Co dziś gotujecie na obiad?
- kasia100780
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3148
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
U mnie też było grillowo: karkówka, skrzydełka, ziemniaczki i sos czosnkowy.
Pozdrawiam, Marta.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
A u mnie szpinakowo w dalszym ciągu, przypominam, że najzdrowszy jest szpinak bez obróbki termicznej, czyli na surowo. Rolada mięsna z kaszą jaglaną, sałatka szpinakowo- rzodkiewkowa, GT.
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Malagenia pisze:acia1065, tak solone, ale lekko, to nie są te pospolite solone śledzie z beczki, których zresztą lata już nie widuję. ?:
Ja takie śledzie sama robię, tzn solę, ale to jesienią, teraz mają okres rozrodczy i są mało tłuste, pamiętam za dziecka tylko śledzie z beczki były, wszystkie filety teraz dostępne mi nie smakują, tak więc zabrałam się za solenie śledzi sama, jesienią zasolone mam jeszcze do teraz, robię zwykłe i korzenne


W temacie śledzi na słodko mój ulubiony sposób to śledź w ananasie, prosty i smaczny.

Dziś grillowo, karkówka, pieczywo czosnkowe, lekka sałata z rucolą, szpinakiem na deser pieczone szare renety z grilla

- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 740
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: WLKP
Re: Co dziś gotujecie na obiadla była sałatka z młodych liści
Ja śledzi nie jadam odkąd pracowałam przy nich w Holandii... Szpinak u mnie zawsze na surowo, trochę dobrej oliwy czy oleju, wczoraj do grilla była sałatka z młodych liści szpinaku, kalarepy i melona 

Pozdrawiam ;)
-
- 100p
- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
U mnie szare poznańskie kluchy zez skrzyczkami i gotowana kiszona kapusta. Wczoraj był festyn, uczestniczyłam w gotowaniu i trochę ciasta zostało, zaraz ugotowałam. Dzisiaj reszta: boczek i kapusta i mam w domu dalej festyn.
Roma
Roma
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
A mnie dziś kopytka ze skwarkami i surówka z kapusty.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Kuskus z pieczarkami i tuńczykiem, piernik z jabłkami .
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
MORANGO pisze:Malagenia pisze:acia1065, tak solone, ale lekko, to nie są te pospolite solone śledzie z beczki, których zresztą lata już nie widuję. ?:
Ja takie śledzie sama robię, tzn solę, ale to jesienią, teraz mają okres rozrodczy i są mało tłuste, pamiętam za dziecka tylko śledzie z beczki były, wszystkie filety teraz dostępne mi nie smakują, tak więc zabrałam się za solenie śledzi sama, jesienią zasolone mam jeszcze do teraz, robię zwykłe i korzenneAle mi smaka narobiliście tym śledziem, chyba jutro będzie śledź i ziemniaki w mundurkach
![]()
W temacie śledzi na słodko mój ulubiony sposób to śledź w ananasie, prosty i smaczny.![]()
Dziś grillowo, karkówka, pieczywo czosnkowe, lekka sałata z rucolą, szpinakiem na deser pieczone szare renety z grilla
Zainteresował mnie ten śledź solony własnej produkcji. Kupujesz śledzie świeże i solisz?
W czym i ile tej soli na kg ? Czy kamienne garnki do tego się nadają?
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Tak kupuje śledzie świeże ale muszą być naprawdę takie świeże od rybaka, albo z dobrego żródła, zawsze proszę o największe, śledzie układam w glinianym garze, przesypuję solą i korzeniami (korzeni dużo- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, goździki) a następnie robię solankę, daję soli tyle aż się przestanie rozpuszczać w wodzie i wszystko zalewam, po 3-4 miesiącach mam pyszne śledzie, w zależności od wielkości śledzia, odmaczam je 24-30 h w wodzie zmieniając przy tym wodę a następnie oprawiam gotowe filety zalewam olejem, lub przyrządzam na jakiś ulubiony sposób. Można też robić wersje bez korzeni, ale ja wolę z korzeniami- przypominają mi się takie śledzie z dzieciństwa z lat 80
albo jak z Rosji przywozili do naszych sklepów, nie pamiętam tylko jak one się nazywał ? polecam solenie, jak ktoś ma możliwość zakupu świeżego śledzia, sklepowe filety to dla mnie bezsmakowa namiastka śledzia.





- zara
- 500p
- Posty: 512
- Od: 6 maja 2015, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: warmińsko - mazurskie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Tortilla z piersią kurczaka, warzywami i sosem czosnkowym ( z czosnku niedźwiedziego)
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Dziękuję za odpowiedź. O świeży śledź to będzie u mnie bardzo trudno. Do morza mam w sumie niedaleko, ale jak tam będę to nie wiem czy trafię na połowy. Zapytam w rybnym, wiem że w czwartki mają świeże ryby, kiedyś nawet widziałam śledzie ale zielone- to chyba nie to samo co śledź bałtycki. Wszystko co zrobione własnymi rękami jest lepsze i zdrowsze niż sklepowe.MORANGO pisze:Tak kupuje śledzie świeże ale muszą być naprawdę takie świeże od rybaka, albo z dobrego żródła, zawsze proszę o największe, śledzie układam w glinianym garze, przesypuję solą i korzeniami (korzeni dużo- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, goździki) a następnie robię solankę, daję soli tyle aż się przestanie rozpuszczać w wodzie i wszystko zalewam, po 3-4 miesiącach mam pyszne śledzie, w zależności od wielkości śledzia, odmaczam je 24-30 h w wodzie zmieniając przy tym wodę a następnie oprawiam gotowe filety zalewam olejem, lub przyrządzam na jakiś ulubiony sposób. Można też robić wersje bez korzeni, ale ja wolę z korzeniami- przypominają mi się takie śledzie z dzieciństwa z lat 80albo jak z Rosji przywozili do naszych sklepów, nie pamiętam tylko jak one się nazywał ? polecam solenie, jak ktoś ma możliwość zakupu świeżego śledzia, sklepowe filety to dla mnie bezsmakowa namiastka śledzia.
![]()
![]()
- malowanalala
- 100p
- Posty: 197
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rumia
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Klopsiki w sosie koperkowym.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
- zara
- 500p
- Posty: 512
- Od: 6 maja 2015, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: warmińsko - mazurskie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
I danie: Buraczkowa z pieczonych buraków z fetą i koperkiem.
II danie: Devolay z puree + mizeria na słodko-kwaśno
II danie: Devolay z puree + mizeria na słodko-kwaśno