Włosy- piękne i zdrowe
- 
				EDITA
- 500p 
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Włosy- piękne i zdrowe
Przy najbliższej okazji spróbuję olejku kokosowego,planuję zużyć kilka sztuk ,które mam i pewnie rozłupie je i zmiksuje.
Odkryłam nie dawno takie produkty do włosów;
Barwa Ziołowa ? szampon łopianowy,
KLORANE ?linia na bazie wosku z magnolii,
GREEN PHARMACY ? ziołowe preparaty do włosów.

Odkryłam nie dawno takie produkty do włosów;
Barwa Ziołowa ? szampon łopianowy,
KLORANE ?linia na bazie wosku z magnolii,
GREEN PHARMACY ? ziołowe preparaty do włosów.
Ale że co?? w sensie orzechy kokosowe??EDITA pisze:Przy najbliższej okazji spróbuję olejku kokosowego,planuję zużyć kilka sztuk ,które mam i pewnie rozłupie je i zmiksuje
 Olej kokosowy należy kupić
  Olej kokosowy należy kupić   wygląda trochę jak smalec, ale gdy się go ogrzeje przybiera formę płynną
  wygląda trochę jak smalec, ale gdy się go ogrzeje przybiera formę płynną   
 niestety nie zgodzę się, że włosy nie są po nim przesuszone - wszystko zależy od rodzaju włosów, u mnie właśnie są suche i bardzo spuszone. Nieszczególnie też u mnie działa olej arganowy, tak zachwalany przez włosomaniaczki...

Zdecydowanie najlepiej na moje włosy działa olej lniany

trzeba eksperymentować, bo to, co u innych działa świetnie - u nas może powodować efekt zupełnie odwrotny

- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Z suplementów diety dobrze na kondycję włosów wpływają tabletki drożdżowe ze skrzypem i pokrzywą oraz cynk i selen. Na wypadanie włosów polecam preparat Loxon - w moim przypadku okazał się bardzo skuteczny. W zasadzie jedyny, jaki naprawdę pomógł. Stosuję go razem z Pokrzepolem, ziołowym preparatem, który poprawia krążenie w cebulkach włosowych i zwiększa wchłanialność Loxonu. Oba preparaty wcieramy w skórę głowy.

Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.

- 
				EDITA
- 500p 
Chciałam poeksperymentować z kokosami i pomyślałam ,że mogłabym je wykorzystać do włosów. I tak przyszło mi na myśl,że skoro mam je w całości, to zmiksować na papkę i wiadomo nie był by to olej kokosowy, ale też mogłoby się nadać.

- 
				EDITA
- 500p 
Domowe odżywki do włosów ? Intensywnie nawilżająca odżywka przeciw puszeniu się włosów
Składniki:
2 łyżki siemienia lnianego,
1 szklanka wody,
Sposób przygotowania:
Do wody wsypać siemię lniane i zagotować. Nałożyć na włosy, nie spłukiwać.
Siemię lniane intensywnie nawilża włosy i przeciwdziała puszeniu się włosów.
Siemię lniane zalewam ciepłą wodą i piję oraz dodaję do różnych potraw.
Odżywka na wysuszone i matowe włosy
Składniki:
2 łyżki naturalnego jogurtu,
2 łyżki miodu,
1 żółtko,
Sposób przygotowania:
Wymieszać składniki i nałożyć na wilgotne i umyte włosy. Pozostawić na 20 minut i dokładnie spłukać.
Jogurt ma silne właściwości nawilżające, antybakteryjne i antygrzybiczne. Miód, dzięki witaminom i minerałom, pomaga utrzymać odpowiednią ilość nawilżenia włosów.Żółtko zawiera witaminy i substancje odżywcze, które doskonale wzmacniają słabe i wypadające włosy.
Odżywka do włosów wypadających i zniszczonych
Składniki:
garść świeżych drożdży
1-2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki soku z pokrzywy
4-5 łyżek ciepłej przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
Zmieszać wszystkie składniki i nanieść na wilgotne włosy. Pozostawić na 30 minut i dokładnie spłukać.
Drożdże są źródłem aminokwasów, dzięki czemu świetnie działają na porost włosów. Cytryna nadaje włosom blask i poprawia ich kondycję.Pokrzywa wzmacnia włosy, przeciwdziała ich wypadaniu, a także przyspiesza porost włosów.
Napar z pokrzyw stosuję też jako płukankę do włosów oraz jako herbatę.
Odżywka przyspieszająca porost włosów, wzmacniająca i regenerująca włosy
Składniki:
1/4 opakowania drożdży
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub olejku rycynowego
1 żółtko jajka
1 szklanka wody lub mleka
Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić na godzinę na włosach. Całość przykryć foliowym czepkiem i owinąć ręcznikiem. Po godzinie dokładnie spłukać włosy.
Drożdże są źródłem aminokwasów i działają na porost i objętość włosów. Cytryna dodaje włosom blasku, natomiast oliwa z oliwek działa jak balsam na przesuszoną skórę głowy. Oliwa z oliwek dodatkowo doskonale odżywi suche i zniszczone włosy. Taka odżywka wspaniale wzmocni i zregeneruje włosy, poprawi ich kondycję i nada połysku.

Składniki:
2 łyżki siemienia lnianego,
1 szklanka wody,
Sposób przygotowania:
Do wody wsypać siemię lniane i zagotować. Nałożyć na włosy, nie spłukiwać.
Siemię lniane intensywnie nawilża włosy i przeciwdziała puszeniu się włosów.
Siemię lniane zalewam ciepłą wodą i piję oraz dodaję do różnych potraw.
Odżywka na wysuszone i matowe włosy
Składniki:
2 łyżki naturalnego jogurtu,
2 łyżki miodu,
1 żółtko,
Sposób przygotowania:
Wymieszać składniki i nałożyć na wilgotne i umyte włosy. Pozostawić na 20 minut i dokładnie spłukać.
Jogurt ma silne właściwości nawilżające, antybakteryjne i antygrzybiczne. Miód, dzięki witaminom i minerałom, pomaga utrzymać odpowiednią ilość nawilżenia włosów.Żółtko zawiera witaminy i substancje odżywcze, które doskonale wzmacniają słabe i wypadające włosy.
Odżywka do włosów wypadających i zniszczonych
Składniki:
garść świeżych drożdży
1-2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki soku z pokrzywy
4-5 łyżek ciepłej przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
Zmieszać wszystkie składniki i nanieść na wilgotne włosy. Pozostawić na 30 minut i dokładnie spłukać.
Drożdże są źródłem aminokwasów, dzięki czemu świetnie działają na porost włosów. Cytryna nadaje włosom blask i poprawia ich kondycję.Pokrzywa wzmacnia włosy, przeciwdziała ich wypadaniu, a także przyspiesza porost włosów.
Napar z pokrzyw stosuję też jako płukankę do włosów oraz jako herbatę.
Odżywka przyspieszająca porost włosów, wzmacniająca i regenerująca włosy
Składniki:
1/4 opakowania drożdży
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub olejku rycynowego
1 żółtko jajka
1 szklanka wody lub mleka
Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić na godzinę na włosach. Całość przykryć foliowym czepkiem i owinąć ręcznikiem. Po godzinie dokładnie spłukać włosy.
Drożdże są źródłem aminokwasów i działają na porost i objętość włosów. Cytryna dodaje włosom blasku, natomiast oliwa z oliwek działa jak balsam na przesuszoną skórę głowy. Oliwa z oliwek dodatkowo doskonale odżywi suche i zniszczone włosy. Taka odżywka wspaniale wzmocni i zregeneruje włosy, poprawi ich kondycję i nada połysku.
- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kozieradkę warto wcierać w skórę głowy - wzmacnia włosy, wpływa korzystnie na ich porost i aktywuje uśpione cebulki.asia124 pisze:Dobrym naturalnym, domowym sposobem są maseczki z olejku rycynowego a także mgiełka z nasion kozieradki.
- 
				EDITA
- 500p 
Na lato wypróbuję mgiełki aloesowo-lawendowej .
Potrzeba jednej łyżki żelu z aloesa (lub soku z aloesa), łyżki oleju kokosowego, łyżki witaminy E i kilku kropli lawendowego olejku. Spray przywraca blask i nabłyszcza włosy, ułatwia rozczesywanie i nadaje piękny zapach.

Potrzeba jednej łyżki żelu z aloesa (lub soku z aloesa), łyżki oleju kokosowego, łyżki witaminy E i kilku kropli lawendowego olejku. Spray przywraca blask i nabłyszcza włosy, ułatwia rozczesywanie i nadaje piękny zapach.
- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy taką mgiełkę należy spłukiwać?

- 
				EDITA
- 500p 
Nie pamiętam już jak było podane i nie mogę tego znaleźć, ale wydaje mi się,że można tą mgiełkę stosować na wilgotne i suche włosy ze spłukiwaniem lub bez.

- 
				EDITA
- 500p 
"Hair Water" - woda ryżowa, która zawiera proteiny,witaminy, minerały i antyoksydant, odbudowuje włosy i nadaje blask. 
Wystarczy ugotować ryż tak jak zwykle,dodając więcej wody. Kiedy ryż się ugotuje, odcedzić wodę i ostudzić. Umyć włosy, spłukać i zaaplikować miksturę na włosy, pozostawiając ją na 2-3 minuty. Potem spłukać.

Wystarczy ugotować ryż tak jak zwykle,dodając więcej wody. Kiedy ryż się ugotuje, odcedzić wodę i ostudzić. Umyć włosy, spłukać i zaaplikować miksturę na włosy, pozostawiając ją na 2-3 minuty. Potem spłukać.
U mnie świetne efekty daje regularne picie naparów ze skrzypu i pokrzywy, a także kisielek z siemienia lnianego. Ostatnio trochę zaniedbałam tę dietę, ale chyba musze do niej wrócić, bo mam wrażenie, że przy każdym czesaniu na szczotce zostaje coraz więcej włosów :/ Moje włosy lubią łagodne szampony oraz naturalne maseczki i płukanki, takie jak te przedstawione na tej stronie dziękujemy za reklamę, szarotka66. W upalne dni doskonale sprawdza się płukanka z pokrzywy i mięty  A Wy macie jakieś swoje ulubione sposoby na piękne włosy?
 A Wy macie jakieś swoje ulubione sposoby na piękne włosy?

A Wy macie jakieś swoje ulubione sposoby na piękne włosy?
 A Wy macie jakieś swoje ulubione sposoby na piękne włosy?- kiziorek
- 50p 
- Od: 16 mar 2016, o 13:41
Witam wszystkich! z zaciekawieniem przeczytałam cały wątek  . Chciałabym podzielić się z wami kochani moimi doświadczeniami na temat dbania o włosy. Próbowałam wielu mniej i bardziej skutecznych metod pielęgnacji, najlepszym w skutkach okazał się olej z siemienia lnianego.Polecam gorąco. Trzeba jednak uważać ponieważ ma krótki termin przydatności do spożycia i kupuję go jedynie w sklepie zielarskim. Stosuję go do olejowania włosów jak i do picia. Efekt świetny! włosy przestały się puszyć, wypadać a dzięki temu, że olej pije cera nabrała zdrowszego wyglądu i pozbyłam się niedoskonałości i wyprysków, które były moją zmorą.
 . Chciałabym podzielić się z wami kochani moimi doświadczeniami na temat dbania o włosy. Próbowałam wielu mniej i bardziej skutecznych metod pielęgnacji, najlepszym w skutkach okazał się olej z siemienia lnianego.Polecam gorąco. Trzeba jednak uważać ponieważ ma krótki termin przydatności do spożycia i kupuję go jedynie w sklepie zielarskim. Stosuję go do olejowania włosów jak i do picia. Efekt świetny! włosy przestały się puszyć, wypadać a dzięki temu, że olej pije cera nabrała zdrowszego wyglądu i pozbyłam się niedoskonałości i wyprysków, które były moją zmorą.

. Chciałabym podzielić się z wami kochani moimi doświadczeniami na temat dbania o włosy. Próbowałam wielu mniej i bardziej skutecznych metod pielęgnacji, najlepszym w skutkach okazał się olej z siemienia lnianego.Polecam gorąco. Trzeba jednak uważać ponieważ ma krótki termin przydatności do spożycia i kupuję go jedynie w sklepie zielarskim. Stosuję go do olejowania włosów jak i do picia. Efekt świetny! włosy przestały się puszyć, wypadać a dzięki temu, że olej pije cera nabrała zdrowszego wyglądu i pozbyłam się niedoskonałości i wyprysków, które były moją zmorą.
 . Chciałabym podzielić się z wami kochani moimi doświadczeniami na temat dbania o włosy. Próbowałam wielu mniej i bardziej skutecznych metod pielęgnacji, najlepszym w skutkach okazał się olej z siemienia lnianego.Polecam gorąco. Trzeba jednak uważać ponieważ ma krótki termin przydatności do spożycia i kupuję go jedynie w sklepie zielarskim. Stosuję go do olejowania włosów jak i do picia. Efekt świetny! włosy przestały się puszyć, wypadać a dzięki temu, że olej pije cera nabrała zdrowszego wyglądu i pozbyłam się niedoskonałości i wyprysków, które były moją zmorą.Re: Włosy- piękne i zdrowe
A ile i kiedy go pijesz? olejuję nim włosy i rzeczywiście potwierdzam takie działanie, ale nie wiem czy dałabym radę go wypić ;)
wg mnie jakoś rybą zajeżdża

wg mnie jakoś rybą zajeżdża

- kiziorek
- 50p 
- Od: 16 mar 2016, o 13:41
Piję 3 łyżki dziennie do śniadania,obiadu i kolacji.Masz rację zajeżdża rybą   szybko popijam żeby nie było tego dziwnego posmaku czuć. Prawdę mówiąc robię to już tak długo, że się przyzwyczaiłam.
 szybko popijam żeby nie było tego dziwnego posmaku czuć. Prawdę mówiąc robię to już tak długo, że się przyzwyczaiłam.

szybko popijam żeby nie było tego dziwnego posmaku czuć. Prawdę mówiąc robię to już tak długo, że się przyzwyczaiłam.
 szybko popijam żeby nie było tego dziwnego posmaku czuć. Prawdę mówiąc robię to już tak długo, że się przyzwyczaiłam.- 
				EDITA
- 500p 
Przeczytałam o nowych kosmetykach do włosów domowej roboty .
Kawowa odżywka:
- przyciemnia , regeneruje i pobudza włosy do wzrostu.
Zagotować 1 szklankę wody z 3 łyżkami mielonej kawy i 3 łyżkami kory dębu, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 10-15 minut . Ostudzić i przecedzić wywar , wycisnąć fusy - powinno być ok.2/3 szkl. płynu.Dodać łyżkę oliwy i łyżkę sosu sojowego.Wetrzeć w skórę głowy i włosy,zawinąć w ręcznik, po kwadransie umyć głowę.
Ziołowa płukanka:
po 2 łyżki szałwii , pokrzywy, skrzypu, rozmarynu i herbaty, zalać litrem wrzątku i ostudzić.Przecedzić i używać do ostatniego płukania przez 6-8 tygodni.
Farba rabarbarowa z octem :
50 g. korzenia rabarbaru, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka oleju roślinnego, 0.25 szkl. ciepłej wody, wymieszać i odstawić na 15 minut. Dolać ciepłą wodę ,nałożyć farbę na włosy na pół godziny i umyć głowę.
Płukanka cynamonowo-cebulowa:
- podkreśla rude pasma.
Litr wody gotować przez kwadrans na małym ogniu z dwiema garściami łupin z cebuli, dodać dwie łyżki cynamonu i przecedzić.Używać do ostatniego płukania po każdym myciu włosów.

Kawowa odżywka:
- przyciemnia , regeneruje i pobudza włosy do wzrostu.
Zagotować 1 szklankę wody z 3 łyżkami mielonej kawy i 3 łyżkami kory dębu, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 10-15 minut . Ostudzić i przecedzić wywar , wycisnąć fusy - powinno być ok.2/3 szkl. płynu.Dodać łyżkę oliwy i łyżkę sosu sojowego.Wetrzeć w skórę głowy i włosy,zawinąć w ręcznik, po kwadransie umyć głowę.
Ziołowa płukanka:
po 2 łyżki szałwii , pokrzywy, skrzypu, rozmarynu i herbaty, zalać litrem wrzątku i ostudzić.Przecedzić i używać do ostatniego płukania przez 6-8 tygodni.
Farba rabarbarowa z octem :
50 g. korzenia rabarbaru, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka oleju roślinnego, 0.25 szkl. ciepłej wody, wymieszać i odstawić na 15 minut. Dolać ciepłą wodę ,nałożyć farbę na włosy na pół godziny i umyć głowę.
Płukanka cynamonowo-cebulowa:
- podkreśla rude pasma.
Litr wody gotować przez kwadrans na małym ogniu z dwiema garściami łupin z cebuli, dodać dwie łyżki cynamonu i przecedzić.Używać do ostatniego płukania po każdym myciu włosów.