MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
jagusia111

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Post »

U mnie dopiero kilka samców się wygryzło.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jagusia111 Już myślałem , że to u mnie jest biegun zimna :wink: . Kiedyś znalazłem wyniki badań z lat 70tych ubiegłego wieku i murarki wygryzały się wtedy od końca kwietnia do 18 maja. Ta wiosna była trochę chłodna , więc spokojnie doczekasz się kobitek też.
halfoat
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 22:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie do tej pory też nie szło rewelacyjnie. W piątek słonecznie, więc był ruch, za to w sobotę i niedzielę do południa zahaczyły centrum chmury niżu i nic się nie działo. Dopiero w niedzielę po południu i poniedziałek się na dobre ruszyły. Wystawiłem ok. 3800 kokonów, zostało jeszcze jakieś 500 i cały czas się wygryzały, nawet późnym popołudniem kiedy robiłem selekcję. Po południu samce się pochowały i wtedy skończyły się harce, a zaczęła praca przy rurkach. Liczba pracujących samic zaskoczyła mnie pozytywnie, prognozy pogody są optymistyczne więc sezon, pomimo kiepskiego startu powinien być udany. Martwiłem się, bo wszystko się przeciągało i samce są już takie wyraźnie "zużyte", widać że długo już nie pociągną.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

U mnie dzisiaj było tak ;)

Obrazek

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
jagusia111

Post »

Ja mam tylko 50 kokonów więc na wielką populację liczyć nie mogę :roll:. Dopiero zaczynam przygodę z murarkami więc prowadzę pieczołowicie obserwacje. Wygryzanie zaczęło się kilka dni temu przed tym dużym ochłodzeniem. Wyszly wtedy dwa samce i na chlody się schowały. Potem było zimno, przymrozki i deszcz więc nic się nie działo. Dopiero przedwczoraj zaczął się jakiś ruch. Dziś już latało sporo samców więc mam nadzieję, że i jakieś samiczki się pojawią.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

MURARKI.Hodowla dzikich pszczół. Relacje, porady i Fotografie naszych dzieł- kontynuacja tematu

Post »

Cześć kochani tej późnej jak u mnie wiosny w ostatniej chwili zdążyłem z zakupem murarki... No mam na dzieje, że temperatury +10st je wybudzą mimo tego, że wyłożyłem je tak późno. Temperatury u mnie w górach az do maja oscylowały 15st dzień/ 3 do -2st noca tak więc wyszło jak wyszło.
;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 :wit :wit :heja :heja
Jest to moja pierwsza hodowla murarek tak więc musze się pochwalić :). Majówka minela u mnie właścnie ukierunkowana by zrobic im domek z dostępnych mi materiałów.

Do dyspozycji miałem:
stary ozdobny domek-ulik
rurki z bambusa-ja to tak nazywam, to są rurki z nadrzecznych grubych chwastów.
troszeczkę trzciny
pniaki ponawiercane.

Zrobiłem różne opcje ponieważ mam mnóstwo ptaków dookoła. Na przód domku pójdzie tez siatka ogrodnicza.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
jagusia111

Post »

Ulik bardzo fajny. Zastanawiam się tylko czy ta siatka nie za gęsta. Ja mam trzcinę w butelkach pet.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Kontakt:

Post »

jagusia111 pisze:Ulik bardzo fajny. Zastanawiam się tylko czy ta siatka nie za gęsta. Ja mam trzcinę w butelkach pet.
Mówisz o tej z pniaczka ?
na dole jest plastikowe pudełeczko z dziurami 1cm średnicy zaś po bokach są szczeliny wzdłuż daszka 1cm szer. W tych dwóch butelkach pet na sośnie też jest trzcina i kokony.

edit

Mnie zastanawia czy w bambusach tych nadrzecznych się zadomowią sa długości 9-12cm. Jeszcze coś, czy jak już się wyklują pszczółki i np. przełożę całe buliki z sosny koło tego domku to zadomowią się tez i czy trafia do niego?
klik
1000p
1000p

Post »

"Bambus" to rdestowiec , jak byłem dzieciakiem też go tak nazywałem :) . Spokojnie rdestowiec się nadaje. Różne są opinie na jego temat , niektórzy twierdzą , że pszczoły wolą trzcinę inni odwrotnie. Długości masz dobre, tylko przesadziłeś ze średnicą. Tnij górne części pędów , te dolne są strasznie szerokie. "Buliki" to pieńki? Jeżeli pieńki to lepsze są z drewna liściastego , bo pozbawione żywicy. Pieńki są ok tylko zależy od podejścia do " hodowli" pszczół. Jak ekstensywna i mają sobie całkowicie same radzić, to w porządku. Jak chcesz szybko powiększać ilość pszczół, którą masz, to takie sobie. Wszystko było już tutaj wałkowane kilkanaście razy. Poszperaj , fajnie się czyta :wink:
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Kontakt:

Post »

Pieńki maja być cały sezon na zewnątrz tak jak reszta, są one z drzew liściastych.
To samoczynne wykluwanie się pszczółek nie zwiększy populacji??
klik
1000p
1000p

Post »

Pisałeś o "bulikach" z sosny.
Zwiększy oczywiście , że zwiększy , tylko do pewnego momentu. Potem będzie buuuum, inwazja pasożytów i do widzenia z tłumem pszczół przy uliku. Tak samo jest z kornikiem drukarzem :wink: , mnoży się jak głupi , a potem jest inwazja drapieżników , pasożytów itp. i nie ma kornika na wiele lat. To też wałkowane było wiele razy , poczytaj.
klik
1000p
1000p

Post »

Hahahaha buliki z sosny to butelkowe uliki na sośnie ;:223 Nie załapałem w lot :) . Powinny wisieć tam gdzie są , spece nie zalecają przenoszenia zamieszkałych rurek, bo jest ryzyko , że larwy nie przeżyją tej operacji. Po co Ci te siaty gęste? Przeciw komarom :wink: ?
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół. Relacje, porady i Fotografie naszych dzieł- kontynuacja tematu

Post »

comandos21 pisze:Cześć kochani tej późnej jak u mnie wiosny w ostatniej chwili zdążyłem z zakupem murarki... No mam na dzieje, że temperatury +10st je wybudzą mimo tego, że wyłożyłem je tak późno. Temperatury u mnie w górach az do maja oscylowały 15st dzień/ 3 do -2st noca tak więc wyszło jak wyszło.
Witaj.
Gdzie kupowałać murarki, przez internet czy może przez jakiegoś znajomego. Bo bardzo mnie ciekawi w jakiej kondycji są kokony.
Byle tylko ci się murarki wygryzły, bo różnie z tym bywa.
Ja kilka lat temu w 2 roku swojej hodowli miałem około 120 kokonów, pierwszy raz trzymałem kokony w domu, troszkę mi się powygryzały w lodówce, więc wystawiłem na początku kwietnia w ogrodzie. Przyszło troszkę zimno, murarki się pochowały więc w panice dokupiłem 200 kokonów w internecie. Zakup robiłem ok 15 kwietnia. Patrze są jeszcze w ofercie więc klik i paczka w drodze.
To był mój wielki błąd, bo prawie wszystkie nowo zakupione murarki padły. Nie miały sił wydostać się z kokonów.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Mając dziś wolne i czas przysiadłam sobie nieopodal moich rurek i poobserwowałam dłuższą chwilę. Tak sobie poczytuję , że u Was jakiś ruch , akcja z zaklejaniem rurek a u mnie , co podeszłam to nic cisza. Dziś zaobserwowałam ,że tylko czy aż 3 !!! murarki produkują się do 3 rurek papierowych 8 mm. Co dziwniejsze wybrały rurki papierowe pomarańczowe wciśnięte pomiędzy miskantem a innymi z zielsk.
W sumie szału na kwiatach owocowych nie było żadnego. Zainteresowanie w dalszym ciągu jest na jagodzie kamczackiej która jeszcze gdzie nie gdzie rozwija kwiaty. Tu sporo różnych dużych ,,pszczółek", trzmieli i sporadycznie pszczolinka ruda, jak że rzucająca się w oczy.
Dziś policzyłam , że nie wylęgło mi się jeszcze 48 szt. Otwarłam 2 kokony a tam suche pszczółki. Zostawiłam je jeszcze przy uliku.
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24

Post »

Raczej w tych 48 kokonach też są martwe pszczoły ;:145 . Jest za ciepło i za późno aby jeszcze mogło coś z nich być.

Natomiast co do ciszy przy ulu to mam swoje teorie. Tylko ile ci się do tej pory wygryzło ? ile miałaś kokonów?
Bo u mnie też szału nie ma. Na 650 wygryzionych mam zaklejone tylko kilkanaście rurek. I tak mam od 2 lat. Mam prawie zerowy przyrost populacji. Mam jedną rurkę z rdestowca gdzie samica ją troszkę obudowała i została jej jedna komora do zapełnienia i nagle wyparowała. ;:202 .Murarki są świetne w pewnych miejscach może w innych się całkowiicie nie sprawdzają. W sadzie handlowym mają raj. Zero zagrożenia ze strony ptaków czy kosiarek. Natomiast w przydomowych ogrodach to różnie z tym bywa. U mnie wkoło drzewa, nawet małe przydomowe laski, ptaków jak w zoo, na dodatek trawniki na starych paletkach uprawnych zarośnięte mniszkiem. Na których co chwilę słyszę kosiarki. I jak tu te moje pszczólki mają przetrwać. Toż to prawie jak na wojnie.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”