100p
100p

Post »

O ile mi wiadomo glifosatu(lub bardzo podobnych) stosują rolnicy do równomiernego dojrzewania roślin przed zbiorami ,chyba rzepaku o ile mnie pamięć nie zawodzi.We wszystkim jest chemia nawet w mące.A truskawka jest jak perz,nawet potraktowana randapem potrafi powstać z martwych,wiem bo opryskuje jak chcę zlikwidować stare grządki.Gorzej jest jak nie chcesz ich uszkodzić,badyl raczej nienaruszony gorzej z owocowaniem.
konrados89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

To po co sadzic truskawki mam na mysli dla siebie skoro stosujesz ten randoup i potem zrec to chemie?? JAK się sadzi cokolwiek w szklarni do bez zadnej chemii nawóz naturalny do warzyw albo wcale nie dawać i też urosną
vodo
100p
100p

Post »

Tyle że nie mam szklarni a sadzę pod gołym niebem więc nasionek traw i chwastów pełno w powietrzu i cóż motyka nie rozwiązuje problemu.Sam mam chemio-wstręd ale mechanicznie nie rozwiąże się wszystkiego.Przy 50 krzakach tak ale nie przy 5000 chyba że masz ludzi od tego bo ja nie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kalkulacja przy położeniu agrowłókniny wychodzi korzystnie. Jeśli masz 2000m2 truskawek, to włóknina wyniesie mniej niż 2tys. złotych, potem już same zalety, owoce czyste, ziemia nie wysusza się itp.
Obrazek

Obrazek
Posadzone późną jesienią ubiegłego roku.
vodo
100p
100p

Post »

Masz do tego nawodnienie?Zastanawiałem się nad tym ale jak przyjdzie upał to truskawki są jak na patelni a wały przydało by się usypać.Czym ty usypywałeś bo u mnie ciężka ziemia.U mnie tak to wygląda
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”