Kosiarka - niedroga - jaka
Re: Kosiarka - niedroga - jaka
Zakupiłem oleo mac gv 53 TK allroud 4 plus.
@ Gregory30 Jaka powierzchnia trawnika? Jaki typ ? (równy, bardzo równy czy może jak łąka) Jakich dilerów masz w pobliżu ? Jestem pewny, że kilka modeli się już tu pojawiło 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 mar 2013, o 04:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem sprzedawcą w sklepie z "chinolami", parę lat wstecz były sprzęty marki "markowy chinol" ale słabo się sprzedawały. Moim spostrzeżeniem jest że coraz więcej sprzętu jest bardzo podobna różni się tylko kolorem, nazwą no i oczywiście spojlerami (plastikowe dodatki). Co do mocy silników to spotkałem człowieka który wydawał się znawcą tematu i powiedział że moc silników jest bardzo mocno zawyżana (zwłaszcza elektrycznych) i niema na świecie jednego sposobu pomiaru mocy dla takich urządzeń, każdy mierzy po swojemu.
Według mnie najważniejsze jest przy wyborze sprzętu:
1. Autoryzowany serwis gwarancyjny i po gwarancyjny w bliskiej okolicy, wiąże się z tym dostępność drobnych części zamiennych które łatwo się psują lub zużywają (linki, kółka,nóż, rozrusznik). Serwis do drzwi nie polecam.
2. Trzeba obejrzeć dokładnie sprzęt i zwrócić uwagę między innymi na mocowanie noża (plastik, zanal lub coś w tym rodzaju) obudowę (plastik, blacha z grubą warwą farby) oraz wiele innych.
3. Nie kupować urządzeń dziwnych marek np.Direkt chyba że potrzebny na jeden dzień.
Po za tym musimy sobie zdać sprawę że w instrukcji obsługi piszą czasami bardzo przydatne informację i trzeba przeczytać z zrozumieniem a jak mamy z tym problem to zapytać serwisanta (chociaż i on czasami się słabo zna). Kosiarki służą do koszenia najczęściej trawnika a nie ugoru z kretowiskami, kamieniami, wystającymi prętami i tym podobnymi.
Lider, Handy, Faworyt są to marki firmy Krysiak i różnią się tylko nazwą bo częstą są prawie identyczne co do gaźnika Walbro to jak jest to piszę dużymi literami na opakowaniu (cena wyższa).
Według mnie najważniejsze jest przy wyborze sprzętu:
1. Autoryzowany serwis gwarancyjny i po gwarancyjny w bliskiej okolicy, wiąże się z tym dostępność drobnych części zamiennych które łatwo się psują lub zużywają (linki, kółka,nóż, rozrusznik). Serwis do drzwi nie polecam.
2. Trzeba obejrzeć dokładnie sprzęt i zwrócić uwagę między innymi na mocowanie noża (plastik, zanal lub coś w tym rodzaju) obudowę (plastik, blacha z grubą warwą farby) oraz wiele innych.
3. Nie kupować urządzeń dziwnych marek np.Direkt chyba że potrzebny na jeden dzień.
Po za tym musimy sobie zdać sprawę że w instrukcji obsługi piszą czasami bardzo przydatne informację i trzeba przeczytać z zrozumieniem a jak mamy z tym problem to zapytać serwisanta (chociaż i on czasami się słabo zna). Kosiarki służą do koszenia najczęściej trawnika a nie ugoru z kretowiskami, kamieniami, wystającymi prętami i tym podobnymi.
Lider, Handy, Faworyt są to marki firmy Krysiak i różnią się tylko nazwą bo częstą są prawie identyczne co do gaźnika Walbro to jak jest to piszę dużymi literami na opakowaniu (cena wyższa).
Pozdrawiam Jarek
Kosiarka elektryczna do 300 zł
Jestem po zakupie działki 400m2
Trawę planuję na powierzchni ok 300m2, teren raczej równy, płaski
Jaką kosiarkę polecilibyście?
Trawę planuję na powierzchni ok 300m2, teren raczej równy, płaski
Jaką kosiarkę polecilibyście?
Powierzchnia 4,5 ara Działka równa bez dziur.
Może Oleo Mac G 44 PK ? Najlepiej niech się serwisanci wypowiedzą 

Dziś w sklepie w moim mieście zaproponowano mi coś takiego -cena taka sama jak na allegro http://allegro.pl/grass-lekka-kosiarka- ... 42706.html
Nie jestem przekonany, czy to pół sezonu wytrzyma...
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kosiarka elektryczna do 300 zł
A są jakieś kosiarki za 300zł ?
Jest i to całkiem sporo, powtórzę że chodzi mi o elektryczną kosiarkę
Link do portalu usunięto/Adm.
Link do portalu usunięto/Adm.
Szerokość 38cm i 1400W min. Do tego silnik bezszczotkowy i kółka z mocowaniami, których dotknąłeś i są mocne. To jest mój przepis na dobrą kosiarkę elektryczną. Potem w trakcie eksploatacji musisz o nią dbać. Mój teść kupił najtańszego elektryka jaki znalazł w okolicy. Mały silniczek, wąska i naprawdę słabo wykonana a jeździł nią 7 lat. Co prawda trawnik ma ok 150m2 ale też bardzo spokojnie nią pracował.
Żadnego modelu Ci nie podam bo to ma mniejsze znaczenie niż powyższe parametry. Zapraszam do ogrodniczego w okolicy
Żadnego modelu Ci nie podam bo to ma mniejsze znaczenie niż powyższe parametry. Zapraszam do ogrodniczego w okolicy

Silnik jest ok, reszta - kupisz to się przekonasz. Żadna rewelacja ale jak masz 900 zł to nie rozpędzisz się za bardzo. Będziesz musiał obchodzić się z tym delikatnie i często to konserwować i sprawdzać. Tolerancję na swobodną pracę ma to niewielką i będzie pewnie lubiło się gdzieś odkształcić, wygiąć, wyrobić i popsuć ale często to Ty będziesz decydował jak szybko to się stanie. Ważne abyś kupił to stacjonarnie bo serwis w przypadku tej loterii może stać się kluczowy. Nie chce aby to co napisałem zabrzmiało jakoś super tragicznie ale miej świadomość, że kupujesz coś z "taniej produkcji". No ale nie każdy musi jeździć mercedesem 

Akurat Mercedes w tych czasach to słabe porównanie
A co Amapoland sądzisz o Oleo Macu w tym przedziale cenowym ?

Jeśli pytasz o OM G44 PK to sam mam takiego od ubiegłego roku i ogólnie jestem zadowolony.
W tym sezonie po zalaniu paliwem odpalił za 1. razem. Silnik Emak na moje potrzeby wystarczający.
Zastrzeżenia mam faktycznie co do samych kół. Niby wszystko działa dobrze, ale w moim przypadku trochę te koła zaczęły skrzypieć.
Pewnie z mojej winy,. bo zdarzyło mi się przejechać po luźnym piasku i kretowisku, ale mimo wszystko to chyba nie powinno mieć miejsca.
Oczywiście przed zima kosiarka gruntownie wyczyszczona i garażowana w dobrych warunkach. Myślałem, że po czyszczeniu to skrzypienie ustąpi, ale niestety nie.
W każdym razie z samej kosiarki jestem zadowolony - bardzo łatwy rozruch, przyzwoita waga i no przede wszystkim robi to co ma robić a nie stoi i ładnie wygląda ;)
W tym sezonie po zalaniu paliwem odpalił za 1. razem. Silnik Emak na moje potrzeby wystarczający.
Zastrzeżenia mam faktycznie co do samych kół. Niby wszystko działa dobrze, ale w moim przypadku trochę te koła zaczęły skrzypieć.
Pewnie z mojej winy,. bo zdarzyło mi się przejechać po luźnym piasku i kretowisku, ale mimo wszystko to chyba nie powinno mieć miejsca.
Oczywiście przed zima kosiarka gruntownie wyczyszczona i garażowana w dobrych warunkach. Myślałem, że po czyszczeniu to skrzypienie ustąpi, ale niestety nie.
W każdym razie z samej kosiarki jestem zadowolony - bardzo łatwy rozruch, przyzwoita waga i no przede wszystkim robi to co ma robić a nie stoi i ładnie wygląda ;)
Dziękuję za porady.
Zdecydowałem się na zakup modelu NAC LE12-32-PB-S
Jak co to dwa sezony na gwarancji przejeździ
Zdecydowałem się na zakup modelu NAC LE12-32-PB-S
Jak co to dwa sezony na gwarancji przejeździ