Winorośle i winogrona cz. 5
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 5
U mnie wszystkie które były przysypane ziemią i odkryte ok 3tyg temu jeszcze są w uśpieniu no powiedzmy że na niektórych jakiś pączek nabrzmiewa ale nawet nie jest wełnisty, a miałem tyle obaw co do przymrozków no zobaczymy co nam przyniesie zośka
oby jej nie było .

- Pozdrawiam Jurek
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
A te wełniaste pąki są twarde, czy miękkie? Bo może po prostu przemarzły od przymrozków i powoli zasychają?SylwesterK6 pisze:Były przymrozki. Pytałem się bo to dziwne jak wszystko ruszyło wcześnie a ta Arkadia stoi w miejscu. Ale może masz rację i ruszy jak zrobi się cieplej. Z drugiej strony z tych rozwiniętych jedna latorośl zmarzła chyba bo jest czarna.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Cześć. Wczesną wiosną na starym opuszczonym sadzie mojej prababci pobrałem łozy winorośli. Ładnie się przyjęły, trzymam je na parapecie i czekam gdy się zrobi ciepło, żeby je wysadzić na działce, ale kilka dni temu zauważyłem jakąś narośl na liściach. Niestety jest na każdym egzemplarzu winorośli. Czy to coś poważnego ?

- Ohajo
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje balkonowe sadzonki powoli ruszają.
Arkadia:

Nero:

Poczekam jeszcze trochę i zostawię po jednym pędzie, by nie przeciążać systemu korzeniowego.
Arkadia:

Nero:

Poczekam jeszcze trochę i zostawię po jednym pędzie, by nie przeciążać systemu korzeniowego.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiaj przyglądałem się z bliska roślince i widać ,że coś zielonego z pączka się przedostaje. Z drugiego podobnie. Mam nadzieje ,że będzie tylko lepiej.tomekb1 pisze:A te wełniaste pąki są twarde, czy miękkie? Bo może po prostu przemarzły od przymrozków i powoli zasychają?SylwesterK6 pisze:Były przymrozki. Pytałem się bo to dziwne jak wszystko ruszyło wcześnie a ta Arkadia stoi w miejscu. Ale może masz rację i ruszy jak zrobi się cieplej. Z drugiej strony z tych rozwiniętych jedna latorośl zmarzła chyba bo jest czarna.
Mam tę moc - Sylwek
- santana51
- 500p
Proponował bym po Zośce bo to z nią nigdy nic nie wiadomo 

- Pozdrawiam Jurek
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Czyli ciąć? 

- santana51
- 500p
Tak jak najbardziej,ale wybieraj do cięcia te mniejsze i bez kwiatostanów
- Pozdrawiam Jurek
-
- 100p
- Od: 8 sie 2011, o 06:54
Nie ciąć tylko wyłamać po 16-tym.kanclerz pisze:Czyli ciąć?
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Może to bardziej kłopotliwe, ale raczej jednak wyciąć. Po wyłamaniu powstaje o wiele większa i głębsza rana niż po wycięciu. Co najmniej z kilku względów taka rana nie jest korzystna.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 paź 2014, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry!
Zadam pytanie w tym temacie, bo wydaje mi się najodpowiedniejszy. Wykonałem coś w rodzaju pergoli, a może raczej prostego, kanciatego szkieletu, który będzie służył jako podpora pod winogron. Efektem końcowym ma być zacienione miejsce do odpoczynku, ale to za parę lat, jak się winogron rozrośnie. Niemniej chciałbym wiedzieć, czy jako wypełnienie tej "ramy" mogę wykorzystać siatkę leśną? mam jej trochę, i właściwie leży niewykorzystana, więc może się nada?
Zadam pytanie w tym temacie, bo wydaje mi się najodpowiedniejszy. Wykonałem coś w rodzaju pergoli, a może raczej prostego, kanciatego szkieletu, który będzie służył jako podpora pod winogron. Efektem końcowym ma być zacienione miejsce do odpoczynku, ale to za parę lat, jak się winogron rozrośnie. Niemniej chciałbym wiedzieć, czy jako wypełnienie tej "ramy" mogę wykorzystać siatkę leśną? mam jej trochę, i właściwie leży niewykorzystana, więc może się nada?
Też jestem tego zdania, pędy zdrewniałe tniemy, pasierby zdrewniałe czasem da się wyłamać. Pędy zielone łatwo można łamać na zgrubieniach przy liściach/wąsach ale zostają długie międzywęźla, które obumierają zimą.kapitan pisze:Może to bardziej kłopotliwe, ale raczej jednak wyciąć. Po wyłamaniu powstaje o wiele większa i głębsza rana niż po wycięciu. Co najmniej z kilku względów taka rana nie jest korzystna.
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
@ Dziakowiec: Moim zdaniem to zły pomysł. Jak nie planujesz wypełnienia drewnem, to kup trochę drutu fi 3 i przeciągnij co 0,5 m. Siatka jest zbyt delikatna, pod ciężarem będzie to wszystko brzydko wisiało.
Piotr