Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
Ja stosuję 5 lub 10 litrowe wiaderka ( ciemne). Hungarian Black miałam tylko w gruncie, ale nie było jakimś wielkim krzaczorem z olbrzymimi korzeniami, a Habanerki dobrze rosły w donicach 5 litrowych.
Mniejsze pojemniki są raczej niewskazane choćby ze względu na możliwość przegrzania korzeni, oraz koniecznością częstego fertygowania.
Mniejsze pojemniki są raczej niewskazane choćby ze względu na możliwość przegrzania korzeni, oraz koniecznością częstego fertygowania.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Czyli lepiej wykorzystać 10 litrowe wiaderka po drzemach. Zamierzam wstawić donice pomiędzy pomidory w tunelu co by jedzenia i świata sobie nie zabieraly. Pomysł z 2 litrowymi był żeby może chociaż 1 sztukę przezimować. Chyba za daleko do przodu wybiegam
Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Minimum to jakieś 4l.
Wszystko zależy od Twojego czasu, bo wiadomo, że im mniejszy pojemnik, tym podlewać trzeba częściej. Jak znajde zdjęcie mojego zeszłorocznego Habanero, to wstawie. 
Beatko, częstszego podlewania, bo fertygujemy tylko raz dziennie. Ci którzy fertygują to wiedzą ale nowi mogą sie zastanawiać.
Znalazłem.

Beatko, częstszego podlewania, bo fertygujemy tylko raz dziennie. Ci którzy fertygują to wiedzą ale nowi mogą sie zastanawiać.

Znalazłem.

Z szybkich wyliczeń wyszło mi że moje doniczki maja 3,5 litra a nie 2 litry wiec może i zaryzykuje 1 sztukę reszta według podpowiedzi do dużego wiadra.
Mam jeszcze pytanie obrywać wilki w papryczkach? Bo szukając w wyszukiwarce nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Pączki na początku obrywamy wiadomo ale co z wilkami?
Mam jeszcze pytanie obrywać wilki w papryczkach? Bo szukając w wyszukiwarce nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Pączki na początku obrywamy wiadomo ale co z wilkami?
Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
- whitedame
Zgadza się Błażej, z rozpędu zapomniałam, że w upały często podlewamy więcej niż raz dziennie 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja wilków nie obrywałem ale Ja żadnym specem od papryk nie jestem. po prostu uprawiam je z powodzeniem ot tyle.
Przy pomocy fertygacji oczywiście. 
Beatko, nie że się czepiam czy coś.
Dla nas fertygujących, to oczywiste ale dla nowych, to może być zagwozdka. 

Beatko, nie że się czepiam czy coś.

- whitedame
Ja wilki ( i pierwsze kwiaty) obrywam jak rosną w doniczkach, ostatni raz to robię jak wsadzam do ziemi, potem nie mam na to czasu.
Błażej, trzeba korygować błędy, bo to Forum ma uczyć, ode mnie masz
Błażej, trzeba korygować błędy, bo to Forum ma uczyć, ode mnie masz

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
qwerqaz sadź habanero do minimum 5 litrowej donicy i najlepiej głębszej, nie szerszej. Do takiej jak pokazał Błażej. Papryka rozrasta się w dół i takie doniczki są lepsze niż płytkie. 5 litrów to minimum, inaczej uprawa habanero mija się z celem. Przy 5 litrowej ja plon miałem marny.
Co do wilków, to ja ich nie obrywam, ale zdarza się że czasami formuje papryczki na kształt drzewka i trochę wtedy papryczki przycinam.
Co do wilków, to ja ich nie obrywam, ale zdarza się że czasami formuje papryczki na kształt drzewka i trochę wtedy papryczki przycinam.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Witam
Zastanawiam się czy nie zrobiłam jakiegoś błędu z moimi papryczkami. Mam explosive ember, chilli cherry i lemon drop. Pierwszy raz posadziłam. jest już maj a one mają jakieś 10 cm i baaardzo wolno rosną, Wieczorem mogę wrzucić zdjęcie. Zasilam rozcieńczonym nawozem do papryk i pomidorów raz w tygodniu. Wczoraj zauważyłam, że korzenie wyszły już z doniczki (średnica jakieś 8 cm) ale dopiero co jakieś 1,5 tyg. temu były przesadzane. Czy mogę je od razu przesadzić do docelowych 5 litrowych donic?
Zastanawiam się czy nie zrobiłam jakiegoś błędu z moimi papryczkami. Mam explosive ember, chilli cherry i lemon drop. Pierwszy raz posadziłam. jest już maj a one mają jakieś 10 cm i baaardzo wolno rosną, Wieczorem mogę wrzucić zdjęcie. Zasilam rozcieńczonym nawozem do papryk i pomidorów raz w tygodniu. Wczoraj zauważyłam, że korzenie wyszły już z doniczki (średnica jakieś 8 cm) ale dopiero co jakieś 1,5 tyg. temu były przesadzane. Czy mogę je od razu przesadzić do docelowych 5 litrowych donic?
- hubcio90
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 cze 2014, o 11:43
Witam
Chciałbym się pochwalić swoimi papryczkami z tego roku, ostre papryki hoduję już 3 rok z rzędu.
Od lewej z góry - żółte chilli (nie pamiętam jego nazwy), jati jokolia, bhut jokolia chocolate, purple flash, carolina reaper, lemon drop. Jutro będę przesadzał do większych doniczek, papryki od tygodnia stoją w folii.

Od lewej z góry - żółte chilli (nie pamiętam jego nazwy), jati jokolia, bhut jokolia chocolate, purple flash, carolina reaper, lemon drop. Jutro będę przesadzał do większych doniczek, papryki od tygodnia stoją w folii.

- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
hubcio90Z tych które zaprezentowałeś mam tylko Lemon Drop, powiem Ci że jak na 3 sztuki w jednej doniczce to całkiem wyrośnięte.
adiwie deformacje pojawiają się przy niedoborach np. wapnia. U mnie np. skręcają się listki u Lemon Drop. Stosuję na to PW i pomaga. Polecam Ci ten artykuł http://www.raportrolny.pl/jarocinski/it ... ie-papryki oraz https://www.minrol.gov.pl/content/downl ... ducent.pdf to dotyczy zarówno słodkich jak i ostrych odmian.
Termitka nie żebym była ekspertem ale te ostrzejsze właśnie baardzo wolno rosną
Dlatego sieje się je tak wcześnie. No i warunki dla nich nie są jakieś ideolo, u nas krótszy dzień, parapety itd. Moje zaczęły szybko nabierać dopiero teraz, ale w ciepłe dni wyprowadzam je na spacerek. A siane były na początku lutego.
adiwie deformacje pojawiają się przy niedoborach np. wapnia. U mnie np. skręcają się listki u Lemon Drop. Stosuję na to PW i pomaga. Polecam Ci ten artykuł http://www.raportrolny.pl/jarocinski/it ... ie-papryki oraz https://www.minrol.gov.pl/content/downl ... ducent.pdf to dotyczy zarówno słodkich jak i ostrych odmian.
Termitka nie żebym była ekspertem ale te ostrzejsze właśnie baardzo wolno rosną

-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
hubcio jolokia a nie jokolia
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Zrobiłam sadzonki papryki Penis Pepper Red i Yellow z myślą, że posadzę je w 10l wiadrach, teraz czytam, że one potrzebują dużo miejsca.
Czy ktoś uprawiał te odmiany w donicach, czy raczej szukać dla nich miejsca w gruncie.
Pozdrawiam
Czy ktoś uprawiał te odmiany w donicach, czy raczej szukać dla nich miejsca w gruncie.
Pozdrawiam
- whitedame
Dadzą radę, kiedyś też je tak miałam i rosły. Łatwiej jest też z Yellow bo ta księżniczka chce więcej ciepełka, więc ta z wiaderka przenoszona na zimne noce do foliaczka lepiej mi owocowała. A, zapomniałabym, u mnie miały tylko wiaderka 5 litrów + sumienna fertygacja, więc w 10 to prawie luksus.