MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5
Jolek U mnie ostatnia samica wygryzła się wczoraj, więc nie muszą koniecznie już w kwietniu latać. Dzisiaj była chwila słońca i 15 stopni, dosłownie 30 minut. To wystarczyło żeby zrobił się ruch przy rurkach. Świetna sprawa jak tak zjawiają się po paru dniach nieobecności chyba wszystkie. Z tego co pamiętam zrobiłaś swoim pszczołom w wiadrze ser pleśniowy. To mogło mieć wpływ na ich kondycję. W przyszłym tygodniu ma być prawie lato , więc te które żyją muszą wyjrzeć na światło dzienne, reszta pewnie odeszła do krainy wiecznych lotów.
U mnie ptaków jest zatrzęsienie , wątpię żeby miały większy wpływ na populację pszczół. Niewiele gatunków jest zainteresowanych takim żarciem.
U mnie ptaków jest zatrzęsienie , wątpię żeby miały większy wpływ na populację pszczół. Niewiele gatunków jest zainteresowanych takim żarciem.
- norbi007
- 200p
- Od: 15 sty 2016, o 00:28
Zagnieździły się w budce trzmiele. Dzisiaj przyobserwowałem, że budką zaczęły się interesować sikory. Postanowiłem zajrzeć kto tam faktycznie mieszka i to co zobaczyłem. Jeden trzmiel w budce był nieżywy natomiast przyleciał drugi jak widać na następnej fotce. Postanowiłem zawężyć wejście do budki tak aby się sikorki nie zmieściły ( nie to będzie lokum trzmiel). Dla sikor powiesiłem budkę obok

Czy to na fotce to jajka trzmieli czy komórki z pokarmem...?

Po prawej budka trzmieli z zawężonym wlotem, po lewej dla sikor

Czy to na fotce to jajka trzmieli czy komórki z pokarmem...?

Po prawej budka trzmieli z zawężonym wlotem, po lewej dla sikor

Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
klik zgodzę się z Tobą, że ten epizod mógł mieć wpływ na murarki.
Tak nieraz się zastanawiałam, do jakiego stopnia szkodzi spleśniały pyłek na kokonach. Przecież nie wszyscy oczyszczają kokony.Widocznie jakieś mikrotoksyny zrobiły swoje.
Podsumowując, z 200 kokonów wylęgło się 151 szt.
Tak nieraz się zastanawiałam, do jakiego stopnia szkodzi spleśniały pyłek na kokonach. Przecież nie wszyscy oczyszczają kokony.Widocznie jakieś mikrotoksyny zrobiły swoje.
Podsumowując, z 200 kokonów wylęgło się 151 szt.
Wygląda na komórki z czerwiem. Zobacz sobie na tym filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=5q_DZS4ctEs
PS. Ten domek to zwykła budka dla sikor ze starym gniazdem, czy na bazie budki dla sikor zrobiłeś lokum dla trzmieli. Jaka była tam średnica otworu ?
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja nadal prowadzę obserwację pozostałych kokonów i murarki nadal się wygryzają, więc cierpliwości, nie skreślajcie ich tak łatwo
Dziś wygryzło się kolejne kilkadziesiąt sztuk z pozostałych kokonów, nawet widziałem samczyka
Ale u mnie to już raczej końcówki, zostały głównie mniejsze kokony i pewnie są martwe, ale dam im jeszcze z tydzień nim podsumuję ile % się nie wygryzło, na pewno jest to mniej niż 10 %.
Norbert - tylko pogratulować zasiedlenia budki przez trzmiela
U mnie przy rurkach duży ruch i duży hałas, tak to wygląda na chwilę obecną:

Dziś wygryzło się kolejne kilkadziesiąt sztuk z pozostałych kokonów, nawet widziałem samczyka

Norbert - tylko pogratulować zasiedlenia budki przez trzmiela

U mnie przy rurkach duży ruch i duży hałas, tak to wygląda na chwilę obecną:

Pozdrawiam, Maciek.
-
- 1000p
Jolek No to się nie przejmuj jak tyle masz wygryzionych. Masz szansę naokoło 50 samic , wpadną nagle pojutrze pewnie. Czyli po sezonie jakieś 500 do 800 kokonów, a to już jest niezła armia na przyszły rok. Tylko wyrzuć to wiadro 

- norbi007
- 200p
Damianie - to zwykła budka dla sikor o wejściu średnicy 30 mm. Trzmielica zrobiła gniazdo w starym ptasim.DaniM pisze:norbi007 pisze: PS. Ten domek to zwykła budka dla sikor ze starym gniazdem, czy na bazie budki dla sikor zrobiłeś lokum dla trzmieli. Jaka była tam średnica otworu ?
Macieju oby coś z tych trzmieli było

Moje murarki (mialem 100) kokonów do dzisiaj zamurowały 6 rurek

Przy rurkach kręcą się malutkie bardzo zwinne muszki

Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
Po jakim czasie od wygryzienia samice zaczynają zalepiać rurki?
- norbi007
- 200p
Aga u mnie minęło około 2- 3 tygodnie od wygryzienia przy bardzo zmiennej, kapryśnej pogodzie i 100 kokonach.
Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
O to jak u mnie dopiero samce zaczęły wychodzić to samiczki (jeśli jakieś w ogóle się pojawią
) będą już po kwitnieniu drzew owocowych.

Samice zaczynają zasiedlać rurki i nosić pyłek tak około 2-4 dni od kopulacji jeśli o to ci chodzi .jagusia111 pisze:Po jakim czasie od wygryzienia samice zaczynają zalepiać rurki?
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
-
- 1000p
jagusia111 samice zaczynają zbierać pyłek i zapylać mniej więcej po trzech dniach od zapłodnienia. Zazwyczaj są zapładniane po chwili od wygryzienia się z kokonu lub na pierwszych odwiedzanych kwiatach (po wygryzieniu musi się najeść i napić nektarem). Całkowite zamurowanie rurki może trwać różnie długo , a zależy od pogody , długości rurki jaką wybrała samica (czasami zdarza się , że uprze się i zapełnia bardzo długą rurkę, składając kilkanaście jaj), dostępności pyłku.
O DaniM już Ci odpowiedział
. To mamy zdublowane 
O DaniM już Ci odpowiedział

- comandos21
- 100p
- Od: 1 wrz 2009, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zakupiłem je zupełnie przypadkowo od faceta z Legnicy, pszczółki miały już być wypuszczane (2tyg temu.) ponieważ puszcza pszczółki partiami(ta miała być ostatnia). Nie mogłem wczesniej ich wypuścić bo działkę mam daleko a nie po drodze do pracy też.
Dziś podczas powrotu do domu z grilla rodzinnego, złapała mnie ulewa ale mimo to wyczaiłem piękne grube rurki trzcinowe
i tak w ten deszcz rwę trzcinę haha byście to zobaczyli w jakim szoku była moja luba
.
Takie pytanie mam odnośnie środka trzciny jest w nich taka błonka(widać na fotkach), czy mam to udrożniać czy pszczółki same to wygryzają?
Co roku mam zmieniać te rurki bo hodowla się nie utrzyma? Coś o pasożytach pisaliście... W naturze przecież nic nie odkaża takich rurek to by pszczółki w naturze wymarły gdyby trzeba było tak je wymieniać co jakiś czas...(tak myślę)
Oto fotki z dzisiejszych łupów:

Dziś podczas powrotu do domu z grilla rodzinnego, złapała mnie ulewa ale mimo to wyczaiłem piękne grube rurki trzcinowe

Takie pytanie mam odnośnie środka trzciny jest w nich taka błonka(widać na fotkach), czy mam to udrożniać czy pszczółki same to wygryzają?
Co roku mam zmieniać te rurki bo hodowla się nie utrzyma? Coś o pasożytach pisaliście... W naturze przecież nic nie odkaża takich rurek to by pszczółki w naturze wymarły gdyby trzeba było tak je wymieniać co jakiś czas...(tak myślę)
Oto fotki z dzisiejszych łupów:

Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
-
- 1000p
To trzecia propozycja moja dzisiaj i ta sama - poczytaj !!! Zadajesz pytania więcej jak podstawowe i wnioski masz błędne. Masz kopalnię wiedzy tutaj. Trochę trudu oprócz zrywania trzciny trzeba jeszcze sobie zadać.
- norbi007
- 200p
Aga ja napisałem - jeżeli chodzi o ścisłość, o zamknięciu przez pszczołę rurki około 15/20 cm (całkowitym zamurowaniu)
Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert